Experiències sensorials: accions artístiques i vinícoles

  • Cada vegada hi ha més propostes que casen accions artístiques i vinícoles, un binomi d’experiències sensorials. Us en presentem dues que es viuen aquests dies

VilaWeb
Montserrat Serra
19.09.2015 - 08:49

El món del vi i el món de la creació artística són fets culturals que es prestigien l’un amb l’altre si van plegats. A més, la suma d’aquest binomi ofereix experiències sensorials multiplicades. I és aquesta suma de bondats que fa que la relació del vi amb el món de les arts sigui cada vegada més freqüent. Tradicionalment, en aquesta relació, el vi s’havia presentat sobretot com un escenari o un fet de més a més (concerts dins d’un celler, per exemple, amb una copa de vi al final), però ara cada vegada proliferen més propostes artístiques que vinculen amb més intenció i sinergia tots dos mons. És el cas de la segona Nit de la Pansa blanca, que se celebra aquest dissabte al centre d’art can Manyé d’Alella, i la VII edició del festival de petit format Vinfonies de Vilafranca.

Nit de la Pansa blanca

Aquest dissabte 19 de setembre se celebra la segona Nit de la Pansa blanca al centre d’art Can Manyé d’Alella, organitzada per l’ajuntament del municipi i que forma part de la programació de la Setmana del Vi de la DO Alella. La pansa blanca és la varietat de raïm pròpia d’aquesta denominació d’origen i la voluntat de la proposta, que compta amb el suport dels cellers, és ajudar a conèixer-la millor, singularitzar-la i així prestigiar-la, combinant formació i divulgació amb hedonisme i espai lúdic, i entenent el món del vi com a fet cultural i lligat a la cultura.

La proposta pren el nom d’altres iniciatives que ja fa anys que s’esdevenen, com la Nit de les garnatxes de Gandesa i de Falset, o la Nit de les carinyenes de Porrera. Però en aquest cas, no només és una activitat que permet tastar els millors vins d’aquesta varietat, sinó que va més enllà i incorpora activitats artístiques on el vi de pansa blanca hi adquireix un protagonisme.

La Nit de la Pansa blanca s’obrirà amb un tast de vins singulars de pansa blanca elaborats pels cellers de la Denominació d’Origen Alella. És una mostra de la versatilitat d’aquesta varietat de raïm i capacitat d’envelliment. Conduirà el tast Oriol Artigas, enòleg, elaborador i professor del cicle formatiu de grau superior de màrqueting i publicitat en el sector vitivinícola de l’Institut d’Alella. Després, la formació musical Bandabòlit oferirà una actuació durant la qual tothom qui ho vulgui podrà tastar algunes de les panses blanques més populars de la zona.

I per tancar l’edició, es presentarà l’estrena absoluta d’una acció artística i poètica ideada i realitzada per l’artista Joma, que es mou entre la performance i la poesia visual: ‘El banquet de l’Odissea’, regat amb vi de pansa blanca i amb música original de Xavier Maristany. Els comensals seran convidats a entaular-se i cadascun haurà de triar un plat: Filat agredolç de Penèlope, Beuratge reconstituent de Circe, La dieta d’algues d’Ulisses a la deriva, L’escuma irada de Posidó… A partir de la tria, Joma realitzarà una acció en directe.

Vinfonies

I a partir del dia 24 de setembre i fins al 27, Vilafranca del Penedès acollirà el festival de petit format Vinfonies, que proposa un binomi entre música i vi, amb tasts de vi sensorials i espectacles experimentals. Enguany el festival, que arriba a la setena edició, incorpora la dansa. El tret de sortida serà una intervenció sonora dins l’exposició ‘Temps i silencis’, que es pot veure al Vinseum, museu de les cultures del vi.

Tast sensorial dins la programació del festival Vinfonies, a Vilafranca del Penedès.
Tast sensorial dins la programació del festival Vinfonies, a Vilafranca del Penedès.

L’endemà divendres, al Claustre de Sant Francesc, es proposaran dos tasts sensorials i un concert de l’artista argentí Federico Monti, que oferirà un espectacle visual i sonor basat en l’exploració del silenci. Els tasts sensorials consisteixen en la degustació de quatre vins a cegues acompanyats d’una composició musical ideada per a l’ocasió i inspirada en el vi que es tasta. Enguany hi participen els músics Ben Houge, Larry Gus, Edu Comelles i Lloret Salvatge, que han treballat sobre els vins de Jean Leon, Can Credo, La Vinyeta i Azul y Garanza. Aquests tasts es repetiran el diumenge.

I dissabte al vespre el teatre Cal Bolet oferirà un espectacle experimental de música i dansa a càrrec de Ensemble Topogràfic. Aquest projecte, que va néixer al Delta de l’Ebre l’any 2013, fa una reflexió sobre el so i el moviment al voltant de la idea de com la música provoca dansa i com la dansa provoca música.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any