Així serà l’estudi d’una festa a la sala Apolo amb proves d’antígens a l’entrada

  • L'experiment es farà aquesta tarda i el promouen la Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses, l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol i el festival Primavera Sound

VilaWeb
Redacció
11.12.2020 - 21:50
Actualització: 12.12.2020 - 18:41

La sala Apolo acull aquesta tarda l’assaig clínic d’un concert amb un cribratge de proves d’antígens a l’entrada. L’estudi és dirigit pels doctors Bonaventura Clotet, Boris Revollo i Josep Maria Llibre i promogut pel festival Primavera Sound, la Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses i l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol. A la festa només hi entraran les persones amb un resultat negatiu i dins la sala hauran de dur posada la màscara –excepte en els espais destinats a consumir begudes i fumar–, però no caldrà mantenir la distància de seguretat. És previst que a la sala Apolo hi entri vora un miler de persones, que podran gaudir de les actuacions dels grups Renaldo & Clara i Mujeres i els discjòqueis Marta Salicrú i Unai Muguruza.

Els participants en l’estudi es van haver d’inscriure en un formulari i s’han compromès a fer-se una prova d’antígens i una PCR abans del concert, i una segona PCR vuit dies després, per a fer un seguiment de tots els assistents i esbrinar si hi ha hagut cap contagi dins la sala. Serà el resultat de la prova d’antígens que marcarà si es pot entrar a la sala, atès que el resultat de la PCR no se sabrà fins passades dotze hores. Aquesta PCR inicial servirà per a saber si la prova d’antígens ha fallat i ha permès l’accés d’algú contagiat. Durant els vuit primers dies, els participants hauran d’evitar el contacte estret amb majors de setanta anys, que són població de risc.

No tothom amb un resultat negatiu a la prova d’antígens podrà entrar a la sala. Els participants de l’estudi es dividiran al 50% entre el grup experimental, que entrarà al concert, i el grup control, que haurà de romandre fora. Amb tot, el grup control també haurà de fer les proves PCR vuit i deu dies després per comparar els seus resultats amb els de l’interior de la sala.

El seguiment de l’assaig clínic es farà des d’una aplicació anomenada Test-Wallet, que permetrà d’accedir a la sala Apolo amb un codi QR i comunicarà els resultats de les proves diagnòstiques. A banda, els participants han d’instal·lar-se i mantenir activa l’aplicació RadarCovid de rastrejament de contactes positius.

Tres espais diferents: zona de ball, de begudes i de fumadors

La sala Apolo s’ha dividit en tres espais. Al pis superior, on hi haurà les actuacions musicals, caldrà portar en tot moment la màscara cobrint nas i boca i no es podrà consumir begudes. Al pis inferior, hi haurà un espai amb un servei de barra que tindrà la cabuda limitada. Per beure, es podrà abaixar momentàniament la màscara, però de seguida caldrà tornar a tapar-se el nas i la boca. A més, al pis inferior hi haurà un espai per als fumadors, també amb la cabuda limitada, on caldrà mantenir la distància de seguretat, que estarà marcada a terra. Els lavabos també tindran la cabuda limitada i caldrà fer-ne ús amb la màscara posada.

Tots els assistents entraran a la sala amb màscares FFP2 distribuïdes pels organitzadors de l’estudi, que s’haurà de mantenir posada correctament dins la sala, amb l’única excepció de les zones específiques de begudes i de les de fumadors. Per tota la sala hi haurà dispensadors de gel hidroalcohòlic. Ara, no hi haurà servei de guarda-roba.

Els organitzadors de l’estudi han establert fluxos de circulació entre els diferents espais que estaran senyalitzats. Així mateix, avisen que qualsevol violació de les normes establertes significarà l’expulsió immediata de la sala.

Una entrada del Primavera Sound de regal

Com a mostra d’agraïment per haver contribuït amb la investigació científica, als participants se’ls recompensarà amb una entrada de dia per al festival Primavera Sound de l’any que ve. L’entrada s’oferirà tant als participants del grup experimental, que entraran a la sala Apolo, com als de grup de control, que es quedaran fora, sempre que completin tot l’estudi, de la primera prova a l’última.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor