El cap de govern d’Andorra, Xavier Espot, ha centrat el seu discurs de Cap d’Any en la pandèmia i els reptes socials i econòmics que s’obren els pròxims anys. “Andorra ha de trobar el seu lloc en un nou món que estarà marcat per la sostenibilitat i la innovació. Això ja era una necessitat abans de la pandèmia, i ja formava part del nostre full de ruta, però ara –a més– ha de ser un dels fonaments de la reconstrucció un cop superem aquesta crisi”, ha dit. Espot s’ha referit a la campanya de vaccinació que començarà els pròxims dies i que permetrà deixar enrere a poc a poc la situació d’excepcionalitat.

Ha explicat que cal treballar per a impulsar una economia verda, diversificar el teixit productiu en clau d’innovació, en l’atracció d’inversió estrangera i de residents internacionals “que aportin valor afegit”, i en el rellançament dels sectors tradicional, com ara l’agricultura, les finances, el turisme, el comerç o la construcció. “Aquesta és l’Andorra que volem. Un país on els nostres sectors tradicionals es reinventin en clau de qualitat i d’excel·lència i on, a la vegada, siguem capaços de desenvolupar noves activitats vinculades a la innovació, la digitalització i la sostenibilitat”, ha afirmat.

En aquest sentit, ha dit que cal culminar les negociacions de l’acord d’associació amb la Unió Europea i que cal fer passos “que donin encara més credibilitat al nostre model social i econòmics”.

Espot ha fet un agraïment als sanitaris, els voluntaris que han ajudat a gestionar la crisi sanitària, les empreses, els treballadors i el conjunt de la població per l’esforç que s’ha fet enguany, a més de tot el personal del govern i l’administració. “Res del que s’ha fet –ni del que estem fent– per combatre la pandèmia seria possible sense la contribució indispensable de tots vosaltres”, ha dit. Ha destacat la importància de tenir uns bons serveis públics, la confiança en la ciència i d’una societat civil organitzada. També ha reivindicat les mesures del govern per a afrontar la crisi econòmica i social, posant l’accent en l’accés a l’habitatge.

Espot ha recordat la mort de l’ex-cap de govern Òscar Ribas i ha elogiat l’Andorra que tenia al cap. “Ell sabia que Andorra podia accedir plenament a la modernitat sense perdre la seva autenticitat”, ha comentat. “L’entorn és més incert, l’horitzó és menys clar, les dificultats i els problemes s’han multiplicat, però Andorra és avui més madura, més responsable i més forta”, ha afegit.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.