L’ex-primera ministra britànica Liz Truss es queixa de manca de suport durant el mandat

  • "No pretenc de fer el paper d'innocent per allò que va passar, però no vaig tenir una oportunitat realista de promulgar les meves polítiques per culpa d'un estament econòmic molt poderós, i cal afegir-hi la manca de suport polític", ha escrit a Telegraph

VilaWeb
Europa Press / Redacció
05.02.2023 - 10:51
Actualització: 05.02.2023 - 23:26

L’ex-primera ministra britànica Liz Truss ha lamentat la manca de suport del partit Conservador i del “poderós estament econòmic” durant el breu mandat al capdavant del país. Diu que mai va tenir una “veritable oportunitat” d’aplicar les seves polítiques.

En una carta publicada al dominical The Telegraph, Truss ha reconegut no obstant que no estava “lliure de culpa” de la catastròfica política econòmica presentada pel ministre d’Hisenda, Kwasi Kwarteng.

Kwarteng fou destituït a mitjan setembre després de només una setmana en el càrrec després que tant els mercats com a membres del mateix Partit Conservador posessin en dubte la proposta de reforma fiscal, un episodi que finalment es va emportar la mateixa Truss al cap de sis setmanes d’erigir-se en primera ministra.

L’executiu va posar sobre la taula retallades fiscals per valor de 45.000 milions de lliures que no van convèncer l’entorn financer i polític i que, en termes de divises, van posar la lliura contra les cordes. Truss es va veure obligada a retirar en qüestió de dies la proposta per rebaixar del 45% al ​​40% l’impost sobre la renda per a les grans fortunes.

“No pretenc d’anar d’innocent per allò que va passar, però no vaig tenir una oportunitat realista de promulgar les meves polítiques per culpa d’un estament econòmic molt poderós, i cal afegir-hi la manca de suport polític”, ha escrit.

“Si bé vaig anticipar la resistència al meu programa per part del sistema, vaig subestimar-ne l’abast, com també vaig subestimar la resistència dins del bloc parlamentari conservador per desregularitzar l’economia”, ha afegit.

Truss també acusa l’Oficina de Responsabilitat Pressupostària (OBR) de posar la política fiscal en una “camisa de força”, abans d’expressar el desacord amb l’avaluació de l’impacte de les retallades d’impostos proposats.

L’ex-primera ministra també ha assegurat que no va ser advertida dels riscs per als mercats de bons de les inversions impulsades per passius (LDI), comprades per fons de pensions, que van obligar el Banc d’Anglaterra a intervenir per evitar que col·lapsessin a mesura que es disparava el cost dels préstecs del govern.

“Lamentablement, el govern es va convertir en un boc expiatori útil per als problemes que s’havien estat gestant durant uns quants mesos”, ha indicat.

Truss estén les crítiques a l’esfera internacional. “Hi va haver un esforç concertat per part dels actors internacionals per desafiar el nostre Pla de Creixement”, diu en relació amb les crítiques i l’escepticisme del president dels Estats Units d’Amèrica, Joe Biden, i responsables del Fons Monetari Internacional (FMI).

“L’FMI ​​va fer comentaris sobre els aspectes distributius en lloc de valorar l’estabilitat del mercat, i per això és difícil de concloure que no tingués motivacions polítiques en fer aquestes declaracions”, ha lamentat.

Amb tot, Truss vol posar fi a una nota d’optimisme. “Si bé lamento no haver pogut implementar el meu programa complet, si som audaços i emprenedors i brindem a les persones i les empreses la llibertat que necessiten per tenir èxit, crec que podem canviar les coses. Hi ha esperança per al futur”, ha conclòs.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any