MADRID, 9 (EUROPA PRESS)

Més de 1.300 immigrants i refugiats han mort en el que portem del 2017 en la travessia del Mediterrani Central, segons ha informat aquest dimarts l’Alt Comissionat de l’ONU per als Refugiats (ACNUR), després d’haver rebut informació sobre dos nous naufragis en els últims dies que van deixar més de 200 morts.

“En les últimes 24 hores hem rebut informació alarmant sobre dos nous naufragis en el Mediterrani Central”, ha explicat a la premsa en Ginebra la portaveu d’ACNUR Cécile Pouilly.

El primer dels naufragis es va produir el divendres a la nit. Una embarcació de goma amb unes 132 persones a bord es va enfonsar després de diverses hores de navegació, si bé unes 50 persones van poder ser rescatades, per la qual cosa s’estima que hi hauria uns 82 desapareguts.

El diumenge, va tenir lloc un altre naufragi, del qual ha informat International Medical Corps, ONG que treballa amb ACNUR. Els guardacostes libis van rescatar una dona i sis homes que van explicar que viatjaven en una embarcació que es va enfonsar. Es tem que unes 163 persones morissin en aquest enfonsament.

“Això eleva el nombre total de persones que creiem que han mort o desaparegut mentre intentaven creuar des del Nord d’Àfrica cap a Itàlia a més de 1.300 des que va començar l’any”, ha ressaltat Pouilly, precisant que fins avui més de 43.000 immigrants i sol·licitants d’asil han arribat a Itàlia.

En un comunicat, el màxim responsable d’ACNUR, Filippo Grandi, va sostenir el diumenge que “salvar vides ha de ser la principal prioritat per a tots i, a la llum del recent increment en les arribades, insto a fer més esforços per rescatar persones en aquesta perillosa ruta”.

“Això és un assumpte de vida o mort que apel·la al nostre sentit més bàsic d’humanitat i no hauria de posar-se en qüestió”, va defensar Grandi, elogiant “els esforços incansables” de la Guàrdia Costanera italiana, en coordinació amb Frontex i les ONG.

En aquest sentit, en un moment en què s’ha criticat les organitzacions que estan duent a terme rescats en el Mediterrani, Grandi va valorar que aquestes ONG van rescatar més de 46.000 persones el 2016, la qual cosa va suposar el 26 per cent del total. “Aquesta tendència continua, arribant al 33 per cent des que va començar l’any”, va afegir.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]