Les accions del govern i la justícia espanyola per a evitar el referèndum de l’1 d’octubre han originat el primer tomb en el discurs europeu. Sensible, però molt important per a l’independentisme, car el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ha dit en una entrevista a Euronews que si guanyés el sí en el referèndum d’independència de Catalunya les institucions europees ho respectarien. Ràpidament, els mitjans espanyols s’han afanyat a aigualir la declaració o a destacar-ne uns altres fragments, com ara quan ha dit que Catalunya hauria de posar-se a la cua per entrar a la UE.

Tanmateix, els mitjans europeus s’han fet ressò del missatge inèdit que ha transmès Juncker: que Europa reconeixeria una Catalunya independent en el cas que el sí guanyés el referèndum.

És el cas de Politico –de vegades crític amb el procés–, que ha titulat la notícia així: ‘Juncker: respectaria el sí en la votació catalana’. Destaca que en un primer moment Juncker especifica que la comissió no s’hi pronuncia, però seguidament afegeix que si el sí guanyés el referèndum ‘respectaríem aquesta opinió’.

The New York Times copia una notícia de Reuters i la titula així: ‘Una Catalunya independent hauria de demanar unir-se a la UE’. El titular, igual com la notícia, inclou les dues declaracions més destacades de Juncker: que Catalunya hauria de posar-se a la cua per entrar a la UE i que per tant, Europa reconeixeria una hipotètica victòria del sí.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]