A Espanya hi ha un colp d’estat en marxa i ací perdent el temps en viatges o amb baralles de partit

  • Mentre Espanya trontolla en una batalla institucional mai vista, els nostres polítics no tenen cap pla i es dediquen a mirar cap a una altra banda

VilaWeb
L'ex-president del TC, Pérez de los Cobos, durant el seu discurs d'ahir (fotografia: agència EFE).
Això és una prova de lectura dels articles de Vilaweb amb veu sintètica, que ben aviat serà a disposició dels subscriptors del diari. Subscriviu-vos-hi ací. Si trobeu algun problema, escriviu-nos a suport@vilaweb.cat.

Els colps d’estat es fan sempre contra les eleccions –si són en països que fan eleccions, és clar. Qualsevol colp d’estat, en definitiva, intenta d’evitar que la voluntat de les urnes es transforme en acció efectiva, vol impedir que es duga a terme allò que la gent vota.

Els colps d’estat solen tenir per objectiu, normalment, el poder legislatiu o l’executiu, que se’n deriva. Són els altres poders de l’estat –tradicionalment, el poder militar– que interrompen el funcionament normal de les institucions per fer-lo inviable.

I els colps d’estat s’emparen sempre en el discurs de la “traïció” feta pel poder legislatiu o executiu i la “necessitat” de reconduir-la, normalment pels qui es consideren a ells mateixos els guardians de l’estat profund.

Prenent per normes definitòries aquestes que explique, Espanya es troba clarament immergida en un colp d’estat. En un colp d’estat perpetrat pel poder judicial contra el poder legislatiu i l’executiu. Amb la voluntat d’impedir que allò que han votat els ciutadans a les eleccions es transforme en acció efectiva, en realitat.

Aquest fenomen ja era visible fa temps, però un seguit de fets que van passar ahir han fet pujar un graó important en l’escalada. Uns fets coincidents en molt poques hores.

De primer, ens vam trobar que un Consell General del Poder Judicial que dilluns farà cinc anys que ha caducat –i que, per tant, es troba en situació completament irregular– va refusar, per primera vegada en la història, un candidat a fiscal general. En segon lloc, el Tribunal Suprem va revocar el nomenament fet pel govern espanyol de la nova presidenta del Consell d’Estat. I, finalment, un ex-president del Tribunal Constitucional va participar en un acte polític del PP atacant obertament i directa l’actuació del govern del PSOE i fent explícit, molt explícit, el discurs de la traïció i de la necessitat de correcció. Un autèntic pronunciamento.

Què es pretén amb aquest colp d’estat? Doncs igual que amb tots els colps d’estat del món: tombar el govern. L’espanyol, en aquest cas.

I ara algú preguntarà: i això per què ens ha d’importar, a nosaltres?

La meua resposta és ben simple. L’estat espanyol trontolla. Literalment. Visiblement. Amb moviments de fons que arriben a Brussel·les i que el deixen en una posició incomodíssima a Europa. Que l’afebleixen molt. I això no ens ha d’interessar a nosaltres? No ho hem d’aprofitar per burxar en la ferida i fer evidents totes les seues contradiccions? No hem de fer tot allò que tinguem a les mans per afeblir-lo encara més i ajudar-lo a esclatar?

Però, en compte d’això, els nostres polítics es dediquen a perdre el temps. El govern d’ERC se’n va a fer un viatge a Corea d’un nivell baixíssim, en què tan sols el reben segones o terceres files, sense gaire interès –curiosament, mentrestant, a Barcelona es reuneixen un munt de ministres d’Afers Estrangers en la Conferència Euromediterrània, sense la presència del president ni de la consellera d’Exteriors. Els de Junts es dediquen a crear-se el seu enèsim problema intern amb l’afer Madaula, com si l’únic objectiu que tinguessen en aquesta vida fos demostrar-nos a còpia de polèmiques constants que no són un grup polític seriós. La CUP continua desapareguda en combat, debatent sobre com han de debatre. I els aspirants a formar una quarta candidatura continuen anant a la seua, explicant fabulacions i desqualificant el personal a tort i dret, trinxant tant com poden tot allò que s’ha fet fins ara.

A cap d’ells ni tan sols el mou, ni l’excita, el fet que aquest colp d’estat que fa trontollar Espanya siga el fruit directe de l’esforç del moviment independentista. Perquè tot això que passa ara a Espanya és possible per la reforma de la llei orgànica del Tribunal Constitucional. Una reforma feta pel PP, però amb el suport del PSOE, el 2015, per a externalitzar en els tribunals espanyols la repressió contra l’independentisme. Aquell dia van amollar el geni, i com en la narració, ara el geni no vol tornar a ficar-se dins la llàntia. El tren d’Espanya corre desbocat i sense conductor pel pendent ferroviari, però sembla que això no importa ni al Palau de la Generalitat, ni al parlament –convertits cada dia en llocs més intranscendents en vista de tot allò que realment passa.

I jo, sincerament, no me’n sé avenir. No me’n sé avenir, que siguen tan irresponsables, però no pense desconnectar-me d’això que passa, com sembla que han fet ells. I espere que vosaltres, el país, la gent, no ho feu tampoc.

 

PS1. Ahir era dijous i per tant hi hagué una nova Tertúlia proscrita. Albano-Dante Fachin, Josep Costa, Josep Casulleras i Txell Partal hi parlaren precisament del component europeu d’aquesta crisi i de la importància que té. La podeu veure en aquesta pàgina.

PS2. Ernest Maragall es va retirar fa pocs dies de la vida política, però no se n’anirà mai de la política amb majúscules. Com ho demostra en les respostes que fa en aquesta entrevista d’Ot Bou: “El PSC continua essent l’adversari”.

PS3. Josep Sala i Cullell assenyala avui amb el dit les tertúlies radiofòniques, principalment de RAC1 i Catalunya Ràdio. I un dels seus defectes més visibles. Llegiu, llegiu: “Les tertúlies radiofòniques, un món petit i homogeni”.

PS4. La nostra feina és ajudar els nostres lectors a pensar i interpretar la realitat que vivim, i això ho fem honradament i sense límits ni fronteres. Si ho voleu, i podeu, us demanem que us feu subscriptors de VilaWeb.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
30.11.2023  ·  21:55

El nivell d’aquests polítics és nul. No semblen servir per a res. Literalment. No ens desconnectarem.

Josep Sivillà
Josep Sivillà
30.11.2023  ·  22:09

És realment lsamentable veure dels politics i liders catalans aquest nivell en que o se’ls escapa tot o tenen directament altres objectius ocults.
Espero que la gent ens adonem ja d’una vegada que estem davant d’un procés que no el poden matar i que crea cada vegada més problemes a Espanya i Europa.
Activem-nos tots!

J. Miquel Garrido
J. Miquel Garrido
30.11.2023  ·  22:18

Manquen líders qualificats, però, sobretot, manca gent capacitada a l’estudi de planificació i a la sala de màquines.
N’hi ha, però per cal treure la crosta política que els té anorreats.

Enric Viver
Enric Viver
30.11.2023  ·  22:29

L’octubre del 2017 més d’un milió de persones era al carrer amb un objectiu comú: la independència.
Ni un sol líder va ser capaç d’aprofitar aquell poder, i aquells mateixos segueixen pilotant. No hem estat prou determinats a fer foc nou i ara tenim molt mala peça al teler.

Carles Serra
Carles Serra
30.11.2023  ·  22:33

Apreciat Vicent, no oblidis que si tenim aquest “polítics” gestionant la gestoria mal dita govern de Catalunya, és perquè una part important de la ciutadania els ha votat i ja veuríem si es torna a votar quins polítics gestors sortirien; els vividors palanganeros de la sucursal del PSO€ a la colònia catalana o la botifleria de la secta d’ER.
En fi Vicent, no serà allò que cada País té els ” polítics” que es mereixen? no sé si aquesta brama es totalment correcte, encara que veien la realitat que descrius, sembla que sí.

Pep Agulló
Pep Agulló
30.11.2023  ·  22:35

NO SOC GAIRE D’AQUEST EDITORIALS…

Si no sortim de la queixa, serà perquè tenim, encara, la fé dipositada en aquests partits com subjectes d’un camí que no ens farà lliures. Ens autoenganyem per por d’agafar-los la seva responsabilitat, i tirar endavant…

Per què ens hem d’alimentar amb les seves miseries, perquè l’independentisme no creix i s’emancipa d’una vegada?

