Els experts preveuen que la prevalença del Parkinson es triplicarà el 2050

  • Hi ha uns 30.000 diagnosticats de Parkinson a Catalunya i un 10%, aproximadament, té menys de 45 anys

VilaWeb
Redacció / ACN
11.04.2022 - 17:02
Actualització: 11.04.2022 - 18:23

La malaltia del Parkinson es duplicarà els anys vinents i es triplicarà l’any 2050, segons els experts. Ho diu el responsable de la Unitat de trastorns del moviment del Servei de Neurologia de Vall d’Hebron, el doctor Oriol de Fàbregas. El Parkinson és un trastorn neurodegeneratiu lligat a l’envelliment i, a més, la incidència és superior en els països desenvolupats, possiblement a causa d’una exposició més alta a pesticides i altres toxines, segons que recull la web Canal Salut.

El doctor calcula que el Parkinson afecta al voltant d’un 2% dels més grans de 60 anys i entre el 4% i el 5% dels més grans de 80. A Catalunya, hi ha uns 30.000 diagnosticats i prop d’un 10% té menys de 45 anys. Els experts també saben que hi ha una predisposició genètica a desenvolupar-la. Ara bé, la causa de la malaltia és desconeguda.

Quan arriben els tremolors, ja s’ha perdut el 60% de la substància negra

El Parkinson causa una mort neuronal progressiva, però quan es manifesta clínicament, per exemple, per mitjà dels tremolors o la rigidesa, l’afectat ja ha perdut el 60% de les neurones de l’àrea del cervell coneguda com a substància negra. Aquestes neurones produeixen dopamina, un neurotransmissor o substància química important per al cervell. Abans d’aquests símptomes més característics, el malalt pot haver tingut una depressió, pèrdua d’olfacte, restrenyiment o trastorns del son, però són afectacions que no es relacionen amb la malaltia.

El doctor De Fàbregas, del Vall d’Hebron, destaca que un dels principals objectius de clínics i investigadors és diagnosticar abans la malaltia i amb més precisió. Un altre dels grans desafiaments de la recerca és millorar un tractament que aconsegueixi d’aturar la mort neuronal.

L’objectiu de millorar els tractaments

Els tractaments actuals milloren els símptomes del Parkinson, però la malaltia continua avançant. Tot i que s’han anat millorant i sofisticant les tècniques, basades en el levodopa, un medicament que es converteix en dopamina al cervell, els investigadors busquen la manera d’evitar el dany neuronal.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor