La tertúlia proscrita

El feixisme com a espantall per a sostenir el règim

  • Si parlem de la necessitat de fer un cordó sanitari contra el feixisme, una de les conseqüències primeres d'aquesta idea és precisament no fer-ne electoralisme

Vicent Partal
06.12.2020 - 21:50
Actualització: 07.12.2020 - 07:43
VilaWeb

Una reunió convocada pel col·lectiu Donec Perficiam ha aixecat una gran polseguera política i mediàtica, de moment amb dues conseqüències. Per una banda, hi ha hagut un estrepitós trencament entre Demòcrates i Esquerra Republicana i per una altra ERC i la CUP han demanat la dimissió del vice-president del Parlament de Catalunya Josep Costa per haver-hi participat. Esquerra considera que haver assistit a aquesta reunió, en què van participar també grups considerats d’extrema dreta, és un fet gravíssim, una línia vermella que no es pot travessar.

Molta gent observa, perplexa, l’abast i les conseqüències de la polèmica. Bàsicament, perquè aquests grups identificats com d’extrema dreta que van assistir a la reunió són desconeguts per la gran majoria de la població, atès que la seua incidència real és nul·la: no tenen cap mena de representació institucional ni de presència pública. Per això s’ha estès la sensació que tenim davant una altra batalleta exagerada, una polèmica molt inflada, per la proximitat de les eleccions.

Ens hi haurem d’acostumar, perquè el camí d’ara al febrer anirà ple d’aquesta mena d’incidents melodramàtics que pretenen fixar la imatge negativa de l’altre per a rascar així uns quants vots. Però la veritat és que, en una persona d’esquerres com sóc jo, aquesta polèmica causa un neguit molt i molt especial. Per la banalització que fa del feixisme i la utilització –a parer meu, irresponsable– d’aquest, del feixisme, com a espantall.

És veritat que hi ha una part de l’esquerra que té una facilitat sorprenent de fer jocs malabars amb el feixisme. Sempre ha estat així. Des que tinc memòria política, d’ençà dels anys setanta del segle passat, sempre, de manera tan cíclica i regular com incansable, alguns sectors de l’esquerra han fet servir l’espantall de la col·laboració amb el feixisme com un intent d’acorralar socialment aquells qui no pensen com ells. I sempre, com en el cas que ens ocupa, el mecanisme és el mateix: una anècdota serveix per a organitzar una gran campanya en què la trajectòria de l’afectat és tapada i anul·lada, i hom la vol tacada, per una violenta acusació i un gran enrenou que naix de la mateixa anècdota. A ERC això ho saben perfectament bé, perquè Oriol Junqueras ha hagut de suportar-ho unes quantes voltes, arran de la seua participació pública en actes d’homenatge als germans Badia, participació que ha suscitat acusacions contra ell de connivència amb el feixisme, tan absurdes i malintencionades com les que ara alguns membres del seu partit destinen a Toni Castellà i a Josep Costa.

Perquè una cosa és discutir o opinar sobre si té sentit anar a una reunió com aquesta o no –que jo tampoc no entenc què hi feien aquests, ni crec que tingués cap trellat anar-hi– i una altra de ben diferent portar l’escàndol fins a arribar a insinuar que Castellà o Costa són com aquell qui diu col·laboradors del feixisme.

Ja entenc que per a guanyar les eleccions cal tibar la corda i engaltar-les pel broc gros. Però si parlem de la necessitat de fer un cordó sanitari contra el feixisme, necessitat en què estic cent per cent d’acord, una de les conseqüències primeres d’aquesta idea és precisament no fer-ne electoralisme. I sobretot no disminuir en cap moment l’amenaça real d’aquesta ideologia, banalitzant el significat de donar-li suport només per tenir munició un dia contra un altre partit democràtic. Sobre això, l’experiència belga, sobretot, és ben clara i aclaridora.

Però en el cas que ens ocupa em fa l’efecte que encara hi ha una cosa més perillosa i tot, que és la utilització de l’espantall del feixisme precisament per consolidar l’autoritarisme, per apuntalar el règim. En el curs de la història, aquest ús instrumental i espuri de l’antifeixisme ha causat la indignació de grans referents antifeixistes i també polèmiques enormes i molt interessants en països especialment sensibles a la qüestió, com és el cas d’Israel. Però cal reconèixer que, als efectes pràctics, aquesta ha estat una pràctica molt rendible en termes polítics.

De manera ràpida, i per a entendre’ns, la qüestió a respondre seria aquesta: ara mateix, concretament ací, l’amenaça autoritària sobre la nostra societat la representen només aquests grupuscles que no tenen cap representativitat pública o la representa també o fins i tot de manera molt més punyent encara el règim del 78, aquest règim que empresona els dissidents polítics, que agredeix la població que vol exercir el seu dret de vot, que nega la democràcia com a forma de resolució del conflicte, que no persegueix els militars que amenacen d’assassinar milions de ciutadans, que sosté la monarquia corrupta, que condemna el català a ser llengua minoritzada, que rega els bancs amb milers de milions d’euros que després no retornen, que es nega a extradir els responsables de la dictadura quan ho demana l’Argentina o que continua mantenint en les carreteres, sense enterrar-los amb la dignitat que mereixen, els nostres avis lluitadors per la democràcia i la república?

I la pregunta és aquesta perquè si la resposta que s’hi dóna és que el règim és, ara i ací, una amenaça com a mínim tan directa per a les nostres vides o més directa i tot que no ho són aquests grupuscles minúsculs i desconeguts per la població, aleshores és difícil de no convenir que la denúncia resulta molt poc congruent, si arriba justament després de reforçar la continuïtat del règim a Madrid.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
JOSEP AMILCAR ALBERT
JOSEP AMILCAR ALBERT
06.12.2020  ·  22:12

Completament d’acord.
Ara el que cal respondre és per què s’ha convertit Esquerra en una titella? Si canvi de què? Qui mou els fils de la titella?

PERE AMETLLER
PERE AMETLLER
06.12.2020  ·  22:14

DONEC PERFICIAM.

Josep Usó
Josep Usó
06.12.2020  ·  22:18

La polèmica sembla molt exagerada. I com més va, més s’assembla Esquerra a una crossa d’un règim que agonitza. I més que ho faria si l’independentisme estigués unit. Si només és pels sous, seria infumable.

Antoni Biada
Antoni Biada
06.12.2020  ·  22:18

100 % cert
Magnífic analis de la hipocresia política d alguns partits

Josep Almar
Josep Almar
06.12.2020  ·  22:19

Fotem pena. I estic fart d’aquestes batalletes inventades. La critica sense base i la censura sobre els contraris polítics en els mitjans, especialment si son públics, per a mi, es inacceptable. El model que estem copiant de l’Espanya que volem deixar endarrera no el vull a la Catalunya que somnio.

Maria Rosa Guasch
Maria Rosa Guasch
06.12.2020  ·  22:20

Estic molt d’acord, a qui volen enganyar amb aquest espantall? Francament, em produeix vergonya tot el que fan.

J. Miquel Garrido
J. Miquel Garrido
06.12.2020  ·  22:23

Cortines de fum mitjançant “bombardejos” mediàtics a través de mitjans controlats. Tot plegat, per amagar la indignitat de qui ha venut la llibertat de companys i companyes a canvi de dos anys i mig de sou i dietes.

Josep Salart
Josep Salart
06.12.2020  ·  22:31

El senyor Costa, com quasi tothom, pot anar a on li doni la gana i, si es un personatge públic com ell, simplement amb la correcció que es mereix, se li pot preguntar per què era allà. Sigui quina sigui la seva resposta, és la seva i nosaltres després, pensem i actuem i respectem com ens mani la nostra llibertat.
Dit això, una cosa que molesta igual o més que el feixisme, és el que està fent ERC: es passa pel forro el resultat d’unes eleccions al moment de fer MHP, desfà l’unitat de l’independentisme fins el punt de descalvacar al MHP Torra, accepta les ordres d’en Llarena i tot lo que vingui de madrid i així, no pararíem fins el recolzament dels pressupostos militars i monàrquics, la taula de diàleg i tantes i tantes coses.