Contemplem en la indefensió, com passa el cop d’estat i el rossolar de l’autonomisme….

Iu Pijoan
Iu Pijoan
30.11.2023  ·  22:44

L’únic objectiu clar que tenen en aquesta vida, els partits soi-disant independentistes, és fer-nos passar vergonya.
Altra cosa no fan, i sense parar.

Ricard Portabella
Ricard Portabella
30.11.2023  ·  22:56

No crec que ningú pugui posar en dubte que els passos seguits pel Pr. Puigdemont tenen molt a veure amb el que passa a Espanya ara mateix. Estic absolutament convençut que està conectadíssim amb el que passa a Madrid, i les converses amb Weber, “casualment” captades per la premsa, són prova que no perd oportunitat per tensar la corda. El problema (o un dels problemes) és que és un líder sense partit.

ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
30.11.2023  ·  22:59

L’objectiu és desfer-nos de l’estat colonial español.

L’estratègia: tornar-los carabasses i fer-los enfollir. Provocar que es barallen a doll entre ells mateixos.

La tàctica: crear-los tants focs com puguem simultàniament i que escampen a poc i poc…per anar-los coent al caliu.

Amb la prevenció de no fotre’ns nosaltres al seu merder, car, sempre hem n’eixits socarrats nosaltres quan aquell recuperen el seny i el seu “en-trellat” colonial que, senzillament, és llur nervi nacional.

Preferisc que els aragonesos, jonqueres, baldovins, vidals (mallorquins i barcelonins), micons, ibanyesmezquites, oltres, etc. tinguen la saviesa d’enguerrar españols encara més.

Estem, però, tan poc avesats a l’astúcia i la guerra bruta, que és molt millor que els nostres presumptes polítics facen l’estàtua.

En tenen una monyiga dins del crani i són capaços d’ajudar-los a recobrar el seny colonial sota l’excusa de cercar una harmonia federal.

Pateixen la síndrome de l’Oncle Tom.

Per dir-ho ras i curt:

Si s’estimem a nosaltres mateixos, anihilem els españols.

Josep Blesa (València)

ASERET ALMAR
ASERET ALMAR
30.11.2023  ·  23:00

Totalment d’acord amb l’editorial Vicent. Gràcies per la teva lucidesa. Quin nivell tant mediocre de polítics que tenim! Només confio en la gent però ja s’han ocupat de desmobilitzar-nos.

Jaume Vall
Jaume Vall
30.11.2023  ·  23:00

Jo tampoc me’n sé avenir.
Són incompetents, i no els hauríem de tornar a votar.

Si votem incompetents, què som nosaltres?

Mª Teresa Brasó
Mª Teresa Brasó
30.11.2023  ·  23:00

Lamentable el paper dels politics, nomes cal veura la façana de la Generalitat. Deplorable.

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
30.11.2023  ·  23:18

Molt bé! Ja hem criticat a tots els polítics.
Ja hem dit que no desconnectarem.
I ara què?…La llista cívica?
Parlant de pendents ferroviaris, deunidó el nostre.
Una mica d’ordre mental i de visió de futur no ens faria cap mal.
Què farem quan la involució aznariana arribi. Algú haurà preparat res? Ens continuarem queixant dels polítics?
Piove, porco governo!!

MARCEL DALMAU
MARCEL DALMAU
30.11.2023  ·  23:18

Totalment d’acord amb l’editorial d’avui. Especialment encertats els dards a l’estupidesa d’ERC, Junts, la CUP i el quart espai. Sabran veure que cal preparar-se, si més no, per les hòsties que poden venir i per a fer front a una situació molt pitjor de les que hem conegut, però que alhora, pot ser realment una nova finestra d’oportunitat per a la independència?

Jaume Riu
Jaume Riu
30.11.2023  ·  23:33

NO PENSO DESCONNECTAR EN AQUEST MOMENT HISTÒRIC

Estem al davant del moment històric de l’esfondrament del regne d’Espanya per involució, des de dins mateix, sense la necessitat de l’atac d’enemics, ni de depredadors.
Els viatges i les baralles de partits que diu Partal, no les comptabilitzo com a irresponsabilitats, sinó com una part mateixa de la involució.

No me’n sé avenir que la monarquia instaurada pel dictador Franco hagi durat tants anys, i també hagi durat tants anys la Llei de Partits que legalitzava els republicans perquè s’avenien a ser monàrquics, i legalitzava el comunistes perquè s’avenien al dret fonamental de la propietat privada, i l’esquerra blanquejava així el franquisme.

No me’n sé avenir que hagi durat tants anys la constitució espanyola que ja en el preàmbul diu que la voluntat dels ciutadans consisteix tan sols a complir la llei, exactament igual que en totes les dictadures.

I no me’n sé avenir que els ciutadans del regne d’Espanya hem conviscut tants anys amb un Tribunal Suprem, que és suprem però no és el tribunal natural, i té una Audiència Nacional amb les mateixes funcions i amb els mateixos jutges que el Tribunal d’Ordre Públic encarregat de la repressió franquista.

No me’n sé avenir que fins ara hem conviscut tants anys amb un Tribunal Constitucional que aquest sí és tribunal, però no és constitucional perquè modifica les resolucions i les lleis aprovades al Parlament.

Jo tampoc no penso desconnectar en aquest moment històric.

M. Carme Serrat
M. Carme Serrat
30.11.2023  ·  23:49

Qui els hi ha posat a aquests partits? A què espera la gent a sortir al carrer per dir-los “No és això companys no és això”, però quan hi ha convocatòries la majoria es queda a casa. Ja portem sis anys sotmesos al cinisme, manipulació, ineptitud, etc. etc. I em continuo preguntant, a qui es votarà a les properes eleccions autonòmiques?

Gerber van
Gerber van
30.11.2023  ·  23:51

Potser algun dia hauríem de fer aquesta revolució sense liders i polítics. Igual que vam fer en la manifestació contra la sentència del TC sobre l’Estatut. O ja no sabem fer-ho?

Tomàs Reyner
Tomàs Reyner
01.12.2023  ·  00:00

Quanta raó Partal!!! No hi ha nivell. Aragonés fent el ridícul a Korea i Junts barallant-se un cop més pel tema de la Borràs…Això sembla la cançó enfadosa. Se’ns obren oportunitats polítiques i no estem a l’aguait!!!

Marià Armengol
Marià Armengol
01.12.2023  ·  00:05

El quart espai el teníem: Junts x Sí. Hi va haver qui, com sempre, en comptes de sumar, va treballar (molt) per dividir. Hi va haver qui, amb l’escusa de que anant separats sumàvem més (llest el pájaru, no?) va reventar Junts x Sí.
Estic convençut que només amb una força que aplegui tothom qui realment vulgui treballar pel país sense afany egoista, polítics i personalitats de vàlua (com era Junts x Sí) podrem anar endavant. Una mena de SNP.
Això donaría MOLT poder de negociació de cara a Europa. Un cop independents que floreixin els partits com a bolets, si calgués…
Que quí sería el líder?… ‘El senyor dels boicots’ no, està clar… El que sería convenient, però, és que el seu partit i els seus votants fessin un pas endavant, i més que la fidelitat a ‘un visionari’ demostrin d’una vegada la seva fidelitat a Catalunya, i, a la fí, a ells mateixos.
Ens necessitem tots.
Ens cal un Junts x Sí amb urgència. Ens cal que torni el MHP President. Ens cal reactivar l’esperit.
Salut!
//*//

Berta Carulla
Berta Carulla
01.12.2023  ·  00:07

A mi em sembla una vergonya tant pressumpte indepe menystenint el president Puigdemont. En correspondència amb aquest govern bonyiga, aquests indepes no valen per a res.

Josep Gualló
Josep Gualló
01.12.2023  ·  00:20

Benvolgut Vicent. El teu editorial d’avui, és una foto precisa i diafana de com podem arribar ha ser de carallots.

El gobern español i l’estat se’n ressent. Podriem aprofitar per, com diu la canço de l’estaca, “Si tú l’estires fort per aquí i jo l’estiro fort per allà, segur que tomba, tomba……”

Un cop tornats masells, ja ni en’s importa que el gobern d’ERC vagi a Corea, a ni ells saven a què fer i quin coreà, els rebrà. Ni que que els ministres d’afers exteriors de la Mediterrania vinguin a Barcelona, ara som nosaltrès qui no sabem a què debatre, ni quin carrec institucional de la Generalitat els rebrà perquè son a Corea.

L’afer Madaula, omplirà pagines i més pagines de revistes del cor per donar-nos tema de conversa.

La CUP, comença a debatre sobre que poden debatre.

Ès preparen llistes cíviques per crear un quart poder què apart de dividir més el vot independentiste, faran foc nou amb gent de molt bona voluntat que gobernaràn sensa cap idea de com ès governa, però amb idées trencadores.

Tenim sort de què Ñ ès trencarà ella sola i no caldrà fer servir les idées cuitès amb el foc nou. UUuufffffff…

Marc Mateos
Marc Mateos
01.12.2023  ·  00:45

Ja no ve d’una oportunitat més que deixen passar la colla de dròpols que tenim per polítics.
Mentre hi siguin aquests no avançarem.

enric arquimbau
enric arquimbau
01.12.2023  ·  01:08

Si en queda algun, que sí que n’hi ha, valent o valenta, que surti a escena: La llista única és un projecte NOU; ens manca algun o algunes amb qualitat personal i política, que encengui la guspira en l’ànima del independentisme orfe.

Jordi Sanahuja
Jordi Sanahuja
01.12.2023  ·  03:55

Tot canviaria com un mitjó si ERC desapareixés, o fins i tot si Junqueras se’n anés a casa. Tenen el país tancat en una presó i han llençat les claus. Estan al Govern impedint cap avanç, estan a les diputacions i ajuntaments per cobrar i no pensar i estan al Congreso espanyol per donar estabilitat. ERC han facilitat lleis com la de desordres públics per mantenir-nos a casa, colaboren amb els Mossos per reprimint-nos i tenen un domini complet dels Media per manipular a la ciutadania i que estigui adormida. També ha trencat la unió independentiste i s’ha alineat amb els Comuns i el PSC amb el soport de l’establishment català.
Tot això ha fet en aquest darrers 6 anys i ara digueu-me; com podem combatre tot aquest entramat els independentistes? El cas de la Madaula és una anècdota i a les CUP’s se’ls podria recuperar si hagués un projecte amb sentit.
Pensem que Puigdemont podrà contra tot ell sol? Com ho podem fer per treure’ns de sobre el malèvol Junqueras, la persona que ha fet més mal a Catalunya en la seva història?

Secundí Mollà
Secundí Mollà
01.12.2023  ·  04:52

AL CÈSAR EL QUE ÉS DEL CÈSAR

Efectivament, com bé diu l’editorial, fruit de l’esforç del moviment independentista l’Estat espanyol trontolla. PP i PSOE van fregar la llàntia d’on va sortir el geni, mandrós i desganat al principi, a qui s’encomanava de fer la feina bruta de la repressió de l’independentisme des d’una aparent legalitat que no hi era. S’havia engegat la guerra judicial o lawfare sense tenir en compte, com recordo que ja advertia Partal, que una vegada alliberat el geni, seria molt complicat tornar-lo a la llàntia. I que posteriorment el PSOE, un dels seus alliberadors, podia acabar paradoxalment sent-ne víctima, com ha estat el cas.

Perquè després, una vegada teníem l’edifici del teatre judicial construït ha vingut la resta de l’attrezzo que alimenta la funció: pantomimes nocturnes als carrers de Madrid i altres ciutats esbombades i multiplicades pels mitjans de comunicació afins, declaracions destarotades d’alts magistrats i llurs associacions, manifestacions abrandades de militars en la reserva i el colofó de la pallassada del PP a Brussel·les.

I si és del tot necessari fer el toc d’atenció que fa aquest editorial sobre l’absència dels partits en una situació transcendent com l’actual, em sembla també que no hem d’oblidar i és de justícia recalcar-ho, que tota aquesta traca final (final de moment, veurem en que queda) ha tingut un desencadenant: la llei d’amnistia que ha pactat, no sé si dir Junts o el president Puigdemont amb, atenció al petit detall, mediadors internacionals pel mig. Al Cèsar el que és del Cèsar.

Jordi Torruella
Jordi Torruella
01.12.2023  ·  05:30

“La rifa dels càrrecs públics” de Marta Rojals és la clau de tota aquesta mediocritat en la política. Mireu el panorama polític. Dels que tenim al parlament, quants d’ells diríeu que hi és per convicció i no pas per la cadira?

Partit Polític S.A. (empresa de col·locació)
Missió: obtenir el màxim de cadires i/O poltrones.
Visió: que res no canviï en moltes dècades. Com a mínim, fins el 2050 segons un Partit Polític SA

L’única esperança que tenim és que en pròximes eleccions, tota aquesta colla de polítics farsants que es fan anomenar independentistes vagin a la paperera de l’història. Tots ells a la cua de l’atur.

LLUÍS CASTILLO
LLUÍS CASTILLO
01.12.2023  ·  06:20

Vaja ! Benvolgut Partal, la vostre precisa descripció del panorama ens mostra el què diuen alguns comentaris, pot ser tenim el que com a poble ens mereixem. No generem bons líders però sí molts i molts botiflers. Salut.

Salvador Molins
Salvador Molins
01.12.2023  ·  06:40

Llàstima Sr. Partal que m’ha definit tan bé:

“I els aspirants a formar una quarta candidatura continuen anant a la seua, explicant fabulacions i desqualificant el personal a tort i dret, trinxant tant com poden tot allò que s’ha fet fins ara.”

Però els aspirants són això, aspirants.

Aquests partits, Junts, ER i Cup no faran res. Dins Junts els “seriosos?” diguem- ho així, volen destruir els unilaterals i ara carregant-se la Madaula cada vegada seran més autonomistes i més forts, però mai faran trontollar espanya, la seva vocació és salvar i arreglar qui ens vol destruir i sempre ens subjuga.

No ajudem la Llista Cívica, tirem-la per terra, magnífic senyor Partal, com allò dels “independentistes reformadors” enlloc de dir-los vençuts i traïdors.

Einstein va dir fer-ho d’una altra manera. La Llista Cívica i la quarta via de moment són projectes, encara desdibuixats. Destruim-los, tan se val, 700.000 catalans estem sense partit, som uns irresponsables?! A fer punyetes, Partal esbotza i Puigdemont va a remolc del Junts que toca de peus a terra (?). És clar que ara és un mal moment per parlar de Netanyahu, però si Netanyahu es trobés com es troba Puigdemont, deixaria Junts i crearia un nou partit, llista o 5a Via, i què? creieu que es pot dividir més aquests polítics nostres?

No parlem de dividir, parlem de convèncer i sumar recuperant la lleialtat autèntica al Mandat del Primer d’Octubre.

Però Puigdemont que ho podria fer no ho fa i dins de Junts cada vegada és més dèbil, ara li prendran la Madaula, està cantat i orquestrat! Ben dèbil i indecís li faran la feina com el PNB la va fer a l’Ibarretxe.

La Llista Cívica és un projecte d’unitat unilateral i rupturista que podria capitanejar el mateix Puigdemont o potser la Ponsatí, i potser el Melitó nostrat, o amb el Partal al costat?!

Ciència-ficció?

Doncs, potser sí, però el que de veritat serà un fracàs ficció que ER, Junts i la CUP s’asseguin junts i aprofitin per fer la traveta a Ñ. No ho faran! Tots ells volen arreglar Espanya, no donen per més.

Perquè no proven de fer un Junts pel Sí per encarar l’atac a la immersió que preparen PPi Vox de tot Europa, contra el català i contra Tot Cat. Noooo! Això no! Ara tenen feina a carregar-se la Madaula.

El que sí saben fer molt bé és carregar-se els independentistes, ja fa anys al Ximenis una moció de censura, no li van respectar l’autoria de les Consultes, al Fornas de Gallifa una altra moció de censura. Al Jutge que defensava la Independència el 2017 ves a saber que li van dir, va desaparéixer en sec, i així anar seguint.

Creieu-me, endavant la Llista Cívica, perquè ara els demés ja han fet tard.

I si la cosa queda encallada a les properes votarem, potser, la Sílvia Orriols.

Necessitem gent determinada i valenta. Els catalans som bons en moltes coses, també podem ser-ho en política. Potser la sort no ens acompanya.

Churchill deia que la victòria és el que ve després de moltes derrotes.

Estic .Olot d’acord amb aquest comentari:

enric arquimbau
01.12.2023 · 01:08

Si en queda algun, que sí que n’hi ha, valent o valenta, que surti a escena: La llista única és un projecte NOU; ens manca algun o algunes amb qualitat personal i política, que encengui la guspira en l’ànima del independentisme orfe.

Jordi Nogués
Jordi Nogués
01.12.2023  ·  07:13

Gracies un cop més Vicent! No solament tenil un !Governet” que perd el temps en coses inùtiks o de poc fuirt polític, sino que mes a mes ens volen fer veure que fan coses interessants. Qualsevol president dùna Associació de Veuns un xica espavilat ho faria millor!!

Bonaventura Casanova
Bonaventura Casanova
01.12.2023  ·  07:23

Hi ha una expressió que evoca una imatge que em fa molta gracia, i és fer veure algú que va com un “pollastre sense cap”. Així veig els polítics dels tres territoris. De tant inoperants han esdevingut ridículs i fan riure en la seva insignificança.

Carles Ortiz
Carles Ortiz
01.12.2023  ·  07:31

Un colp d’estat es fa sempre contra la voluntat del poble.
En aquest article substituiu Elecions per Referendum, substituiu Espanya per Catalunya i veureu com encaixa perfectament la descripcio de colp d’estat per als fets de l’1 d’Octubre de 2017, on el poder autonòmic de l’estat espanyol a Catalunha va impedir que allò que van votar els ciutadans en el referèndum es transformés en acció efectiva.

Montserrat Vela
Montserrat Vela
01.12.2023  ·  07:34

Unitat és el que s’ha reclamat des de moltes de les darreres manifestacions, però en aquest país, en el que tant es parla de democràcia, això importa poc als principals dirigents dels partits.

És prioritaria la imposició de visions particulars que l’efectivitat de les decisions que es puguin prendre, en una baralla que sembla més de mascles alfa que qualsevol altra cosa.

Això inclou als que des de l’ANC promouen la Llista Civica que mai han tingut clara la diferència entre un moviment social que el que ha de ser és clarament reivindicatiu i no pas participar en la solució.

Edgar D'Andrea
Edgar D'Andrea
01.12.2023  ·  07:50

No costa gaire adonar-se que el principal “culpable” d’aquest caos colpista espanyol és l’MHP Puigdemont. Però el que costa entendre és que hi hagi independentistes que encara li neguin el pa i la sal quan tota la seva acció a l’exili és la nostra única esperança.

Lluís Paloma
Lluís Paloma
01.12.2023  ·  07:52

Ja fa temps que ho dic: no esperem a actuar a que aparegui un messies salvador, perquè ni hi és ni se l’espera. Actuem, o perdrem el tren definitivament. No esperem a la classe ridícul… política, perquè son als mons de iupi.

Carme Tulleuda
Carme Tulleuda
01.12.2023  ·  07:57

Una exposició molt precisa del que està passant: Partits polítics votats per nosaltres amb una finalitat molt precisa que , ara, fugen d’estudi i són incapaços de jugar en aquesta situació en què ha caigut Espanya.
Tenim uns partits que ens volen distreure amb viatges institucionals, baralles internes i reestructuracions assembleàries per decidir com s’han de decidir la tria d’objectius i confrontacions, etc.
Són partits que són al Parlament de Catalunya, que representen la nostra sobirania i han d’actuar d’acord amb el mandat que els hi hem donat (això és un punt dels pactes que en Puigdemont va exposar).
El que no entenc és quin és el quart espai de què parles, Vicent. Hi passés massa per sobre!! Qui són? Que estan trinxant? Quin poder tenen? Estan al Parlament? Això d’estar al Parlament és molt important per fer o desfer en nom nostre.
Si la gent ha d’estar atenta a tot el que passa a Espanya també hem de ser bons coneixedors de tots els elements.
I si resulta que tots els partits polítics actuals ja han deixat de ser útils per l’objectiu per a que van ser votats?
Potser s’haurà de buscar una alternativa, elaborar-la (amb inseguretats, potser) i tirar endavant. Si no surt bé…que hi farem!! Hem de continuar treballant.

Danilo Pelucchi
Danilo Pelucchi
01.12.2023  ·  07:57

El temps està donant la raó (no sempre compartida per l’editorial) a la moguda Puigdemont.
Si algú pensa que Puigdemont està capitulat, autonomitzat, blanquejat, s’està quedant retratat!

