ETA ha anunciat l’obertura d’un debat intern sobre el seu futur després de ‘l’èxit’ del lliurament d’armes. En un comunicat fet públic aquest diumenge al diari Gara coincidint amb l’Aberri Eguna –el dia de la pàtria basca-, l’organització afirma que ‘prendrà decisions entre tots els seus membres de cara a avançar’. ETA justifica el desarmament en el fet que ‘ja no era moneda de canvi en la negociació sinó un mitjà per a explicar l’obcecació dels estats i impulsar el cicle independentista’. Agraeix en tot aquest procés el paper dels Artesans de la Pau i el suport de les institucions basques –’encara que a l’últim moment s’hagi produït algun nyap’-. Paral·lelament, l’organització carrega contra la posició del govern espanyol: ‘Fa temps que ETA va deixar d’intentar saciar allò insaciable’.

De fet, ETA assenyala que els seus últims passos són principalment dirigits a la ciutadania i als agents bascs. I, concretament, fa una crida als independentistes d’esquerra a augmentar el seu compromís ‘per enfortir el procés d’alliberament i fer-lo irreversible’. ‘Ho devem als nostres antecessors i, sobretot, als nostres descendents’, afegeix en el comunicat, en què defensa que la construcció de l’estat basc ‘és el pas més revolucionari que es pot fer’. ‘Es tracta de l’opció més eficaç per a garantir la llibertat, els drets, la democràcia i la pau’. Per això, considera prioritari que en el camí cap a aquest estat basc s’eixampli la base sobiranista i s’aposti pel dret de decidir. ‘Cal accelerar un procés sociopolític i institucional que possibiliti decidir de manera democràtic l’estatus polític’.

I afegeix: ‘D’altra banda, cal renovar i enfortir l’oferta independentista. Cal aconseguir que predomini una agenda pròpia.’ Entre el reguitzell de condicions que han propiciat aquesta ‘oportunitat històrica’, ETA cita ‘l’esgotament del marc post-franquista, la crisi dels estats, el predomini del dret a decidir a la societat i els casos escocès i català’.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]