Això no se si se’n diu feixisme, però si que si assembla molt. Es anar contra la llibertat d’un poble recolzant el botxi, el repressor, l’assassí, donant-li oxígen.
Feixistes ¡¡

PERE SIO
PERE SIO
06.12.2020  ·  22:52

El vot d’ERC als Pressupostos a canvi d’una promesa de poc més de 2,000 milions d’euros, empassant-se l’increment de 2.800 milions en despesa militar i de la Casa Reial, en plena crisi de la pandèmia són injustificables. ERC no ha resolt el dèficit crònic de l’Estat 45.000 milions, ni el dèficit fiscal anual de 16.000 milions, ni la possibilitat de que la Generalitat pugui gestionar els fons europeus. El seu vot és una baixada de pantalons en tota regla i un suport al unionista i botxí de Catalunya, Pedro Sánchez.
Però el més bonic es veure com ERC sempre criticant i desprestigiant a l’antiga Convergència, ara fa el mateix, en versió d’aficionats dolents i coincideix en la votació i en les formes amb els seus hereus (PDCAT).
Després del suport, el Tribunal Suprem ratifica i accepta les peticions de la fiscalia, que depèn del Govern de Pedro Sánchez, per treure el tercer grau a les polítiques d’ERC Carme Forcadell i Dolors Bassa i la possibilitat de sortir a treballar a la resta de presos. I el Govern de Pedro Sánchez manifesta que en cap cas es planteja l’amnistia. Així és com el PSOE paga els suports gratuïts.
La rebequeria d’ERC, per la reunió del Dolce Perfidiam, és el nerviosisme que tenen i l’excusa que han trobat per trencar amb Demòcrates. Formació que incomodava dins d’ERC pel seu catalanisme, la seva voluntat de complir el mandat de l’1-O i de tirar endavant l’independència. Aspectes que ERC, malgrat les proclames mentideres que fan, ja han renunciat per acostar.se i pactar amb els Comuns espanyolistes, i embogits per la fam de poder.
Gabriel Rufián l’analfabet polític i líder a Madrid, ja va deixar clar fa dies que la campanya electoral d’ERC seria molt bruta.
Quan no hi ha capacitat ni arguments, l’única forma de sobreviure és mirar de criticar i desprestigiar als altres.

teresa labourdette
teresa labourdette
06.12.2020  ·  23:01

Exactament això Vicent. ERC fa teatre per tapar la vergonya d’haver votat els pressupostos a canvi de res. Pitjor, a canvi de mantenir a la presó els nostres i les nostres governants, a canvi de veure com la fiscalia va encausant més i més independentistes, a canvi de veure com els tribunals van empresonant els qui protesten, a canvi de llançar-nos unes molles que ves a saber si, com altres anteriors, es quedaran pel camí. Ja ho sé, és a canvi de veure publicada l’enquesta de El Periódico que els fa guanyadors. Quina misèria.

Francesc Estall
Francesc Estall
06.12.2020  ·  23:03

Deixeu-me exposar dues idees:
En democràcia es parla amb tothom. Amb TOTHOM, que tothom té alguna cosa a aportar. No es pot deixar de banda uns ciutadans per que voten allò que no ens agrada, si se’ls nega la paraula els fem fora del sistema. I això els independentistes ho sabem peou bé.
En democràcia es pacta amb tothom, amb TOTHOM. A veure si madurem d’una vegada i ens mirem QUÈ es pacta i no amb QUI. Que ja és prou ridícul anar assenyalant amb el dit “tu has votat igual que aquell”.

No n’esteu farts d’allò políticament correcte?, no esteu farts de no poder opinar segons què pensant que us assenyalaran amb el dit?, voleu que els ultracossos ens envaeixin i assenyalin els que no són com ells?, doncs cal ser lliures i admetre que l’altre opini com vulgui. I debatre amb ell, no marcar-lo com a enemic.

Joan Benet
Joan Benet
06.12.2020  ·  23:06

És preocupant l’indigencia intel·lectual dels que d’aquí a 2 mesos ens estaran demanant el vot…

Victor Serra
Victor Serra
06.12.2020  ·  23:07

Els que no som polítics i no som de cap partit no entenem res de res. L’ünica cosa que veiem és que la inutilitat de la nostra classe política i com la seva capacitat per autodestruïr-se supera qualsevol expectativa.
Jo sempre he defensat que s’ha d’anar a votar independentista perquè és molt millor que ocupem les institucions nosaltres que els unionistes ( que allà sí que hi ha feixistes de veritat), davant de gent que diu que s’han de castigar els partits i no anar a votar.
La veritat és que m’ho estan posant molt i molt difícil.

Mercè Saló
Mercè Saló
06.12.2020  ·  23:10

Completament d’acord.
Només afegir que tanta teatralització cansa.
I a sobre voler demostrar que han fet molt bé recolzant els pressupostos em fa preguntar-me a canvi de què. Perquè els empresonats estan molt maltractats.
I deixem-nos d’eufemismes que estan forts i valents. De què anem?

Maria Cinta Comet
Maria Cinta Comet
06.12.2020  ·  23:10

Bona nit! Sr. Partal gràcies pel seu article ja que en no conéixer els grups “feixistes” que des d’ER deien que havien participat en aquella trobada ‘virtual’, on també havien participat el Sr. Costa i els dos representants de Demòcrates, havia ENTÈS QUE NO ENTENIA RES.

Ara entenc que aquella frase del Sr. Rufián dient “que farien una GUERRA BRUTA” en la campanya electoral (també precampanya) té UN SENTIT REAL. Quina manera tan barroera de voler gratar uns quants vots.

Respecte al panorama dels sabres, l’emèrit i Ñ en general vers nosaltres FA ESGARRIFAR veure que 42 anys després de la “sacrosanta Constitición” estiguem on érem cinquanta, seixanta, vuitanta anys enrere.

Ñ no hi ha qui l’arregli, ni ara, ni abans, ni MAI.
L’única via possible és MARXAR i fer-ho ja.
Com que no ho podem fer ara mateix; no ens entretinguem gaire ja que ‘pinten bastos’ cara al futur.

Francesc Gilaberte
Francesc Gilaberte
06.12.2020  ·  23:13

“Ja entenc que per a guanyar les eleccions cal tibar la corda i engaltar-les pel broc gros.” Doncs jo no ho entenc, Vicent!
Tant parlar d’unitat estratègica i ara surts amb això de les esquerres i dretes “Però la veritat és que, en una persona d’esquerres com sóc jo, aquesta polèmica li causa un neguit molt i molt especial.”
Per sort jo ja tinc una edat i prou experiència per saber triar el gra de la palla i com que considero que el debat esquerra-dreta és obsolet i superat, et puc dir que el partit que mai ha volgut ni l’unitat estrategica ni la independència es diu ERC, per molt d’esquerres i independentistes que es proclamin.
Apa, bona nit a tothom!!*!!

Josep Gualló
Josep Gualló
06.12.2020  ·  23:16

SI L’AMENAÇA MES PUNYENT ÉS EL REGIM DE MADRID, PERQUÈ ERC L’APUNTALA?

L’apuntala senzillament perquè vol mantenir un regim autonomista cada dia més descafeïnat, on creuen equivocadament que hi pintaran quelcom. Mai recorden que Roma no paga traïdors.

Tardà proclamà amb bombo i platerets que esquerra no seuria a negociar els pressupostos si el govierno no concedia l’amnistia i no sé que més. La fal·làcia és que ho han acomplert, ja que han aprovat els pressupostos sense seure a negociar-los. I Roma segueix sense pagar a traïdors, i un cop els pressupostos aprovats, retirà el tercer grau al mossèn i de rebot a tothom que és a la presó per motius polítics. Esquerra son els mesells i ho paga tothom.

No em cansaré mai de repetir-ho. Nomes existeix una via per arribar a la independència, i és votar a Junts que té una part a aquesta banda de la frontera i una part a l’altra banda.

Per cert que la feina necessària i molt ben feta de l’equip liderat pel MHP a Waterloo, els medis de comunicació espanyols, inclosos els catalans que depenen de ERC, tenen ordre de ignorar-la.

Qin fàstic que el partit de Macià i Companys s’hagi convertit en un femer.

Carles Viñals
Carles Viñals
06.12.2020  ·  23:20

El desvergonyiment dels qui porten tres anys donant suport al ver feixisme = règim del 78, enemic mortal de Catalunya, no té límits ni aturador.

Deien els antics que els déus enceguen els qui volen perdre. Deu ser veritat, car és ja evident per a tothom, menys per a ells mateixos, la carrera desenfrenada i cega d’ERC vers la seva autodestrucció.

jordi Rovira
jordi Rovira
06.12.2020  ·  23:34

Sí, l’amenaça està en aquest règim del 78 que té arrels feixistes i comportaments feixistitzants. I just ara que fins i tot algunes opinions publicades fora de l’estat espanyol se’n comencen a fer ressò. Costa d’entendre com es pot permetre l’espantall i l’espectacle que s’ha ofert entre les cartes, xats i confabulacions d’alguns militars. Costa d’entendre com és possible l’acció d’alguns jutges, i costa d’entendre què passa en ministeris sencers del tot involucrats en afers que suposarien serioses responsabilitats en forma de dimissions en cadena en qualsevol país normal del nostre entorn. És fa difícil d’entendre quan aquestes actituds van en la direcció contraria. Així no és possible la política com a eina de servei. En qualsevol estat modern, i ara encara més si es vol, l’administració que és la funció principal de l’estat, ha de constituir-se en un sector d’activitat punter, estirant la societat i marcant els camins de desenvolupament i progrés. Per tant, ningú pot entendre com es pot permetre l’existència de sectors que actuen a la contra de l’acció de l’administració de torn. Ningú pot entendre si això és una estratègia orquestrada i executada en forma de contuberni. I molt més quan a resultes de pràctiques d’aquest estil, aquests estats que tothom reconeix com a disfuncionals, han de rebre l’ajut econòmic i l’impuls dels altres per mantenir la seva activitat.
Per tant, sembla lògic demanar-se i autoexigir-se atenció sobre tals efectes. De la mateixa manera que cal la dimissió d’aquells que poden tenir alguna ombra de dubte en casos de violència masclista. O que cal demanar responsabilitat quan la administració catalana permet atorgar ajuts per ordre d’entrada a una web col·lapsada.
I sí, aquestes situacions tenen sempre un grau més exagerat d’ebullició en campanya electoral. Però la diferència entre ser independent de ment i de projecció o restar amatents a la política de curta volada autonomista rau en coses com aquestes. Ens preocupa el virtual allunyament dels diferents sectors del independentisme? Sí. Però la nostra societat que ben segur és prou madura, sabrà respondre segons el seu discerniment de forma correcta.

NIL MALET
NIL MALET
06.12.2020  ·  23:37

La destrucció de CIU ens feu avançar extremadament cap a l’alliberament nacional. La destrucció d’Esquerra és el següent pas necessari. I que em perdoni Macià. Els partits són eines, no finalitats en si mateixos.

Lluí Mor
Lluí Mor
07.12.2020  ·  00:07

El darrer paràgraf ho diu tot. Quant els assasins de Viriat van anar a Roma a cobrar, els van executar…Roma no paga traidors. Els que han trait als seus conciutadans i a Catalunya ja han cobrat pel davant i, són comptats amb els dits de les mans.

ERC contra tots, gairebe és fiquen al nivell dels militars fatxes, por la patria. Potser ells despues del tuit del PSOE tractan-lo’s de patriotas, ara s’hi troben com peix a l’aigua, és clar, perquè el govern nacional-socializta els trii a ells, han de competir amb VOX i amb el PP i de moment fan molt bé els deures.

Perquè estan tan nerviosos?… Perquè acusen tothom?…Perquè han perdut el nord? Només hi ha una respòsta,…perquè saben el que fan!!

Josep Jallé
Josep Jallé
07.12.2020  ·  00:21

Director, benvolgudes i benvolguts … els conceptes. És difícil, ara per ara i cada dia més, esbrinar què es ser d’esquerres. Conceptualment i antiga era més fàcil perquè el món anava evolucionant més lentament i sense masses filigranes informatives o de fake news com ara ens agrada escriure.
Però penso que cal deixar clar que tota aquesta trepa, les quals sigles apareixen molt poc en el comentari editorial, aquesta trepa, trepa de trepadors, de Erc alimenten i sostenen un dels governs estatals més dinàstics del bipartidisme espanyol. Aquesta trepa d’Erc fan molta pena si creuen que les postes en escena sobre els laments a les sostingudes arbitrarietats i sadisme de les autoritats tapen la cooperació, el suport als pressupostos que ens mantindran, tres anys més, com a colonitzats. Gregaris de la mirada llarga, de l’eixamplament de les bases, del qui dies passa anys empeny … cap a les mamelles de la carrera de viure, de fer de la política un fi en si mateixa enlloc d’un mitjà. No, no ens enganyeu pas amb tanta oratòria de sagristia onírica. Seguirem lluitant per la llibertat de decidir amb qui compartir futur.
Ja no ens alimenten molles … ni engrunes com a vosaltres. Volem el país sencer. La terra pels que la treballen i els països catalans … lliures!, sense el control dels gossos del gueto. Salut!.

Gemma R.
Gemma R.
07.12.2020  ·  00:21

“..en el cas que ens ocupa em fa l’efecte que encara hi ha una cosa més perillosa i tot, que és la utilització de l’espantall del feixisme precisament per consolidar l’autoritarisme, per apuntalar el règim.”

ER està embogida i disposada a dilapidar-ho tot a canvi de res. De res. La vergonya que se sent essent protagonista d’ època de fets històrics tant vergonyosos és inconmensurable. Els llibres d’ història explicaran el lamentable espectacle q va viure el moviment independentista català, després d’ haver aconseguit fer trontollar el règim sense vessar ni una gota de sang, a través d’ un referèndum q l’ Estat Espanyol va jurar i perjurar que no es faria. Vam ser un sol poble en el camí fins aquell 1 Octubre de 2017, i vam defendre les urnes amb els nostres cossos agafats de la mà uns amb els altres. D’ aquell record de poder democràtic van sortir les protestes contra la sentència fa més d’ un any. I ER ha actuat cada día sense descans per dividir i enfrontar un moviment tant potent i poderós, capaç de canviar el futur de Catalunya per sempre més i amb ella d’ Espanya i d’ Europa, per 4 vots de més o de menys, q mai els servirán per res, ja que mai aconseguiran l’ hegemonía que volen per assegurar els centenars de sous q viuen del partit. Són tant miserables els seus objectius com la manera d’ arribar-hi, i no sóc capaç d’ imaginar quin perfil de gent els pot tornar a votar amb tanta punyalada, tanta mentida, tanta manipulació dés de mitjants i associacions q han aconseguit dominar. La misèria moral no pot guanyar a Catalunya. No només no pot guanyar, és que ha de desaparèixer. Hem de fer desaparèixer a ER de l’ arc parlamentari ja! L’ independentisme no pot carregar amb aquesta xacra per més temps. És una vergonya, una vergonya.

Encarnació Parets
Encarnació Parets
07.12.2020  ·  00:39

Esquerra vs. Dreta és un concepte obsolet. Llibertat vs. Submissió és el pa de cada dia. Ací i a la conxinxina.

Berta Carulla
Berta Carulla
07.12.2020  ·  01:26

No me’n sé avenir sr. Partal que es demani si té sentit o no anar a una reunió en què forces independentistes miren la manera d’aconseguir més vots per al moviment. De debò que me’n faig creus. És una de les poques coses bones que ens ha passat darrerament i vostè es demana què hi feien allà.

No entenc de què serveixen les seves xerrades dels dijous,,, si ens posem tots en aquesta tessitura de no entendre. Per què no són per a xerrar amb aquests grups petits? ja li ha costat dur els de Primàries, ara que en Graupera està desaparegut del mapa per cert. Front Nacional és identitari, i jo em pregunto: sense identitat què som? Volem una Catalunya on la gent parli castellà i àrab? Front Nacional està en contra de les porqueries que fa ERC amb els diners que l’Estat els dóna per gestionar els migrants, que en vénen molts i molt ben seleccionats per part de l’Estat.

Si no se sap qui són FN per què no els dueu a les xerrades? A veure si són feixistes o no. Que no us atreviu? Que teniu por del que us diran?

Quin mal negoci tenim els catalans amb tanta correcció mal entesa.

L’Iceta es manifestava amb ultres de VOX i aquí tothom hi fa bussines.

I si us plau no ens despisteu de la realitat. ERC només posa una cortina de fum entre l’aprovació dels pressupostos i l’anul.lacio l’endemà del tercer grau dels presos.

Així no anem enlloc estimat vicenç,. Si us plau sempre som a temps de fer les coses bé.

Umberto Ciotti
Umberto Ciotti
07.12.2020  ·  01:30

Ya es hora de dar un paso decisivo más hacia la Verdad si no queremos ser víctimas ingenuas y más bien estúpidas de la confusión y entonces por descontado del monstruo de un espantoso régimen fascista que nos quiere someter.

YA ES HORA DE LLAMAR LAS COSAS CON SU NOMBRE Y AFIRMAR SIN DEJAR LUGAR A DUDA QUE EL “ESTADO” ESPAÑOL ES UN RÉGIMEN FASCISTA.

Estamos adelante de un régimen autoritario y un “Estado” corrupto y violento encima de una sociedad que se encuentra en una situación de obediencia y de sumisión por ser obligada a aceptar los “valores” de la corrupción, de la mentira, del engaño, de la violencia física y mental.

Es la corrupción de este Estado representado por unos políticos corruptos, unos magistratos prepotentes, unos policías violentos y analfabetos, unos medios de información hundidos en la mentira que determina en modo inequivocable que nos encontramos delante de un “Estado” fascista y de un país fascista.

