La producció artística de Jorge Ballester es mostra en una exposició a la Fundació Bancaixa de València, que es pot veure fins el primer de setembre. Es diu ‘Jorge Ballester. Entre l’Equip Realitat i el silenci‘ i conté un centenar d’obres de tota la trajectòria de l’artista: de l’etapa a l’Equip Realitat al darrer tram de la seva vida. Els últims anys, malgrat el silenci públic, van ser molt actius creativament, fins a la seva mort l’any 2014. La mostra aplega obres datades del 1965 al 2013, procedents tant de la col·lecció de la Fundació Bancaixa com dels seus hereus, al costat de préstecs de col·leccions institucionals i privades, com ara l’IVAM.

L’exposició s’estructura en nou blocs: ‘Equip Realitat’, ‘Gestes bèl·liques’, ‘Anys de plom’, ‘A voltes amb el cubisme’, ‘Ells-jo’, ‘Jodasel’, ‘Pugilatos al marge’, ‘Hypnerotomaquia concupiscente’ i ‘En companyia de la soledat’. A banda de recórrer les etapes i temàtiques essencials de la seva trajectòria, també és revisada cronològicament i s’hi difon una part de la seva obra inèdita. Així mateix, s’aprofundeixen les circumstàncies que van envoltar i van motivar la producció de les seves obres, deixant constància del sentit crític i compromès que va impregnar sempre el seu treball artístic.

La mostra arranca amb la producció de mitjan anys 1960, quan fou cofundador de l’Equip Realitat, al costat de Joan Cardells. Aquest grup va mantenir una actitud d’avantguarda de l’art valencià, que ha articulat la història de l’art des de mitjan segle XX fins ara. La selecció de peces d’aquesta etapa deixa veure la intensitat conceptual, el rigor ideològic i l’honestedat estètica que van guiar Ballester: de primer, al costat de Cardells i, més tard, al costat d’Enrique Carrazoni, amb treballs marcats pel compromís amb la situació social, política, econòmica i cultural de l’Espanya pre-democràtica. Tracten de temes com ara el consumisme, l’opressió política, els falsos convencionalismes dels mitjans de comunicació, la funció de l’art i el paper de la dona en la societat, tot això representat amb una forta càrrega satírica i de denúncia i amb una visió contrària a les lleis del mercat de l’art.

Després de l’etapa de l’Equip Realitat, la mostra se centra en la producció de Jorge Ballester tot sol i en la seva manera de concebre l’activitat artística. Malgrat que Ballester va entrar en una etapa de silenci públic, va mantenir viva i molt activa la seva faceta creativa. En l’exposició hi ha obres creades fins l’any 2013, poc abans de la seva defunció el gener de 2014. Aquest període és caracteritzat per peces més personals i íntimes, marcades pel gaudi de la pintura però carregades de la mateixa intensitat i el mateix compromís amb la realitat social i política del moment.

Aquesta és una de les moltes propostes que us oferim per al cap de setmana. Si voleu descobrir-ne més, cliqueu ací.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb