Les Falles fan un pas més per ser reconegudes Patrimoni Immaterial de la UNESCO

  • La decisió final es prendrà en la pròxima reunió del Comitè Intergovernamental, entre el 28 de novembre i el 2 de desembre

VilaWeb
Europa Press
31.10.2016 - 16:45
Actualització: 31.10.2016 - 16:49

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La secretaria de la UNESCO ha anunciat que les Falles de València entren a formar part de la Llista Representativa del Patrimoni Immaterial de la Humanitat, ja que compleix ‘satisfactòriament’ els cinc criteris requerits.

Aquesta candidatura, proposta pel Consell de Patrimoni Històric espanyol, es decidirà en la pròxima reunió del Comitè Intergovernamental per a la Salvaguarda de Patrimoni Cultural Immaterial que tindrà lloc del 28 de novembre al 2 de desembre a Addis Abeba (Etiòpia).

En primer lloc, aquesta nominació satisfà criteris com la seva compatibilitat amb els drets humans, l’obertura a ‘qualsevol grup social’, de qualsevol edat, professió, classe social i dimensió cultural, i permet ‘una representació i participació de les dones en la planificació i la realització cada cop més gran’, tal com indica el projecte de decisió.

Alhora, suggereix que formar part d’aquesta llista permetria cridar l’atenció sobre altres festivals del foc nacional i internacional i les seves respectives comunitats de la regió mediterrània, i ‘milloraria la reflexió col·lectiva i la comprensió social, tant a Espanya com l’estranger’.

A més, afegeix que les Falles de València destaquen per la creativitat en les arts i oficis i la seva salvaguarda permet la continuïtat de moltes habilitats, i alhora l’ús de tints satírics, poemes i altres formes de literatura també poden ser vistos com ‘una important font d’inspiració perquè el patrimoni cultural immaterial sigui rellevant en el món contemporani’.

D’altra banda, la UNESCO destaca també en el seu informe la ‘transmissió intergeneracional activa’ i les comissions falleres, que asseguren la ‘viabilitat’ d’aquesta festivitat; així com la participació activa de les comunitats, ajuntaments i universitats.

En la seva descripció, secretaria de la UNESCO assenyala que es tracta d’una tradició que celebra l’arribada de la primavera. Segons explica, la falla és un monument compost de ninots creats per artistes locals i artesans que al·ludeixen als problemes socials actuals.

‘Erigida a la plaça del poble, la falla se li cala foc al final de la festa, que va del 14 al 19 de març, per a simbolitzar l’arribada de la primavera, la purificació i el rejoveniment de l’activitat social de la comunitat. Mentrestant, bandes de música desfilen pels carrers, menjars a l’aire lliure es porten a terme i els focs artificials en escena’, afegeixen.

Tal com resumeix, ‘la festa de les Falles ofereix una oportunitat per a la creativitat col·lectiva i la salvaguarda de les arts i artesanies tradicionals’, i és també ‘una font d’orgull de la comunitat, vector de la identitat cultural i la millora de la cohesió social’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes