Cau l’ús del català a casa i amb els amics, tot i la millora en el domini de la llengua

  • Dos sondatges de la Generalitat Valenciana mostren una millora en les competències lingüístiques, sobretot a les zones castellanoparlants

VilaWeb
Redacció
07.12.2022 - 14:29
Actualització: 07.12.2022 - 18:41

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Dos sondatges de la Direcció General de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme mostren un augment de la competència lingüística al País Valencià, tot i que aquest creixement no es reflecteix necessàriament en un ús social més alt de la llengua, especialment a casa i amb les amistats. Un 49,7% dels enquestats diu que no comença mai una conversa en català.

El primer estudi fa referència al coneixement i ús social de la llengua i s’ha fet entre 7.117 persones. Quant a la capacitat d’entendre el català, el percentatge puja al 75,8%, xifra que representa un augment de més de tres punts. Quant a la capacitat de llegir-lo, augmenta gairebé cinc punts: del 52,9% al 57,2%. D’altra banda, la capacitat d’escriure’l creix més de sis punts i passa del 34,7% al 40,8%.

En la sèrie històrica de sondatges de Política Lingüística, no hi havia hagut mai tantes persones amb capacitat d’escriure bé el català. Així mateix, les xifres sobre la capacitat de parlar-lo perfectament o bastant bé es mantenen pràcticament iguals en un 50%. Un dels motius d’aquesta millora és l’augment en competència lingüística en les zones castellanoparlants, atès que pugen tots els percentatges de capacitat d’entendre, parlar, llegir i escriure el català.

En aquest sentit, la comprensió de la llengua creix gairebé disset punts respecte del darrer sondatge. Quant a la capacitat de parlar-la perfectament o bastant bé, l’augment és de gairebé deu punts. I la capacitat de lectura augmenta de dotze punts, una mica per sobre de la d’escriure (vuit punts).

Com s’aprèn el català?

El català s’aprèn fonamentalment en l’àmbit familiar i en el sistema educatiu. En el context familiar, destaca que es parla més català amb els fills que no pas amb la parella, la qual cosa mostra més transmissió i interès pel manteniment de la llengua. En aquest cas, el 15,5% de les parelles parlen en català entre elles, mentre que als fills s’hi adrecen en català en un 21,8% dels casos.

Així mateix, més d’un 82% dels valencians enquestats pensa que el català s’hauria de fer servir igual o més que ara. De totes maneres, el sondatge també reflecteix una baixada de l’ús de la llengua en diferents àmbits. S’aprecia en contextos com l’ús a casa o amb les amistats, que decreix en tots dos casos al voltant de vuit punts. I es conclou que, malgrat que puja exponencialment la competència lingüística en català, no es trasllada a un augment de l’ús social.

Ús del català a l’administració

El segon sondatge, sobre l’ús de la llengua en l’administració s’ha fet entre 1.100 treballadors de la Generalitat, i reflecteix que el 86,5% té acreditació en algun nivell de català. Així mateix, el 93,7% del personal de la Generalitat diu que entén bastant bé o perfectament el català (un punt més), mentre que el 65,1% el pot parlar (vuit punts més), el 88,1% el pot llegir (vuit punts més) i el 56,4% l’escriu bastant bé o perfectament (nou punts més).

D’altra banda, hi ha un salt qualitatiu entre el domini del català de “bastant bé” a “perfectament”. En aquest cas, ha pujat de gairebé quinze punts el personal que entén perfectament la llengua; de quatre punts el que la sap parlar perfectament; de més de vuits punts el que la sap llegir perfectament; i de gairebé quatre punts el que la sap escriure perfectament.

A més, el sondatge també mostra un augment de l’ús del català entre companys de feina de més de nou punts. Quant a la llengua d’escriptura prioritària, el 21,4% dels enquestats assegura que fa servir el català (vuit punts més).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes