Un grup multidisciplinari d’experts veu necessari d’avançar en la vaccinació de la gent entre els dotze anys i els disset per a acostar-se a la immunitat de ramat. Segons que afirma el Grup Col·laboratiu Multidisciplinari per al Seguiment Científic de la covid-19 (GCMSC) en un comunicat, per a assolir la immunitat caldrà que prop del 85% de la població estigui vaccinada, un percentatge que necessita la complicitat dels joves per a assolir-se. A més, apunten que vaccinar els adolescents permetria una tornada a l’escola presencial sense que fes falta de mantenir unes mesures de prevenció tan estrictes com el curs passat.

Tot i això, ho veuen com un repte perquè en alguns grups d’edat hi ha qui encara no s’ha vaccinat, que presumiblement és la gent reticent o d’accés difícil. En aquest sentit, creuen que cal adoptar noves estratègies perquè, després d’haver analitzat el context epidemiològic de la cinquena onada, s’ha evidenciat que els adolescents –entre dotze anys i divuit– i els adults joves –entre dinou i vint-i-nou– han estat els principals infectats durant aquestes darreres setmanes, amb una incidència acumulada que sovint ha triplicat la d’uns altres grups d’edat.

Per una altra banda, durant aquestes darreres setmanes s’ha demostrat que, tot i que el percentatge joves infectats que s’han d’ingressar és molt baix –vora l’1%–, un 10% o un 15% dels contagiats d’aquesta edat poden covid persistent.

Un nou model matemàtic

En col·laboració amb experts de la UPC, el grup ha desenvolupat un model matemàtic que permet d’avaluar la importància relativa de la cobertura del vaccí per grup d’edat per a assolir el control epidemiològic i disminuir el risc de transmissió futura i la càrrega hospitalària i mortalitat possibles derivades de la transmissió.

Un dels resultats de l’anàlisi és que la resposta de si cal vaccinar la població jove i els infants, depèn força del nivell de vaccinació que s’assoleixi en els adults i varia segons si es vol reduir l’impacte de la transmissió, dels casos greus o de la mortalitat.

Ara per ara, amb les simulacions fetes i en el context actual, es recomana de començar-ne la vaccinació com més aviat millor, i aprofitar la plataforma de les escoles i instituts per a administrar els vaccins i immunitzar completament aquesta franja d’edat.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.