El canvi climàtic multiplicarà el risc de noves pandèmies, segons un nou estudi

  • La investigació apunta que el desplaçament de milers d'espècies animals podria provocar que fins a 15.000 patògens fessin el salt cap als humans

VilaWeb
Els ratpenats són considerats l'origen probable de la covid-19. Fotografia: US Fish and Wildlife Service Headquarters.
Redacció
28.04.2022 - 13:35
Actualització: 28.04.2022 - 13:45

El desplaçament forçós de milers d’espècies de mamífers dels seus hàbitats naturals a causa del canvi climàtic facilitarà la transmissió a humans de virus que podrien provocar noves pandèmies, segons un nou estudi. Els resultats, segons que n’apunten els autors, indiquen “una amenaça considerable per a la salut mundial” que les actuals polítiques de mitigació del canvi climàtic difícilment podran aturar.

El document, publicat avui a la prestigiosa revista Nature, calcula a partir de diversos models matemàtics els canvis que la desforestació i l’augment de la temperatura podrien provocar en l’extensió geogràfica de l’hàbitat de 3.139 espècies. Fins i tot en un escenari optimista, amb un augment de la temperatura global inferior als 1,8 °C a finals de segle, l’estudi determina que el desplaçament forçós d’espècies “podria generar milers de noves oportunitats perquè els virus trobin nous hostes.”

Es tracta d’una perspectiva particularment preocupant perquè, segons que expliquen els autors de la investigació, els futurs punts de confluència entre humans i espècies desplaçades s’espera que s’esdevinguin en alguns dels indrets més densament poblats del planeta, com ara el sud-est asiàtic o bé l’Àfrica equatorial. Això, alerten, “no fa sinó augmentar aquesta vulnerabilitat” de l’espècie humana a nous virus.

Dos dels virus més letals de les darreres dècades, el de la covid-19 i el de la sida, van originar-se primer en animals salvatges i posteriorment van fer el salt cap a l’espècie humana, tot provocant milions de morts. Altres virus d’origen zoonòtic –és a dir, provinents d’espècies d’animals salvatges– són l’Ebola, el Zika o bé la grip porcina, entre més.

L’estudi estima que les transformacions en els patrons d’hàbitat animals derivats del canvi climàtic podrien fer saltar del regne animal a l’humà uns 4.600 nous virus cap al 2070, una xifra que en alguns escenaris podria superar els 15.000 patògens. Atès que els ocells són una altra font important de patògens –l’estudi solament ha examinat espècies de mamífers–, aquestes estimacions podrien acabar resultant conservadores.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any