La exigencia de democracia de Catalunya es lo que amenaza la continuidad de la existencia del régimen y del “Estado” fascista español…

Es por esto que hay la persecución contra el independentismo…

El régimen fascista español para continuar existiendo no sólo no puede permitirse que Catalunya llegue a la Independencia sino que tampoco se puede permitir establecer una relación leal y honesta con Catalunya porque también esta lealtad y honestad resultaría en contradicción con la corrupción que es la única auténtica razón de ser del régimen y del “Estado” fascista de España.

Está imposibilidad de diálogo con el régimen español es lo que tendrían que entender los electores de siempre de ER para abandonar un partido gestionado por una cúpula de dirigentes corruptos que quieren destrozar al independentismo y unirse en el apoyo al régimen español por auténticos intereses criminales

ENRIC ROIG
ENRIC ROIG
07.12.2020  ·  05:11

És francament esfereïdor de veure com aquesta estùpida i covarda ER pot ser promocionada com a guanyadora de les eleccions catalanes properes. Serìa la confirmació de una aberració inconcebible: una majoría de votants catalans que posen el poder nacional català en mans d’uns estafadors que opten per obtenir de Ñ l’administració de l’autonomia catalana i la vènia per a saciar la colosal paranoia de pòder i de notorietat que los trastoca, d’uns càrrecs vitalicis i d’uns negocis i prebendes que si son obedients i servicials el estado no els negarà. S’estàn esforçant en aprendre la política sibilina de la “Conferencia Episcopal ñola”, que serà un instrument adient en mans de Mossèn Junqueras, el qual ràpidament s’enfilarà a la categoría de bisbe. I si les coses els van com volen, fins i tot el día del seu sant li regalaràn un “pal.li.

Salvador Molins
Salvador Molins
07.12.2020  ·  05:30

Assolir la unitat dels unilaterals, octubristes, identitaris, junt amb els JUNTS i tots els lleials al 1r d’octubre és bo per a la Independència, potser no es bo per quedar bé amb els nostres ocupants i colonitzadors! Potser no interessa als botiflers, retardataris i col·laboracionistes.

Hi ha dies alguns comentaristes ataquen Partal de parcial, normalment crec que el director de Vilaweb, que defensa el nostre país i té lectors implicats en els diferents partits i entitats independentistes no pot ser falsament equidistant, tampoc pot nedar i guardar la roba, ni ha de ser parcial; hem sembla, per exemple, que no pot fer costat descarat a Puigdemont, ni tampoc pot atacar ERC descaradament pels seus errors i malifetes, i a l’inrevés, tot i que Partal, la majoria de vegades diu les coses suficientment clares perquè els lectors veiem el que hi ha i ens doni dades per saber-ho encarar el millor possible. Però en l’editorial d’avui, m’ha tocat la meva pell i m’ha fet mal. Avui al meu entendre Partal no parla clar i per això l’article és llarg, feixuc i repetit. ” va dient “… en el cas que ens ocupa”, se li nota el seu distanciament, intenta defensar Costa i Castellà però no pot evitar menysprear “aquests grupuscles”. De cop i volta se li veu la de sota “la veritat és que, en una persona d’esquerres com sóc jo” diu en Partal.

Bé, l’article m’ha fet mal, suposo, perquè jo en tinc la pell prima, i m’he sentit minoritzat i menys valorat, jo formo part des del 2000 d’aquests grups, Som 10 milions, BIC, Catalunya Acció, Força Catalunya, Solidaritat, l’UPDIC en el seu moment, ara l’OAC -Organització d’Alliberament de Catalunya- que no sé si hi era en aquesta reunió, i crec que sí que tenia sentit anar a la reunió cercant com materialitzar la unitat tan necessària per a completar la nostra independència. Per a la independència tots hi som necessaris, dretes, esquerres, unilaterals i sobretot “identitaris”, no ens oblidem d’aquest adjectiu despectivament aplicat en aquest cas per ERC; cercar defensar la identitat de la nació no és cap mal, ans el contrari, i això mateix ho ha defensat, no fa pas gaire, Partal en els seus editorials. I defensar la nació i tots els drets dels catalans no és cosa vana ni decorativa. És costum a Europa i arreu atacar desmesuradament als que defensen una política d’immigració responsable, o als que defensen fermament la llengua sense arronsar-se, que és el que no fan des de fa lustres els que es vanten de ser moderats. En part aquest complex de l’esquerra moderada europea ha foragitat el Regne Unit de la UE.

“aquests grups identificats com d’extrema dreta que van assistir a la reunió són desconeguts per la gran majoria de la població, atès que la seua incidència real és nul·la: no tenen cap mena de representació institucional ni de presència pública.”

Per les TV llunyanes i per les properes interessades i controlades quan hi han eleccions i campanyes electorals sents les alarmes estandard “ha guanyat l’estrema dreta aquí i allà” i sents atacar els adversaris acusant-los d’extrems o populistes.

“Perquè una cosa és discutir o opinar sobre si té sentit anar a una reunió com aquesta o no –que jo tampoc no entenc què hi feien aquests, ni crec que tingués cap trellat anar-hi– i una altra de ben diferent portar l’escàndol fins a arribar a insinuar que Castellà o Costa són com aquell qui diu col·laboradors del feixisme.”

Volen fer un cordó sanitari entorn dels identitaris? Volem de veritat la Independència?

Partal que ha voltat per molts conflictes diu “Sobre això, l’experiència belga, sobretot, és ben clara i aclaridora.”

Miquel Gilibert
Miquel Gilibert
07.12.2020  ·  06:40

Hi ha una tendència certament preocupant de bona part de l’esquerra a anomenar feixista tot allò que no els caigui dins els seus postul·lats. I si falla allò de feixista surt- com en ell cas de la CUP- l’heteropatriarcat, o el neoliberalisme. No falla mai. Per raonables que siguin els postul·lats del contrari.

Cal anar amb molt de compte amb tot això. El feixisme és una cosa molt seriosa, com saben els alemanys. Sentia l’altre dia que a Pomerània havien desarticulat un gropuscle feixista d’unes 80 persones, però aquest de debò, amb svastikas i parafernàlia hitleriana. Us puc ben assegurar que a cap d’ells li quedaran ganes de tornar a sortir al carrer a fer el cabra. Aquí hi ha salutacions feixistes a la Plaça de Sant Jaume i els Mossos- dirigits per en Sàmper, ni fan identificacions ni res. Com a molt tant la Generalitat com la frau Colau es plantegen a misses dites anar a la fiscalia, que els farà probablement el mateix cas que si volguessin denunciar l’assassí de Kennedy.

En aquest sentit sorprèn moltíssim que ERC faci servir aquest espantall per tal de justificar el trencament amb Demòcrates, o per tirar-se els plats pel cap un altre cop amb Junts. És una sobreactuació en tota regla (especialment amb casos com el de l’Alfred Bosch pel qual “el nostra mal no vol soroll). Amb Demòcrates no hauria costat res un trencament amistós (total Demòcrates és “de dretes” i dubto molt que per sí mateixos treguin gaire més de un o dos diputats). I amb el Vice-president, una interpel·lació pública demanant-li què feia allí i distanciant-se’n n’hi hauria hagut prou. Només s’explica perquè en 2 setmanes oficialment es dissol el Parlament i- de fet- ja és més o menys igual que volin els punyals i que no hi hagi cap estabilitat parlamentària, junt amb un desig explícit de tacar el contrari. En aquest sentit, es tracta de seguir l’estratègia del calamars: deixes anar tinta per tal de fugir d’estudi. O dit d’altra manera, mentre es parli de feixisme no es parla- efectivament- de la inèpcia en la gestió de la Pandèmia, dels PGE a canvi de res (en la pràctica), ni de les mesures contra els presoners polítics. Molt evident, molt suat i francament decebedor, sobretot pels que sempre havíem cregut en ERC com en un partit seriós i honest, allunyat d’aquestes pràctiques.

Però és que jo crec que hi ha un altre motiu electoral pel qual ERC fa això. És un motiu molt pervers-em temo- i és el foment de l’atomització del vot: s’està intentant fomentar una galàxia de partits i confondre l’electorat independentista de forma que ERC aparegui com l’única opció sòlida davant la galàxia d’ofertes independentistes de dubtosa viabilitat, especialment si a algunes les poden tacar amb l’espantall del feixisme. Hores d’ara podem comptar, dins la nòmina sobiranista amb “possibilitats” d’entrar al parlament: ERC, JxCat, Demòcrates, PDECat, Lliures, CUP, La Lliga, Units per Avançar, PNC i probablement Primàries i el nou partit de personalitats independentistes desenganyades. A mi em surten 11 partits. Com a estratègia electoral, sembrar la zitzània i el caos et pot sembla una bona idea per aglutinar el vot “d’ordre” com en els bons temps de CiU, però nacionalment és un suïcidi, com ho és també electoralment encara que ells- sembla mentida- no ho vegin. L’atomització del vot els conduirà inexorablement a ser la formació més votada de totes, és veritat, però els vots que aniran per aquestes n-mil opcions restaran als partits sobiranistes i faran més for el PSC, Comuns i en menor mesura PP i Vox. Al final, per molt que diguin, efectivament l’única opció serà un Tripartit Tris i ja ho tindríem per uns 8 o 12 anys més.

Per mi és una estratègia i un moment tristíssims. La culminació d’una desfeta històrica i un malson pels propers anys. Ser mesell fins la nàusea amb un estat al davant a un pas d’esdevenir una nova Hongria i que, fins i tot sense ser-ho formalment, ataca sense miraments la nostra llengua i la nostra cultura, impedeix la llibertat d’expressió, fa servir la justícia per castigar la dissidència, menteix descaradament i sistemàtica en les promeses d’un tractament econòmic igualitari amb la resta del país i fa propaganda activament posant la població de la resta de l’estat contra Catalunya (em recorda molt la Sèrbia dels primers anys de Milosevic, però nosaltres no tenim exèrcit Croat, només les baralles de pati d’escola del poblat d’Asterix). I això sense els feixistes (aquests sí) de VOX i els ultradretans de PP i C’s al govern. Quan hi arribin, a les properes eleccions, la desfeta pot ser definitiva.

ERC hauria de reflexionar i els seus dirigents fer una mica d’autocrítica, que és un exercici molt d’esquerres i que funciona molt bé.

Carme Garcia
Carme Garcia
07.12.2020  ·  06:57

De què estem discutint?.
Tenia entès que érem un poble que quan anem a les manifestacions ens donem la mà sense preguntar-nos a quin partit votem.
Tots hem parlat que el moviment independentista es farà amb tot tipus de pensaments, i un cop aconseguim l’ independència, ja votarem a qui ens vingui de gust perquè governi el país.
Els que més practiquen un paper discriminatori es ER, i la frase en que diu: ” ER ha de ser el pal de paller” es on s’entén la discriminació i rebuig dels que no pensen com ells, donant a entendre que només les seves idees són les bones.
Pensament únic?

Oriol Roig
Oriol Roig
07.12.2020  ·  07:08

En Miquel Gilibert la clava, com fa sovint. Crec que ERC busca l’atomització del vot per guanyar per llei d’Hondt el que no pot per si sola. La resta faria bé de plantejar-se una “llista d’unitat per qui la vulgui” i capgirar el que prediuen les enquestes. Si els polítics tinguessin mig dit de front i s’estimessin més el país que el partit…

Jordi Torruella
Jordi Torruella
07.12.2020  ·  07:10

Tenim un problema i és que anomenem partits d’esquerres a partits que no ho són. De la mateixa manera que s’anomena partits independentistes a partits que no ho són. El perfil del votant català és d’esquerres i independentista, per tant, els partits han d’assumir aquest discurs per obtenir vots i seguir a la poltrona. Aquests partits s.a. tant els hi fa la banalització del feixisme. Sols els importa el vot.

Rosa Guallar
Rosa Guallar
07.12.2020  ·  07:19

Vicent Partal, molt ben dit i molt ben argumentat. Desitjo de tot cor que les urnes passin factura a la ignominia d’ERC, que obertament ja han dit que la campanya electoral serà la més bruta de la historia. La gent no ens mereixem aques tracte, aquest espectacle espanyolista. És humiliant, un insult a la inteligencia i a la bona fe.

salvi pardàs
salvi pardàs
07.12.2020  ·  07:26

Sr. Partal, així no. Cal donar veu a tot l’independentisme i no desqualificar a priori organitzacions respectabilíssimes. Feixisme és una altra cosa i ho sabem molt bé. Ha quedat pelès: vostès també censuren.

Jordi Parera
Jordi Parera
07.12.2020  ·  07:28

iep no ens deixem el tonto util de la Cup fent de comparsa amb esquerra demanant la dimissio de costa, en canvi la cup no ha demanat pas la dimissio del president torrent quan ha fet de vicari de llarena i muro

Anna Maria Porta
Anna Maria Porta
07.12.2020  ·  07:55

Polítics de fireta que ens estan portant pel camí de l’amargura. Catalunya i la nostra llibertat se la passen pel folre. Això sí, apuntalar el feixisme espanyol cames ajudeu-me. I ara què el gran fiasco els a picat als morros, que diuen? Res. Ells passaven per allà…. Vergonya !! Bon dia i bona hora .

Carles Farre
Carles Farre
07.12.2020  ·  08:16

Bon dia , el mes gran espantall ara mateix, es diu crisis del coronavirus, la meva recepta per sortir de la crisis política i sanitària, democràcia directa, llistes obertes i CDS, Viva Bolivia!!!

https://eldeber.com.bo/pais/pese-a-advertencia-de-la-ops-gobierno-publica-ley-para-el-uso-del-dioxido-de-cloro-contra-el-covid-1_210738

Albert Miret
Albert Miret
07.12.2020  ·  08:26

Espero que els propis votants d’ERC els abandonin davant de tanta vilesa i tanta guerra bruta.

Pep Agulló
Pep Agulló
07.12.2020  ·  08:57

LA ROSA AMB LA PUDOR DEL FEIXISME

Autoritari o feixista del segle XXI, algú m’hauria d’explicar les diferències del règim de l’Estat. No cal pas blanquejar-lo. Però és impensable que qualsevol govern d’aquest Estat pugui accedir a la legalitat monàrquica amb uns propòsits ideològics contraris. Sánchez representa l’Estat espanyol, als togats prevaricadors, als espadons dels afusellaments, a la monarquia corrupta, als banquers voltors insaciables, a la catalanofòbia motor del nacionalisme espanyol… En fi, el penúltim paràgraf ho relata molt bé.

En aquesta deriva d’ERC per cercar aliats dins l’enemic, el govern de Sánchez, utilitza sibil·linament el concepte d’identitat com explosiu precursor d’un suposat feixisme identitari català que en aquest país és de representació insignificant…i l’afegeix al feixisme de Vox amb la mirada complaent dels UnidPod. Bravo ERC, Donant valor al fantasma del feixisme del braç enlaire, ara també català (?) –tot s’hi val per empudegar els adversaris independentistes de l’1-O– i per protegir el monstre feixista que hi ha sota el llençol que no és ni més ni menys que el govern espanyol.

Campanya electoral certament bruta…gràcies Rufian.

josep soler
josep soler
07.12.2020  ·  09:10

Quan un estat com l’espanyol ens té declarada la guerra, hauríem de parlar clar i dir les coses pel seu nom des del principi i en claredat. El partit que que està utilizant la tàctica que diu en Partal en aquest article és ERC.

La CUP no ho fa per tacticisme, simplement és perquè viuen en la bombolla de la seva pròpia naturalesa d’eterna adolescència.

ERC és una empresa de col·locació de càrrecs que en l’etiqueta del seu envàs hi diu que són d’esquerres, republicans i independentistes.

Però quan has comprat el producte, el dia que vas a votar, descobreixes que és exactament el mateix producte que aquell pot on durant més de 30 anys hi ficava CIU en l’etiqueta.

L’objectiu d’ERC no és la independència. Tenen uns 10.000 militants que han de col·locar, quans més millor, en un mercat d’uns 12.000 càrrecs electes i de confiança. La militància d’un vell partit indústria com ERC està segmentada en dos perfils: dos terceres parts són militants beats a les sigles són els útils per pegar els cartells i anar a aplaudir els candidats en els míting; la tercera part restant són els que fan del sou pel càrrec el seu modus vivendi.

El problema d’ERC no és el 3%, el problema d’ERC són 3.000 senyores i senyors que els agrada ser manaires de funcionaris i paguen la hipoteca i la lletra del cotxe amb el sou del càrrec.

Durant el més que falta fins el 14F aprofitaran qualsevol ocasió per donar cartutxos als seus sicaris de TV3 per aparentar que el diu en la seva etiqueta és verídic.

Recordo quan Iniciativa estava en una situació similar abans de ser comprada la marca per Podemos: van anar a la campanya electoral al l’eslogan “L’esquerra de debò”
Fins hi tot ells no s’ho creient. Aquest serà el final d’ERC. És qüestió de temps perquè els caigui la careta.

Lluís Caula
Lluís Caula
07.12.2020  ·  09:21

Lluís Caula
No entenc el enrenou fet per la Cup i sobre tot per esquerraamb aquest tema, si els participants varan ser convocats de forma personal en un debat “privat” que haguesin gent de diferentes ideologies , penso que es bo i sobretot considerant que no era una tema public, cosa molt diferent que pasa amb el programa FACS de Tv3 i que ERC controla .

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
07.12.2020  ·  09:21

Abans de fer algunes observacions, manifesto la.meva profunda preocupació pel que diuen les enquestes, que ERConvergent guanyarà les eleccions.
-Realment una majoria de catalans independentistes, deixant a banda els vividors del partit, com Rufián, Sergi Sabria, Roger Torrent, etc., etc., estan tan poc informats que no veuen que la ERConvergent de mossèn Junqueras no és independentista? PREOCUPANT, molt preocupant.
-O és que, des dels mitjans botiflers en mans ara d’ERConvergent ens volen manipular?

Ara mateix, davant d’un espanyolisme ranci, imperialista i unitari de forma transversal, on les “esquerres” fan i volen pràcticament el que fan les dretes i ultradretes, la única opció seria la nostra unitat transversal. L’1-O ho va demostrar, a contra cor de mossèn Junqueras, com ara sabem.

Però el desig de ser hereus del pujolisme, que tan havien atacat, fa que els junqueristes els importi un rave Catalunya. Aquesta cúpula d’ERConvergent s’ha tret la mascareta, i demostra que l’únic interès seu són les poltrones i tocar poder pseudo autonomista a canvi de servir al naZionalisme espanyol. NO és la ERC que jo havia votat.

L’objectiu únic ha de ser la independència de Catalunya.
Per a aquest objectiu importantíssim no existeixen esquerres o dretes, tothom independentista ha de sumar. Quan siguem independents els catalans ja decidirem el model de país que volguem.

La crítica d’ERConvergent a Toni Castellà i Josep Costa, per haver estat present a l’esmentada trobada, serveix només per dividir els independentistes i servir a l’espanyolisme. Repugnant.
Serveix també per tapar la misèria d’haver donat suport a uns pressupostos espanyols que, en plena crisi econòmica de molts autònoms, botiguers i petites empreses, es gasten 2.500 milions d’euros en despesa militar, i apugen el sou als borbons en un 9%. Répugnant

-Hem de votar tots el proper 14-F, si no ho fem facilitarem la victòria del PSC, PP, C’s i VOX, i la fi de Catalunya.
-Però NO hem de votar ER, cal provocar una davallada tan forta que permeti netejar la cúpula d’ERConvergent de botiflers com Rufián, Junqueras, Roger Torrent, Sabria, etc., i aconseguir recuperar la ERC Republicana i independentista d’abans de Junqueras.
-Hem de votar el més units possible, i si no hi ha una candidatura unitària, votar la que millor ho representa la del MHP Carles Puigdemont.

Afegiria que m’agradat el toc d’alerta del Sr. Jordi Parera:
“…
Ep!, no ens deixem el tonto util de la Cup fent de comparsa amb esquerra demanant la dimissio de costa, en canvi la cup no ha demanat pas la dimissio del president torrent quan ha fet de vicari de llarena i muro
…”

Carme Perello
Carme Perello
07.12.2020  ·  09:26

La història acompanya a l’antiga ERC, i la nova “e”, amb capítols foscos de la seva realitat, sobretot, quan ells estavan a capdavant de decisions importants.
Perquè jo puc parlar, opinar, estirar el dit i assenyalar…..des de la trinxera, pero quan arriva l’hora de la veritat, que és governar i fer Catalunya un país, i defensar el seu lloc….què fan ells?
Sí, tenen presos i exiliats, però….perdoneu per tenir una exiliada com la Marta Rovira, que…quan va arribar l’hora de treure pit i, fer una pas endavant, va sortir per la porta del darrera de la Generalitat, tal qual.
Doncs, això és el que fan…malauradament; perquè estic indignada per aquesta visió tan limitada i lamentable d’un partit que molta gent, ara al segle XXI, ens havíem cregut.
Han pactat…..per què? tu Sr. Aragonès ets una persona molt llesta i intel.ligent i amb una visió de futur…també. Però el futur teu, que és de prudència i caul.la, ja no val.
Estem indignats amb vosaltres, perquè us heu tirat a la jugular, durant molts anys, defenent Catalunya i la seva independència i…..ara tot era FUM¡¡¡¡ per què??? us ha vingut i us ve gros?? és això??? tant senzill?

David Mascarella
David Mascarella
07.12.2020  ·  09:33

Parlant del fet concret, i donant per suposat que no es discrimina a ningú per la seva opció política ( feixisme al marge..) pregunto:

estrictament pel fet, només canviant noms; en Sabrià va a la reunió, i es justifica davant Costa dient que no sabia qui hi hauria i qui convocava, i que hi va anar a nivell personal, estic convençcut que la vostra opinió, no seria la mateixa. I no hi valen les elucubracions i demostracions de puresa i valentia. Només el fet.

I Partal, vostè diu que ” és difícil de no convenir que la denúncia resulta molt poc congruent, si arriba justament després de reforçar la continuïtat del règim a Madrid.”

La campanya fa molt temps que ha començat i és molt clar a qui va dirigida. D’acord, millor que no s’aprovin els pressupostos a Ñ i aquí tampoc. Eleccions allà i reforçar a la ultra dreta.. aquesta é l’alternativa, i res de por o d’engrunes, que torni el PP i en bona companyia.

Antoni Serrano
Antoni Serrano
07.12.2020  ·  09:36

El problema és que no tenim líders. El que tenim són petards que, a més, fan llufa.

Josep Ramon Noy
Josep Ramon Noy
07.12.2020  ·  10:14

Costa molt assumir que ERC s’estigui convertint en enemic de l’independentisme i de l’independència. Però més val que ens hi afanyem perquè em temo que ha arribat l’hora de fer-ho. No és el primer cop que passa: els més revolucionaris es tornen contrarevolucionaris. Ha passat a moltes revolucions històriques: la francesa, la russa, l’alemanya, …deu ser la dialèctica de la història. Però que passi a mig fer la revolució i abans de consumar-la, és una novetat, suposo. En fi, és el que hi ha i ho hem d’acceptar: ERC ha deixat de ser part de la solució per passar a ser part del problema! Quina pena i quina ràbia. Seguirem buscant la solució!

Carles Serra
Carles Serra
07.12.2020  ·  10:19

Gràcies Vicent per la editorial i el teu compromís amb el Països catalans.
Els subscriptors ja han fet els seus comentaris sobre aquest partit ER que ha derivat cap l’autonomisme i ser un servidors/col·laboradors del opressors d’aquesta espaÑa franquista.
Però alçades d’ara hem pregunto, quan un parla d’ésser d’esquerres com es que se li dóna automàticament uns valors democràtics i social? no tenim prou exemple dels abanderats de l’esquerra en Felipe González i en Guerra, si voleu més recent el Cuscubiela i el seu amic Franco, l’Herrera ICV ja està ven calladet, el PSO€ li ha montant un departament del medio ambiente , a viure dels nostres impostos.
No creu que alçades d’ara caldria definir les persones /partits pels seus valors democràtics i humans? Segur que per la CUP en Jordi Cuixart que es empresari deu ser de dretes; el problema majoritàriament d’aquest revolucionaris com la CUP o en Rufian, Tardà, Cuscubiela i la llista és interminable, no saben lo que es l’esforç de crear riquesa o crear llocs de treball; Ja en dirà d’en Rufian o en Tardà , també la reina del cinisme la Colau, riquesa han creat ?

Albert Ventura
Albert Ventura
07.12.2020  ·  10:44

No pot ser que el que fan erc i cup continuament tingui una base politica.Aqui hi ha suborns pel mig, i si no n’hi ha es que encara es molt pitjor.

Francisco Sánchez
Francisco Sánchez
07.12.2020  ·  10:50

PARAL·LELISMES.

Els opinadors i mitjans que depenen de -obeeixen a- ERC denuncien que Costa, Castellà i altres simpatitzants de Waterloo han gosat assistir a una reunió amb participació de suposats feixistes. ERC indignadament penja la llufa de “feixistes” a Demòcrates i a Junts, amb gran rebombori mediàtic.

La ultradreta madrilenya fa temps que denuncia el Gobierno del PSOE per haver incorporat Podemos. Ho fa penjant la llufa al conjunt PSOE-Podemos de ser ostatges del chavisme, de Venezuela, del separatisme català i basc, i del terrorisme d’ETA. Els mitjans de la caverna ho esbomben a tort i dret cada dia. Fins aquí el paral·lelisme.

La Sra Ayuso, en acte oficial de cel·lebració de la Inmaculada Constitución del 78, va dir ahir que ella també, com molts militars en actiu, dóna suport al xat de militars retirats que reclamen 26 milions d’afusellaments “de hijos de puta”. Per molt menys (penjar una pancarta) es van petar al MHP Torra.

Em temo que aquí s’acaben els paral·lelismes.

Anna Ribas
Anna Ribas
07.12.2020  ·  11:09

Carme Forcadell va dir-nos una vegada: “abans que independentistes, hem de ser demòcrates.” Al meu entendre, si tapem el feixisme amb l’estelada ho tenim fotut per arribar a la independència. El periodisme groc serveix a curt termini per donar empentetes a un o altre partit. Només serveix per això.
Per cert, a qui representa Donec Perficiam?

Andreu Sancho
Andreu Sancho
07.12.2020  ·  11:36

Què deu tenir Ñordia dels actuals ER, que els tenen agafats pels qllns i els fan anar com titelles? Renunciar a tot el que sempre has defensat? Molt grós deu ser el que amaguen!

Lluís Paloma
Lluís Paloma
07.12.2020  ·  11:38

La batalleta és, efectivament, un altre dels intents d’ERC d’anular adversaris polítics davant d’unes eleccions que tenen moltes possibilitats de perdre. Massa enquestes favorables als mitjans i massa gent no creient-s’ho a les xarxes socials només volen dir una cosa: la nata serà monumental. ERC està fent el pitjor paper possible.
Un altre tema és què hi feia el Front Nacional de Catalunya a la reunió. No representen ningú més que ells mateixos, i l’únic segur és que els quatre escaldats que els votin no votarien cap partit democràtic. No tenia sentit convidar-los. Especialment perquè era la manera que algú (que ha estat, incidentalment, ERC) pogués fer rodar caps.

Joan Aymamí
Joan Aymamí
07.12.2020  ·  11:45

En plena batalla de comunicats militars on Espanya segueix sent “Brazo armado de la cristiandad”, la “Defensa espiritual de occidente” etc, parlem del feixisme “catalanista?

Molts enyorem l’abraçada de Mas i Fernandez el 9-N.
I desprès va venir “l’odi a Mas” i el “yo no abrazaré nunca a Mas” del míting Comuns-Podemos de la Vall d’Hebron. I una CUP “diferent”. I… ERC !!!!

Avui ElNacional publica un article de Sergi Sol contra JxCat que sembla seguir en la línia dels atacs electoralistes de la “campanya bruta”. Molt bruta ! Com escriu ell, em sento de “la turba que brama”, potser seguidor “dels que inspiren i animen la bogeria”
Per cert: acaben de publicar-hi una entrevista amb un tal Ábalos: “ERC ha entès la gravetat del moment i ha abandonat la seva estratègia”. Aquest no és el que prefereix Ciudadanos a los independentistas? Dons si segueix ferm en la seva preferència…

XAVIER UTRILLA
XAVIER UTRILLA
07.12.2020  ·  12:07

Els convocants de la reunió afirmen que intenten agrupar els partits al voltant d’unes propostes que inclouen “fer efectiva la declaració del 27 d’octubre, aixecant la suspensió de la DUI, publicant-la al DOGC i fent una declaració política en seu parlamentària” i mirar si hi ha la possibilitat que una candidatura unitària assumeixi aquesta voluntat. (Text publicat per VW)
És aquest el problema per erc?
Si anem treient les coses per el broc gros, erc s’emporta tots els “oscars” i ho saben, però com el que volen és “guerra bruta” per manca d’arguments, al més pur estil espanyol, el millor seria no entrar-hi, ni per assenyalar-los com els botiflers que són. Ja ho fan solets cada dia.

jaume vall
jaume vall
07.12.2020  ·  12:18

Gràcies director, per la possibilitat diària de gaudir del l plaer intel·lectual que significa, sobretot, (més enllà dels vostres editorials) copsar les opinions d’una mostra de les persones interessades políticament en el nostre país, i la nostra/seva sobirania. Una cinquantena de comentaristes constants que, si bé no són quantivament significatius, sí que ens defineix qualitativament.
Compartim amb ells alegries, frustracions, esperances, exigències.
Avui em sento representat per la majoria de les aportacions fetes, per tant, no afegiré massa cosa més.
En particular trobo encertats els comentaris de Pere Sió, Josep Salart, Teresa Labourdette, Francesc Estall, Mercè Saló. També s’agraeix llegir els raonaments brillants de Francesc Gilibert, i la rauxa desfermada d’Umberto Ciotti.

Només lamentar que, després, a l’hora de la veritat, la quantitat col·lapsa la qualitat.

Desenganyem-nos, la majoritària indigència intel·lectual dels qui es conformen amb smartphone, blackfridays i clixés , (versió actual del pa i circ) passa per damunt de la minoritària qualitat de qui fuig del lloc comú, de la correcció política. De qui que s’atreveix a pensar, escoltar, participar i demanar responsabilitat concreta als que s’ han postulat per representar-nos.

(I de totes maneres, no vivim tan malament. I aquest desitjable benestar del que gaudim, té la seva creu en la mandra posterior que ens fa arriscar-ho quasi tot per enfrontar-nos, però enfrontar-nos de veres, contra l’opressor , amb totes les conseqüències.
En el fons, només caldrien dues coses perquè la lluita fos sinònim de victòria :
1a. una causa justa que convenci una massa crítica de persones a resistir i persistir, i
2a., una confiança plena però exigent d’aquestes en uns líders que ho siguin de veritat.
Res de més, res de menys.
Ho tenim ? Ho tindrem? )

Empar Valls
Empar Valls
07.12.2020  ·  12:41

La dreta s’alimenta de la esquerra, la esquerra s’alimenta de la dreta.
Que ve el llop, vota’m que et protegiré!!! diuen uns.
Que ve el llop, vota’m a mi que jo et protegiré!!! diuen els altres.
És un joc fictici i manipulador que ells coneixen molt bé i que els funciona fins que en som conscients.
Quan ens adonem que el llop és un gosset petit disfressat que segons com s’il·lumini sembla gran i perillós, ja no poden manipular ni enganyar a ningú.
Les ideologies polítiques van camí a la desaparició.
Ja comencem a descobrir el joc i això ens fa cada dia més lliures.

Joaquim Rúbies
Joaquim Rúbies
07.12.2020  ·  13:11

Com segueixin d’aquesta forma, barallant-se per un plat de cigrons, pot acabar que els passem per sobre a tots.
Harien de plegar tots
Via fora Catalans!

Jaume Riu
Jaume Riu
07.12.2020  ·  13:17

El feixisme de l’ultradreta, que no té cap força real significativa a les institucions, només fa la seva feina quan ens el prenem com una amenaça, i només creix quan els fem d’altaveu. Per això m’hi oposo amb una eina ben fàcil d’usar, de només tres paraules: ni cas, sisplau.

Josep Ramon Alonso
Josep Ramon Alonso
07.12.2020  ·  13:19

Vicent, aquest espantall que tu dius, jo crec entra de ple en el que ells considerarien ( si ho fes l’esquerra) que és terrorisme i que es po enjudiciar amb aquesta llei a la mà i jutjar-los per sedició, per que és ben segur que tots aquests signants, que bo i jubilats o retirats, que ells mateixos diuen, conserven a casa seva les seves armes personals, que de ben segur son més d’una pistola cadascun, i per tant estan armats, com diu la llei i resulten molt perillosos, per que volen afusellar 26 milions de persones innocents.

Particularment penso que això no es apologia del terrorisme, si no terrorisme pur i dur, per tant llei antiterrorista per tots ells i jutjats per Rebel-ió o Sedició contra la meitat del poble espanyol.

Rafael Benavent
Rafael Benavent
07.12.2020  ·  13:47

Ser protagonistes davant l’adversari : Valoració i mà estesa? Reeixir per mèrits propis? Dificultar el seu creixement, dependents, esclaus, hipotecats per nostres pors, egoïsmes i complexes d’inferioritat que propis i estranys, personalment i col·lectiva, tots covem?: Inconscients, inconseqüents! No sé, Vicent, si l’últim s’adiu amb el que vols significar amb teu ” …. cal tibar la corda i engaltar-les pel boc gros”. La veritat és que tots, o la gran majoria d’independentistes, per contra, celebrariem un testimoni determinant de generositat, de mà estesa i valoració positiva dels uns vers els altres si volem fer realitat el somni.

Llorenç Marquès
Llorenç Marquès
07.12.2020  ·  14:04

Sr. David Mascarella, amb tots els respectes que em mereix la seva postura política i la seva opinió i/o visió de lo que passaria, i jo no crec.

Primer, sens cap dubte aquí vull creure que no es discrimina a ningú per la seva opció política, ara be, cantar-li lo que una gran majoria de tertulians creuen es la veritat, no es discriminar, es opinar, no ho confongui…

Si en Sabrià hagués anat a la reunió, doncs no hauríem dit res, per un motiu molt simple i fàcil de comprendre, allí s’hauria trobat amb Costa i Castellà, que creuen com jo i molta gent, que es hora d’escoltar a tothom, per tant la seva exposició es fora de lloc del tot….

