F1.- La Generalitat va alterar respostes parlamentàries relacionades amb la F1, segons correus

  • La UDEF constata que el Consell construïa expedients administratius en F1 després de la seua adjudicació formal a empreses Una testimoni: Aspar "volia aprofitar la seua amistat" amb Camps perquè es privatitzara Circuit del Motor i fer-se càrrec de la gestió

VilaWeb
Redacció
06.10.2017 - 16:26

La UDEF constata que el Consell construïa expedients administratius en F1 després de la seua adjudicació formal a empreses

Una testimoni: Aspar “volia aprofitar la seua amistat” amb Camps perquè es privatitzara Circuit del Motor i fer-se càrrec de la gestió

VALÈNCIA, 6 (EUROPA PRESS)

Un dels correus que obren en la causa judicial de la Fórmula 1, en la qual estan investigats l’expresident de la Generalitat Valenciana Francisco Camps, l’exconsellera d’Esports Lola Johnson i l’expilot Jorge Martínez ‘Aspar’, posa de manifest l’alteració de contestacions a preguntes parlamentàries relacionades amb l’esdeveniment esportiu.

Este correu, al qual ha tingut accés Europa Press, forma part de la investigació que estava declarada secreta dins d’este procediment i sobre la qual este divendres s’ha alçat parcialment el secret.

La remitent del correu, que arreplega Fiscalia Anticorrupció en un dels seus informes aportats al jutge, és Belén Reyero, persona de màxima confiança de Francisco Camps. Era la “intermediadora principal” entre la Generalitat i la Fórmula 1, “amb capacitat per a transmetre posicions, dur a terme propostes, ajustar les condicions, controlar l’execució, coordinar actuacions i tancar acords”, segons descriu el fiscal.

En este correu, amb data de gener de 2012, Reyero exposa: “Solament matisar que el calendari de l’esdeveniment l’imposa la FIA i que no tinc molt clar si podem afirmar que es vol reunió a tres bandes amb Ecclestone i Catalunya (potser siga una cosa que hàgem fet ja públic i no m’he assabentat…)”.

I prossegueix: “Em dóna molta por l’última rèplica amb les despeses de Xest en relació amb la F1. El tema és que això és el que Xest gasta, però després, en funció dels acords amb Valmor, es ‘refactura’ quedant-se amb un marge comercial (5%???)”. “Eixes factures de Xest cap a Valmor estan pendents de cobrament des de 2008 i acumulen un total de 14 milions, per açò em fa por donar xifres… D’altra banda, increïble que tragues petroli d’on no ho hi ha”.

Precisament esta persona, Reyero, també va intervindre, segons el fiscal, en els contractes celebrats per al Gran Premi. En un altre correu de data 9 de febrer de 2009 va assenyalar: “No veig bé els documents, però la data ha de ser anterior a 12 de juliol. Facundo va dir que si estava malament, la corregiríem a mà. També caldria enviar la nostra oferta. Quan estiga tot, si vols ho enviem per fax, jo demane el nombre. Moltes gràcies”.

CONTRACTES

En un altre informe que la UDEF ha aportat al jutge es desgrana una altra forma d’actuació de la Generalitat: la construcció d’expedients administratius amb posterioritat a la seua adjudicació formal per a actes de la Fórmula 1.

Un dels exemples és un contracte en 2008 pel subministrament de comunicació digital (megafonia). La Policia arreplega diversos correus electrònics en els quals una tècnica jurídica del circuit li comenta a una altra persona que ha revisat la documentació i que l’informe d’adjudicació dels dos informes és igual. Esta persona li contesta que no és bon moment per a fer un nou informe modificat però que si ho vol de 10 pàgines, que li’l diga.

Li va explicar que realitzar una anàlisi comparativa per un laboratori tardaria tres mesos i li va demanar que entenguera la situació a una setmana de la carrera. La tècnica li va contestar que si s’ho demanaven, el “tunejava” ella.

La Policia cita altres contractes que es van regir per esta forma d’actuar, com el relatiu a servicis de subministrament d’equips Tetra o el subministrament de pantalles. Sobre este últim, enumera diversos correus i arriba a la mateixa conclusió: “El contingut de les comunicacions versa sobre la generació de documents per a construir l’expedient administratiu amb anterioritat a la seua adjudicació formal. Es tracta de construir l’expedient del contracte ja adjudicat mitjançant un procediment negociat sense publicitat”, arreplega.

Al costat d’ells, la UDEF esmenta altres empreses a les quals es van adjudicar contractes relacionats amb el Gran Premi: Laterne Product, entitat investigada en el cas Imelsa; i Thematica Events S.L., propietat de l’exgerent d’Imelsa, Marcos Benavent, i també baix sospita en este últim procediment judicial.

Respecte a Laterne, s’indica que en 2008 va girar dos factures per a Valmor. Una sobre servicis de màrqueting de ciutat per 87.000 euros IVA inclòs; i una altra sobre producció d’esdeveniments com Malvarrosa Beach Park, Hemisferic Photo Point o Infor Point per 229.225,28 euros. Quant a Thematica Events, la Policia descriu que una factura de 2008 pel subministrament de càtering per a la zona denominada ‘Llotges d’empresa’ per 540.350 euros; i una altra per un contracte de càtering en 2012 per 198.000 euros.

Sobre esta última mercantil, la Policia destaca que no va obtindre la millor puntuació des del punt de vista econòmic, ni en millores, però sí en canvi va aconseguir la màxima puntuació en l’apartat d’experiència en grans esdeveniments, que va determinar que fóra la que obtinguera una millor puntuació final.

RELACIÓ ENTRE CAMPS I ASPAR

D’altra banda, en un altre informe de la UDEF s’arrepleguen declaracions d’alguns testimonis que han comparegut davant el jutge i, en concret, es detalla la de la cap de relacions institucionals del Circuit Ricardo Tormo de Xest Natalia Meneu, qui parla de la relació entre Camps i el pilot Aspar.

Arriba a afirmar que la intenció d’Aspar “sempre va ser que es privatitzara Circuit del Motor i fer-se carregue ell de la gestió del circuit”, i va agregar que “volia aprofitar la seua amistat amb Camps per a aconseguir esta privatització que mai va arribar a realitzar-se”. “Al cap d’uns anys, Camps li va donar a Aspar la gestió del Gran Premi, deixant fora Adrián Campos”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any