Un grup d’ex-presos i d’ex-exiliats de l’esquerra abertzale presenten avui al Teatre Arriaga de Bilbao l’assemblea Askatasunaren Bidean (En el camí de la llibertat). El col·lectiu és crític amb l’estratègia de Sortu –formació de referència de l’esquerra abertzale— i vol crear ‘un projecte polític nou d’unitat popular’. Són més de mig centenar de militants independentistes del País Basc que van fer una manifestació el novembre de l’any passat a favor de l’amnistia dels presos i de la lluita per la independència.

El grup va començar a fer reunions aquest gener i farà públic un document de desaprovació de la lñinia seguida per Sortu i els seus dirigents, entre els quals hi ha Arnaldo Otegi. Askatasunaren Bidean considera que des del 14 de novembre del 2009 —quan es va presentar la declaració d’Altsasu amb què l’esquerra abertzale es comprometia a fer un procés de pau i democràtic— hi ha hagut una voluntat de despolititzar la lluita dels represaliats.

El col·lectiu diu que l’estratègia de Sortu l’ha imposat una ‘facció reformista’ que no tan sols es limita a posar fi a la lluita armada. A més, considera que aquesta estratègia ha estat imposada i no ha estat el resultat d’una decisió col·lectiva. Denuncia també que ‘el Moviment d’Alliberament Nacional Basc viu una crisi greu’ i que ‘ha quedat molt debilitat i l’ha integrat al sistema’. De moment, no queda clar si el grup proposa el retorn a les accions armades d’ETA o si la discrepància es limita a la línia política majoritària de l’esquerra abertzale.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb