Expulsar els legionaris de les casernes de Sant Andreu, l’afer pendent de Pere Navarro

  • 'És una qüestió que encara no hem tractat. El delegat acaba d'arribar i encara es va posant al dia', diuen des del consorci de la Zona Franca · Els veïns i l'Ajuntament de Barcelona reclamen una solució immediata

VilaWeb
Oriol Bäbler
11.07.2018 - 22:00
Actualització: 12.07.2018 - 13:24

El nou delegat del govern espanyol al consorci de la Zona Franca, Pere Navarro, té una qüestió candent: l’expulsió de la Germandat d’Antics Cavallers Legionaris de les casernes del barri de Sant Andreu de Barcelona. El consorci és el propietari dels terrenys on els legionaris gestionen un local i un solar. En total, són uns cinc mil metres quadrats que han d’anar destinats a equipaments pel barri segons un pla urbanístic que data del 2006. Els veïns i l’Ajuntament de Barcelona han expressat reiteradament el seu rebuig a la presència dels legionaris.

‘És una qüestió que encara no hem tractat. El delegat acaba d’arribar i encara es va posant al dia’, diuen des de l’ens públic. En aquest sentit, expliquen que el plenari encara no està constituït i que la Moncloa encara ha de nomenar càrrecs. És per això que no hi ha terminis fixats i que el consorci, diuen, no estarà completament operatiu ni prendrà decisions fins al setembre. ‘El canvi de govern ha estat de cop i volta i és com si acabéssim de sortir del llit’, s’escuden.

La batllessa de Barcelona, Ada Colau, presideix el consorci de la Zona Franca i el plenari. Tanmateix, la gestió i la presa de decisions depenen de dos òrgans de govern més: el comitè executiu i l’equip directiu. Ambdós encapçalats pel delegat de l’estat, Pere Navarro, qui, en última instància, només ha de retre comptes davant el Ministeri d’Hisenda espanyol. D’aquesta manera, malgrat ser un ens format pel consistori i el govern espanyol, és aquest segon que n’acapara la governança.

Una germandat a l’aixopluc del PP
Els legionaris ocupen l’espai de les casernes des de fa uns trenta anys. El 2013, el consorci de la Zona Franca –en mans del PP– en va regularitzar la situació permetent que la germandat fes un ús a precari de les instal·lacions. És a dir, de manera gratuïta i temporal, a canvi de mantenir i condicionar el local que fan servir mentre no comencen les obres. És en aquest moment que també els van cedir el solar on fan desfilades militars habitualment. Una decisió que va desencadenar protestes al barri. El regidor del districte, Raimond Blasi (CiU), va assegurar que l’aportació de la germandat era nul·la, que vivia ‘reclosa al seu espai’ i que no estava ‘oberta a la ciutadania’.

Tres anys més tard, l’antic delegat, Jordi Cornet, políticament format en el PP d’Aleix Vidal-Quadras, va tancar la porta a desnonar els legionaris argumentant que el consorci tenia ‘un compromís legal amb ells’. Així doncs, es va negar a pagar una indemnització de 30.000 euros als legionaris perquè abandonessin l’espai, tal com reclamaven l’ajuntament i els veïns.

‘El consorci s’estima més un ocupant controlat que no pas un ocupant descontrolat. Sense ells hi hauria riscs d’ocupacions més problemàtiques a l’hora de tirar endavant el desenvolupament urbanístic que tenim planificat’, va dir Cornet. A més, va afegir que la germandat no es mouria fins que es trobés un espai alternatiu per als legionaris.

Jesús Cañadas, president de la Germandat dels Antics Cavallers Legionaris, va declarar que no s’oposarien a abandonar les casernes quan comencessin les obres. Però que en cas acceptarien que els fessin fora sense més: ‘D’aquí només ens traurà un jutge’.

‘No volem els legionaris’
‘Cada cap de setmana fan desfilades militars. Canten “El novio de la muerte” i passegen el crist davant d’una bandera espanyola gegant. Sant Andreu no és això. Sant Andreu és un barri de pau, de convivència i de cultura. No volem els legionaris. Ni aquí, ni enlloc. No aporten res. Ens dol molt que a casa nostra es fomenti la guerra i el militarisme.’ Així s’expressa Santi Serra, president de l’Associació de Veïns del barri de Sant Andreu de Palomar.

Denuncia que les exhibicions militars que fan al solar es poden veure des del pati de l’escola Eulàlia Bota. ‘Un pare d’un alumne va portar a la fiscalia l’exhibició d’armes i simbologia franquista que fan al seu local. Però van arxivar la causa esgrimint que era un espai d’ús privat’, explica.

Serra demana al consorci que desencalli els equipaments pendents d’ençà del 2006. ‘Només cal voluntat política i una mica de comprensió sobre el barri’, diu. En aquest sentit, assegura que cal desblocar la situació perquè ‘les casernes s’han convertit en una zona degradada i que cal revitalitzar com més aviat millor’. En el cas dels legionaris, proposa que els expulsin i al local s’instal·li el Departament d’Urbanisme de l’Ajuntament de Barcelona, que ara és a les Glòries pagant un lloguer a la immobiliària Colonial de més de 600.000 al trimestre.

Sobre el nou delegat, Pere Navarro, Serra espera que ‘tingui més sensibilitat amb el barri’, però admet que és més un desig que no pas una realitat: ‘Hem tingut altres delegats socialistes i continuem pendents de tot plegat. “Acabem d’aterrar”, diran. Però el projecte de casernes és del 2006 i el delegat era Manuel Royes… També del PSC i de Terrassa.’

L’ajuntament demana un canvi d’actitud
La regidora del districte de Sant Andreu, Laia Ortiz, demana que el nomenament de Pere Navarro comporti un canvi d’actitud. ‘Massa sovint el consorci, tot i ser present en diversos barris de la ciutat, no ha escoltat les demandes dels veïns i no ha rendit comptes per les seves actuacions. Cal un canvi d’actitud i voluntat de desencallar les coses’, critica.

La regidora reconeix que feia falta un nou interlocutor després de ‘topar amb un mur’ com Jordi Cornet, que no volia abordar qüestions com els espais cedits als legionaris. Tanmateix, diu: ‘Quan veiem fets i compromisos, podrem valorar si el canvi és en positiu. Han passat governs de tots els colors i sempre ha mancat la cooperació.’

Ortiz considera que el trencament del pacte de govern amb el PSC no afectarà les decisions del consorci: ‘Esperem que hi hagi lleialtat institucional.’ Per això, argumenta que la ruptura del pacte és una decisió que s’emmarca en el context municipal. ‘El nou delegat pot tenir discrepàncies amb el govern de Barcelona, però no té motius per a castigar la ciutat i convertir-la en un ostatge del tacticisme polític’, declara.

En el cas dels legionaris, la regidora defensa l’actuació del consistori. Recorda que s’ha portat diverses vegades al plenari del consorci la cessió de l’espai a la germandat i que recentment l’han multada amb més de 2.000 euros per incomplir les ordenances municipals. Sobre les desfilades militars, Ortiz diu: ‘Els legionaris ja saben que no ens agraden les seves actuacions. I continuarem essent molt exigents amb l’aplicació del marc legal.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any