Es refereix a la campanya electoral??….si es així te gracia que em digui això, quant es el seu partit ERc qui controla TV3, des de on millor es pot fer campanya….i si, ja fa temps que la fan i de forma descarada..

Veurà, si van espantant a la gent de que, cal que donem de menjar al gossos per que si no vindran els llops, doncs una de dues, o de veritat vostès s’ho creuen i llavors vol dir que hi ha un “gobierno” sense suport del poble, lo qual es greu i perillós,….o es que son uns falsaris aprofitats, que viuen per el seu profit, de fer por a la gent, lo qual es de jutjat de guàrdia….-els d’Europa, no els d’aquí, es clar-.

Doncs miri, si torna el PP, hauria tornat la fabrica de fer independentistes, i poca diferencia amb el PSOE-UP, la diferencia només rau, en que els segons ens carden amb vaselina i els primers sense, però ens carden igual,….es clar que comprenc i respecto que hi hagi qui l’hi agradi més amb vaselina, en comptes de fer una revolució per que no ens cardin més..

Tots els raonaments d’ERc son interessats per la seva S.A. i no per la llibertat de Catalunya, però la gent no es babaua com podrà comprovar -en petita mostra-, en els tertulians de Vilaweb, i ja las seves excuses de mal pagadors no colen….

Tanta es la por que te Sr. Mascarella??…o es pur fanatisme de partit??….que no el deixa veure més enllà??….

Rosa Gispert
Rosa Gispert
07.12.2020  ·  15:39

Dons si. ER fa el ridícul un cop més. Critica els altres per anar a una reunió quan ells sostenen el govern del PSOE-podem, malgrat la repressió, malgrat donar suport al rei i malgrat no obtenir res, absolutament res a canvi.

ER és el gos del seu amo, el gobierno de Madrid

Joan Gímenez
Joan Gímenez
07.12.2020  ·  17:03

Ser adversari de ER es un risc, doncs de la forma que sigui buscarán raons per anular aquella persona que pugi eclipsar algu de ER
Ara li ha tocat a Costa, i sembla que per les mateixes formes d actuar (anteriorment) que junqueras ?
Con ho darán per descalificar a Nogueras per que ha fer un curs amb un de vox i un de ciutadans??
Segur que ho intentaran
Torrent no va ajudar gens a l anomenament de Puigdemont
Va deixar caura a Torra amb unes justificacions que moltes entesos en Lleis no li donaven cap rao
Tampoc va moure un dit per Laura Borras.
Crec que un politic ha de lluitar amb arguments i raons nobles
Ara be la actitud que esta demostrant ER no crec que sigui massa noble

Roser Caminals
Roser Caminals
07.12.2020  ·  17:25

Gràcies, Vicent, per possar-ho en perspectiva.
Ja s’ha dit tot, i s’ha dit molt bé.

Lluís Turu
Lluís Turu
07.12.2020  ·  18:29

Una cosa us diré, cap el anys 70 vaig tenir una conversa amb un sindicalista de CCOO, de fet treballaven junts, sobre la independència de Catalunya. Ell ja deia això de que només els més demòcrates podien lluitar contra el poder, tots els altres eren traïdors, faixistes, i el que vulguis.
Per la meva part li vaig dir que si un faixista acoseguía la independència, ja m’estava bé. Ja tindríem temps de canviar les coses, per què l’importat era i és la llibertat del nostre poble, no amb qui . Es deia Manuel “el duro”, mai baixava del ruc.

Tot això bé a tomb sobre si cal convocar o no tots els partits i partidets per aconseguir la independència, es evident que sí. La feinada és enorme i ens cal tota l’ajuda possible. Només una cosa, que vulguin la independència.

Sr. Costa té el meu suport i consideració.
.

david graupere
david graupere
07.12.2020  ·  18:50

Estaria molt bé de donar noms a aquests grupuscles i que es justifiqui perquè hom els anomena feixistes. I en cas que sigui així, el millor remei és que pugui s’hi pugui discutir en contra i a la llum pública, perquè és l’única forma de democratitzar-los i desarmar-los ensems.

Sembla que hi han dogmes d’esquerra i de dreta que l’únic que fan és alimentar el totalitarisme: quan l’esquerra es tanca a debatre si s’ha de limitar o no la immigració, és un regal imprudent perquè s’engreixi el totalitarisme. Em fa més por la demagògia d’esquerra que no el populisme de dreta; perquè l’esquerra es creu moralment superior quan s’afirma en el seus dogmes.

Juan Martin ALEGRIA
Juan Martin ALEGRIA
07.12.2020  ·  19:06

Agradezco, y mucho, al Sr. Salvador Molins su comentario.

Me he interesado por buscar en Internet el ideario de cada uno de los partidos que cita. Por supuesto, no me los he leído de cabo a rabo porque tengo otras cosas que hacer, pero sobrevolándolos y tratando de buscar el punto programático que podría utilizarse para tildarlos de extrema-derecha, he aterrizado en todos sobre uno que trata del tema de inmigración.

Todos vienen a decir lo siguiente: la inmigración ha de ser regulada en función de las necesidades de cada país, en nuestro caso, Catalunya.

Como el postulado es un tanto ambiguo, no tanto por lo que dice (esto mismo lo dice la Francia de Macron, la Italia de Conte y, y, y…), sino por como se lleva a cabo en la práctica, porque, en realidad, por ahora, los países que no tienen gobiernos de extrema-derecha europeos, muy democráticos todos ellos, parecen haber optado por la solución de que se vayan ahogando, los inmigrantes, cuantos más mejor, ahogados, y los que llegan sin ahogarse someterlos a un tratamiento duro, duro entre los duros para que mediante whatsapp comuniquen a los amigos, conocidos y saludados de sus respectivos países que esto de coger la patera mediante pago de unos cuantos miles de euros (una fortuna para ellos) a las mafias correspondientes (siempre hay alguien que se beneficia de la necesidad y del dolor ajeno) no sale a cuenta. Esta es la política inmigratoria disuasoria de los muy democráticos países europeos. ¡Que se ahoguen!

¡Total, que un muerto por coronavirus español, o francés o lo que fuere equivale siempre a por lo menos 10 o más ahogados en el Mare Nostrum! Y a los muy democráticos partidos políticos europeos no se les mueve ni un pelo, ni una cana.

¡Curiosa! esta manera de tildar a unos de extrema derecha y a otros no. Al fin y al cabo la política de los muy democráticos países europeos, en lo que respecta la inmigración vía pateras, es lo que lo que los nazis denominaban “la solución final”, ¡Que se ahoguen! Pero, eso sí, que no conste que los ahogamos nosotros, los ahoga el Mare Nostrum. ¡Somos democráticos! ¡Faltaría más!

Aquí hay gato encerrado y yo agradecería al Sr. Partal que nos explicara, si no vía editorial, sí vía el diario que dirige, quienes son y qué dicen esos partidos políticos residuales que no los conocen, según él, ni sus familiares a las horas de comer y que son independentistas de extrema derecha.

Podría ser enriquecedor para el debate.

P.S. 1 Mucho me temo que mi petición caerá en el profundo pozo de los deseos perdidos porque bipartidismo obliga y a él nos debemos (no yo).

P.S. 2 Lo identitario, la identidad lo es todo. Es lo que te hace sentirte tú, lo que te hace diferenciarte del otro, no para enfrentarse o alejarse, sino para enriquecerse con y junto al otro. Lo opuesto a lo identitario es la uniformidad, la lobotomización, en resumidas cuentas ¡Consume maldito, lo demás nos importa un rábano!

P.S. 3 Agradecería a Vilaweb que fuese más explícito, describiéndolos y dándoles voz, al referirse genéricamente a los partidos independentistas que él considera de extrema-derecha y que, además de desconocidos, tienen nula incidencia político-electoral.

P.S. 4 Sí, yo también soy de izquierdas, Sr. Partal (es broma, yo hace tiempo que no creo en lo de izquierdas y derechas, aunque cuando creía en ello siempre fui de izquierdas).

Joan Royo
Joan Royo
07.12.2020  ·  19:10

Avui només puc fer que aplaudir l’editorial. Alguns pensàvem que volem una república per fer un país diferent. Cada dia ERC demostra ser un partit amb tots els vicis de l’esquerra espanyola. Una gran vergonya.

Joan Costa-jussa
Joan Costa-jussa
07.12.2020  ·  20:19

No teniu vergonya ERC.
Buscar polèmica per passar full del vostre acostament a PSC és penós.

Espero que el 14F ús passi factura!

Maria Angels Fita
Maria Angels Fita
07.12.2020  ·  22:30

Erc no només ha de perdre. Ha de desaparèixer

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any