Exportacions: tres mesos creixent més del 10%

  • Les vendes a l'exterior estiren la indústria catalana al juliol mentre els serveis –turisme i hoteleria, sobretot– creixen menys que no caldria i alenteixen la recuperació global

Jordi Goula
22.09.2020 - 19:50
VilaWeb

No  passa cada dia que tinguem un trio de novetats en les estatístiques de Catalunya. Si ahir ens assabentàvem de les exportacions, avui han estat els índexs de volum de negoci sectorial, tots referits al juliol. Les exportacions de mercaderies a Catalunya han recuperat una part de l’embranzida i el mes de juliol van créixer d’un 13% en relació amb el juny, de manera que fou el tercer mes seguit en què les xifres del mes anterior van millorar. És cert que, comparat amb el volum del juliol de l’any passat, continuem per sota, un 10,9%, però l’esforç que es fa és important. Pensem que a l’abril, al punt més baix, aquesta diferència era del 40%. Sembla que en aquest sector, a mesura que les empreses es van incorporant a l’activitat productiva, les coses rutllen, però no depèn de nosaltres i prou… sinó dels clients estrangers.

Penso que és de justícia destacar que un altre mes el sector de la indústria alimentaria i les begudes és capdavanter, amb un creixement mensual del 12% i –cosa més important– superant d’un 6% el nivell del juliol del 2019. També s’ha revifat el químic, que venia de més avall, amb un augment mensual de vendes exteriors del 17%. I fins i tot els béns d’equipament s’han despertat, amb un creixement del 9%. Tanmateix, cal dir que aquests dos sectors continuen per sota dels nivells de l’any passat.

No podem passar per alt que el dia 21 de juny s’acabà l’estat d’alarma i que, per tant, el juliol fou el primer mes complet en l’activitat empresarial. Amb la ‘nova normalitat’, la indústria del Principat va continuar recuperant ritme el mes de juliol, amb un creixement mensual de la xifra de negocis del 12% (7,9% a l’estat espanyol). Sens dubte, les exportacions han estirat la indústria, si bé l’índex de volum de negoci global encara és un 10% per sota de l’any passat. El paral·lelisme entre totes dues magnituds es palesa veient que en ambdós casos el creixement del juny sobre el maig havia superat el 20%, gairebé un ritme doble que al juliol.

Com era previsible, els serveis han estat la ventafocs un mes més. S’esperava el turisme com a bàlsam per a la situació i ja hem vist com ha anat. De manera que l’índex de volum de negoci dels serveis, malgrat haver crescut mensualment d’un 13% al juliol, encara és un 15% més avall que l’any passat, amb diverses connotacions segons els subsectors. El sector de l’hoteleria, per exemple, és el que ho passa més malament, amb un nivell que és gairebé la meitat de l’any passat; i el del transport, un 25% per sota. En canvi, el comerç és un 8% per sota i el de comunicacions, un 3%.

Ara, és clar, el juliol ja el tenim molt lluny. Coses que té el retard de les estatístiques. Sigui com sigui, és important de seguir l’evolució de la recuperació per veure quins sectors van millor. Sembla que, en general (turisme i hoteleria, al marge), va pel bon camí, però massa a poc a poc. Demà podrem veure com evoluciona aquest mes de setembre a la zona euro. Seran dades més acostades en el temps, per a mirar de continuar posant llum en aquest túnel tan llarg…

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any