L’extremisme i l’espanyolisme agressiu que amaga la manifestació d’Escuela de Todos

  • L'entitat contra la immersió, que es mou sota la batuta de l'Asamblea por una Escuela Bilingüe, integra tota mena de grupuscles ultres

VilaWeb
Redacció
13.09.2022 - 21:40
Actualització: 14.09.2022 - 09:21

Espanyol, llengua vehicular“. Aquest serà el lema de la manifestació que ha convocat l’espanyolisme a l’Arc de Triomf de Barcelona –diumenge a les 12.30– per a protestar contra la immersió lingüística i reclamar que s’apliqui la sentència del TSJC que imposa el 25% de castellà a les aules. “El paper de l’escola és ensenyar, no salvaguardar una llengua”, diu Escuela de Todos, l’entitat que hi ha darrere de la convocatòria, la qual compta amb el suport del PP, Ciutadans i Vox. El passat 12 de juny, l’entitat ja va organitzar un acte infantil, anomenat “Fiesta de la Escuela de Todos”, amb una assistència gairebé fantasma.

Però què és Escuela de Todos? Doncs l’enèsima reformulació de l’espanyolisme més recalcitrant per a intentar d’acaparar atenció mediàtica i política, en aquest cas, atacant l’escola catalana. El desembre passat, en la conferència de premsa de presentació, Escuela de Todos es va definir com una confluència d’unes quantes entitats espanyolistes, però la realitat és que qui en porta la batuta és l’Asamblea por una Escuela Bilingüe (AEB) (l’IBAN per a fer donacions a la pàgina web és el mateix que el de l’AEB).

Aquesta entitat, que es defineix com a apolítica, va néixer el 2014 i de llavors ençà s’ha dedicat a instrumentalitzar casos com el de Canet de Mar, de manera que ha estat clau en la guerra contra l’escola catalana que han instigat partits com el PP i Ciutadans. La cúpula de l’AEB, que reclama neutralitat a les escoles, és un aiguabarreig de sigles de l’unionisme. Vuit dels seus onze membres tenen càrrec o lligams amb partits polítics.

La presidenta i fundadora, Ana Losada Fernández, té un llarg historial de militància en les files espanyolistes. El 2011 va ser la número vuit de les llistes electorals del PP a l’Hospitalet de Llobregat, però no va entrar al consistori perquè la formació tan sols va aconseguir sis regidors. A més, és vocal d’Impulso Ciudadano –l’entitat que va presentar la denúncia que va desembocar en la inhabilitació del president Quim Torra– i va participar en la fundació de Societat Civil Catalana (SCC).

Qui més hi ha rere Escuela para Todos?

L’espanyolisme a Catalunya viu en una endogàmia d’entitats, paraigües, satèl·lits i grupuscles en què moltes vegades les direccions i les cúpules es trepitgen les unes a les altes. A Escuela para Todas, a banda de l’AEB, hi ha catorze entitats més, de les quals les més conegudes són Societat Civil Catalana, Impulso Ciudadano i S’ha Acabat. La primera, engolida per les crisis internes, la dirigeix ara Elda Mata Miró-Sans (tan sols la van votar 171 socis, el 34% del cens). Per tal de recuperar protagonisme, l’empresària intenta de cridar l’atenció amb declaracions incendiàries. “Hi ha una infecció a Catalunya; o s’atura, o acabarà contagiant tota Espanya”, ha dit fa poc.

Impulso Ciudadano, de la qual també és membre Ana Losada, es defineix com una entitat que defensa la neutralitat institucional, però la realitat és que és la plataforma de promoció personal de José Domingo Domingo, ex-vice-president de SCC, vocal de l’AEB i membre de la plataforma Ciutadans de Catalunya, que va precedir la creació del partit espanyolista que ara dirigeix Inés Arrimadas. De fet, Domingo fou diputat al Parlament de Catalunya al costat d’Albert Rivera, però el 2009 es va desvincular de la formació, arran del pacte de Ciutadans amb Libertas per a les eleccions europees, i va acabar la legislatura al grup mixt.

Quant a S’ha Acabat, que es va escindir de les joventuts de SCC, ha convertit les universitats catalanes en el seu camp de batalla, on amb el pretext de defensar la constitució ha organitzat tota mena d’actes i provocacions sense renegar del suport de l’extrema dreta de Vox. Aquest estiu, per exemple, l’entitat, que dirigeix Júlia Calvet, va fer una escola d’estiu. Més enllà de la poca assistència, entre els convidats hi havia Cayetana Álvarez de Toledo i Miguel Ángel Quintana, que és director acadèmic de l’Institut Superior de Sociologia, Economia i Política, fundat per Marion Maréchal, neboda de Marine Le Pen.

Propaganda ultra i feixista

Escuela de Todos també té el suport de grupuscles ultres i extremistes, com La Silenciosa i Aixeca’t Levántate –aquest, pràcticament mort–, que es dediquen sobretot a rebotar propaganda i muntatges espanyolistes, alguns dels quals comparen l’independentisme amb el nazisme. En el cas de La Silenciosa, es defineix com a “plataforma transversal, composta per persones d’ideologia política diversa i diferent, compromeses en la defensa de la unitat d’Espanya i en la lluita contra el nacionalisme separatista”. El seu portaveu, Koke Cabrera, no dubta a referir-se als independentistes com a “separrates”.

 

VilaWeb
VilaWeb

Un altre grup feixista que fa costat a la mobilització és l’anomenada Brigada Segadors del Maresme, que va néixer el 2017 amb la intenció de “netejar” l’espai públic de simbologia independentista, i que també ha participat en actes racistes com ara l’atac a l’alberg del Masnou que acollia una cinquantena d’immigrants menors d’edat. Les dues cares més conegudes de la brigada han estat Santiago Pulido, que es va passar a un grupuscle encara més extremista, Grupo de Acción y Resistencia de Ciudadanos por España, i José Casado, que és l’actual líder de Vox a Mataró.

Altres organitzacions residuals que s’integren a Escuela de Todos són Asociación por la Tolerancia, AMPAS Paralelas, Acció per la Millora de l’Ensenyament Secundari, Catalunya por España, Alternativa Ciudadana Progresista, Asamblea Social de la Izquierda de Cataluña, Con la Libertad i Centro Libre Arte y Cultura.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any