Festes de Santa Eulàlia 2019: cultura popular, llum i joventut

  • Aquest cap de setmana es fa la festa major d’hivern de Barcelona

VilaWeb

Ester Estela

07.02.2019 - 17:00
Actualització: 08.02.2019 - 18:40

Els Protocols de l’Àliga, que acaben amb balls a l’interior de l’església del Mar; la primera diada castellera de la temporada o la Processó de les Laies són alguns dels actes més coneguts de les festes de Santa Eulàlia. La festa major d’hivern de Barcelona, que arrenca divendres i dura tot el cap de setmana, es caracteritza pel protagonisme que prenen els actes de cultura popular i tradicional dins la programació. Per això, durant tres dies, se succeeixen els correfocs i les actuacions de gegants, esbarts i castellers. Però més enllà de la cultura popular, Santa Eulàlia també és la festa dels infants i joves de Barcelona i, aquestsdarrers anys, s’ha convertit en un referent de la creativitat amb el festival Llum BCN.

Les novetats: la reobertura de El Ingenio, una ruta pels orgues de Ciutat Vella i una diada bastonera

Casualment, totes les novetats de la festa es concentren en la jornada de dissabte. Al matí, es farà per primera vegada la Diada Bastonera. Serà a l’avinguda de la Catedral i hi colles de Barcelona i colles convidades, que mostraran la diversitat i la riquesa d’aquest ball. Enguany, les colles convidades són la Colla Bastonera de Londres, els Bastoners de Gavà, i el Ball de Pastorets de Vilafranca i el de Tarragona.

Dissabte a la tarda es podran fer diverses rutes-concert per a visitar sis dels principals orgues de Ciutat Vella que es van salvar de la guerra i que han estat restaurats aquests darrers anys. Aquesta serà una oportunitat única per a conèixer aquests instruments i escoltar diversos organistes professionals. Així Juan de la Rubia, Josep M. Escalona i Canyet, Bernat Bailbé, Neil Cowley, Héctor París i David Malet explicaran els secrets de cada instrument i oferiran un breu concert als visitants. La ruta inclou els orgues del Palau de la Música, el Palau Güell, la basílica de Sant Just i Pastor, Santa Maria del Mar, la Mercè i la Catedral de Barcelona.

Finalment, El Ingenio, l’emblemàtica botiga i taller d’imatgeria festiva, màgia i articles de festa fundada el 1838 i que va haver de tancar fa més d’un any, celebra la seva esperada reobertura. I ho farà amb una cercavila de màscares, capgrossos, gegants i altres elements festius anomenada Kamerino de l’Enginy, que evocarà la història del mític establiment del carrer d’en Rauric. Un nou gegant, construït al taller d’El Ingenio aquests mesos i inspirat en els anys trenta, encapçalarà el seguici. L’acompanyarà un dimoni gros i banyut amb forma de capgròs modelat per a l’ocasió.

La Lali Jove, la festa major juvenil i associativa

Les associacions juvenils de Barcelona organitzen la Lali Jove, que es farà dissabte al Moll de la Fusta. S’hi oferiran un munt d’activitats per a infants i joves, com ara tallers i, en fer-se fosc, concerts. Entre aquests, destaca la potència i barreja de ritmes de Doctor Prats, que encapçalen el cartell, acompanyats per la música d’autor sense complexos deMarcel Lázara i Júlia Arrey, el positivisme musical de Suu, les millors versionsd’Angangas i els finalistes del Festival Brot, Beals the Band.

La primera diada castellera de la temporada amb les set colles barcelonines

Després d’uns mesos de descans, la temporada castellera es tornarà a reactivar a Barcelona diumenge al matí a la plaça de Sant Jaume. Serà una diada molt especial perquè hi participaran les set colles que ja té la ciutat: els Castellers de Barcelona, els de Sants, els de la Vila de Gràcia, els de la Sagrada Família, el del Poble-sec, la Colla Jove i els Castellers de Sarrià. A més, ja fa uns quants anys que funciona la fórmula de fer-la a l’antiga, amb totes les colles aixecant castells alhora. D’aquesta manera s’agilitza la diada, dura menys estona i es pot veure més d’un castell a plaça al mateix temps.

L’exposició: una tria de gegants del Corpus i del Carnaval vinguts de tot el país

Enguany, se celebra el centenari dels Gegants Nous de la Casa de la Caritat, que coincideix amb les celebracions dels 160 anys dels Gegants Vells. Per això són els amfitrions de la mostra ‘Gegants de Corpus vs. Gegants de Carnaval’ que es pot veure fins diumenge al palau de la Virreina. Hi participen setze peces més vingudes de Castelló, Igualada, Solsona i Montblanc que, com les figures barcelonines, representen gegants d’alguna d’aquestes dues festes. Després d’una setmana exposats, diumenge a la tarda sortiran en cercavila pels carrers de Barcelona i acabaran fent una mostra de balls a la plaça de Sant Jaume.

La festa major d’hivern continua dimarts, diada de Santa Eulàlia

Una vegada finalitzada l’exposició ‘Gegants de Corpus vs. Gegants de Carnaval’, entre dilluns i dimarts es podrà veure al mateix palau de la Virreina l’exposició ‘Laies, les gegantes’. Està formada per les gegantes del districte de Ciutat Vella i té per objectiu reivindicar santa Eulàlia com a patrona de Barcelona i retre homenatge a totes les barcelonines. Aquest acte és preàmbul de les activitats que es faran dimarts, el dia de Santa Eulàlia. Tot i que no és festiu, durant la jornada es fan dues activitats molt emblemàtiques. La primera és la cerimònia de col·locació del penó, l’acte més antic de les festes. I l’altra és la Passejada de les Laies, una cercavila on només participen gegantes.

I el cap de setmana vinent, el festival Llum BCN

Del 15 al 17 de febrer, el festival Llum BCN tornarà a transformar els carrers del Poblenou en un gran laboratori d’experimentació a l’aire lliure que pren la llum com a mitjà creatiu. I ho farà de la mà d’artistes, dissenyadors i arquitectes d’arreu. Per una banda, hi haurà 15 instal·lacions creades per l’alumnat de les escoles d’art, disseny, il·luminació i arquitectura de Barcelona. I per una altra, hi haurà 26 propostes i instal·lacions professionals.

Una d’aquestes és ‘Emergències’, del fotògraf Manolo Laguillo. Vol evocar el passat industrial del barri amb una proposta que il·luminarà les escales d’emergència més emblemàtiques del Poblenou. També hi haurà ‘Làser’, de l’Estudi Antoni Arola, que marcarà amb tres feixos de llum continuada un itinerari pels principals carrers de Llum BCN. Entre les propostes professionals, també hi ha artistes de prestigi internacional, com ara Rafael Lozano-Hemmer i Daniel Canogar i pioners de les noves eines digitals, com ara Kyle McDonald i Joanie Lemercier.

Pel que fa a espais, n’hi haurà gairebé cinquanta que es transformaran amb tota mena d’instal·lacions lumíniques. Entre els nous indrets que s’incorporen al mapa hi ha els Encants, la plaça Dolors Piera i la Fundació Mies van der Rohe. Aquesta darrera, tot i no ser al Poblenou, també s’ha unit al programa del festival Llum BCN 2019.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem