El govern dels EUA ingressarà 1.200 dòlars al compte corrent dels ciutadans per ajudar-los amb la Covid-19. Com funciona?

  • Es calcula que d'ací a tres setmanes la major part dels beneficiaris rebran els diners

VilaWeb
Un home amb màscara davant la Borsa de Nova York, als EUA, el 17 de març de 2020 (fotografia: ACN).
Redacció
31.03.2020 - 21:50
Actualització: 01.04.2020 - 19:07

Demòcrates i Republicans, units aquesta vegada. I no és fàcil en l’era Trump. El senat nord-americà va aprovar la setmana passada un pla econòmic en favor dels desocupats, petites empreses i grans empreses de 2 bilions de dòlars. La Cambra de Representants l’ha ratificat i el president Donald Trump ha acabat signant una llei que inclou mesures ja conegudes de crisis anteriors, com ara un pla de salvament per a empreses, ajudes als desocupats i diners per les administracions. Però també inclou una altra mesura: ciutadans nord-americans rebran al seu compte corrent 1.200 dòlars per ajudar-los a superar la crisi de la Covid-19.

Aquesta mesura, com totes, té lletra menuda i desperta dubtes, i els diaris New York Times i VOX o el senador Chuck Grassley han fet unes guies de pregunta-resposta per orientar els ciutadans. Per exemple, no tothom rebrà els 1.200 dòlars. Cal tenir els imposts declarats. Els immigrants sense papers, alguns al país de de fa dècades, no hi tenen dret. Els qui tinguin Green Card (Permís de residència), sí. Els rics rebran menys de 1.200 dòlars i els més rics de tot no rebran res. Per una altra banda, tot i els intents d’alguns diputats, aquest ingrés no serà mensual. Ara com ara, es pagarà una vegada i prou. Més endavant ja es veurà.

VilaWeb ha traduït i editat les tres guies de pregunta-resposta:

De quant serà l’ingrés?
1.200 dòlars per als adults. Per cada nen menors de setze anys, 500 dòlars més.

Quantes vegades ingressaran els diners?
Una vegada i prou. Més endavant, noves lleis podrien ampliar-ho.

Tothom rebrà 1.200 dòlars?
No. Cal tenir feta la declaració d’imposts del 2019 [els americans no esperen al juny] o, si més no, la del 2018. Però el Tax Policy Center calcula que el 12% dels americans no declara imposts. 39 milions de persones, moltes de classe baixa.

Els immigrants sense papers rebran els diners?
No.

I els immigrants que tinguin número de Seguretat Social?
Sí.

Els qui rebin diners, rebran tots 1.200 dòlars?
No. És progressiu. Depèn de què guanyi cadascú. Rebran 1.200 dòlars els solters amb número de Seguretat Social que tinguin un ingrés brut ajustat de 75.000 dòlars o menys. Les parelles casades sense fills que guanyin 150.000 dòlars o menys rebran 2.400 dòlars. Els caps de família, si guanyen 112.500 dòlars o menys, també rebran 1.200. Per sobre d’aquestes xifres, el pagament disminueix de mica en mica fins que hi ha gent que no rep res. Els solters que  guanyin 99.000 dòlars i les parelles casades sense fills que en guanyin 198.000 no rebran res. Segons la Comissió de Finances del senat, una família amb dos fills no rebrà res si els seus ingressos superen els 218.000 dòlars.

Els estudiants reben res?
Si són dependents dels pares, no. Generalment, els menors de vint-i-quatre anys ho són.

Cal fer paperassa per a rebre els diners?
No. El govern transferirà els diners mitjançant un dipòsit directe, d’acord amb les dades de l’impost sobre la renda que ja té sobre cadascú.

Quan arribaran els diners?
Es calcula que d’ací a tres setmanes.

Gent que ja rebi ajuts per discapacitat, els rebran? I els pensionistes? Veterans o aturats?
Sí. Tots quatre.

Americans que viuen fora, el rebran?
Sí.

Els que tinguin permís de residència (Green Card), el rebran, o cal tenir nacionalitat nord-americana?
Rebran l’ajut. Amb la Green Card és suficicent.

Cal pagar imposts com si aquests 1.200 dòlars fossin un ingrés?
No.

Cap excepció?
És possible que la gent que no estigui al dia de la pensió als fills es quedi sense.

A una persona que ha guanyat molts diners ara no li toca de rebre’n. Però què passa si el 2020 li va tot malament per la Covid-19? En podrà rebre?
El pla no ajuda els qui es troben en aquesta circumstància. Però se’n podrien beneficiar una vegada hagin presentat els imposts de l’any 2020. Això és perquè els 1.200 dòlars són, tècnicament, un avançament d’una reducció d’imposts del 2020.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any