Santiago Bosch
Santiago Bosch
01.12.2023  ·  08:31

La gent, Vicent, els que hi érem, hi som i hi serem però ens exaspera el mateix que tu apuntes i veiem, esmaperduts, que no hi ha cap polític capaç d’aglutinar tota la força que atresora tanta gent. Es podria concluir que no hi ha cap polític actual que tingui per objectiu principal obtenir la llibertat del nostre poble, ni l’exili, malgrat la feina feta fins ara. Que tots plegats es distreguin en demostracionetes autonomistes i lluites intestines els va bé per fer bullir l’olla i a la vegada ajudar l’Estat español a continuar surant, enlloc de lligar-li llast. El més dolorós serà que quan els españols s’hagin esbudellat, qui en pagarà les conseqüéncies, si encara hi estem lligats, serem els catalans, perquè ells ja tenen qui és el “culpable” de voler desmuntar-los el seu país.
Estem i ens volen dormint a la palla.

Francisco Sánchez
Francisco Sánchez
01.12.2023  ·  08:32

Puigdemont, un líder sense partit (les dues meitats de Junts es neutralitzen mutuament) és l’únic vector que enlaira la causa de la independència al nivell internacional. Tota la resta de forces soi-disant independentistes romanen dins del pla autonòmic, ortogonal a la dimensió internacional, i a més com que es combaten sense treva entre sí la seva resultant és nul·la. TOTHOM AMB PUIGDEMONT !!

JOAN TAULERIA
JOAN TAULERIA
01.12.2023  ·  09:01

Ara per Reis demanaré un partit nou per en Puigdemont 🙂

Ramon Vilella
Ramon Vilella
01.12.2023  ·  09:05

Cal estar tranquils perquè, que jo sàpiga, en Puigdemont continua al peu del canó. Això és el que importa, el nostre president no ens fallarà, ell és el que ho ha engegat tot, el que ha aconseguit que la internacionalització del conflicte sigui ben patent. L: únic que cal fer és estar amatents als seus missatges i disposats a donar-li tot el nostre recolzament quan ell ho disposi

enric llopis
enric llopis
01.12.2023  ·  09:07

Però quan de temps fa que dura? Ara descobrirem la sopa d’all? Per quan la LLISTA CÍVICA i deixar de fer-nos palles?

Rafael Benavent
Rafael Benavent
01.12.2023  ·  09:31

“On no n’hi ha cap, tot són cues”. No sé si és una ocasió o “la ocasió”. Si el poble, pacíficament, incruentament, és al carrer plantant cara a Espanya i alçant la veu i la mirada cara a Europa….

Miquel Requena
Miquel Requena
01.12.2023  ·  09:34

Tant Espanya com Catalunya tenen/tenim problemes greus, uns pel cop d’estat, els altres per ser càndids i cecs a la oportunitat que es presenta. Tal com dius ens hem d’aprofitar el moment i deslligar-nos del opressor.
La solució es tirar endavant la DUI i assumir els costos,

Albert Ventura
Albert Ventura
01.12.2023  ·  09:37

No hi ha cap cop d’estat contra la democracia perque aqui no hi ha hagut mai cap democracia, com a molt hi ha una “dictablanda”. El que hi ha ara es una operacio de desmaquillatge.

Pepi Oller
Pepi Oller
01.12.2023  ·  09:46

Ahir vaig somniar que al matí del 6-D, dia de la Constitución, les banderes espanyoles havien desaparegut de tots els ajuntaments de Catalunya, com a preludi del que havia de venir després.
Quin somni més absurd, oi?

XAVIER VIDAL
XAVIER VIDAL
01.12.2023  ·  10:12

Em resulta patètico/còmica la afirmació dels espaÑols de que la independència divideix els catalans. Je, je, je.

Cal que nosaltres anessim per feina. PROPOSO que la Llísta Cívica canvíi el nom per Primer d’Octubre, amb un punt únic al seu programa: DUI i tothom al carrer fins assolir la independència absoluta.

Cal que el MHP es presenti per aquest partit/moviment, amb una declaració solemne: disculpar-se per haber suspès la DUI quan podia imposar-la i fer-la efectiva per al futur de Catalunya, amb la creació d’una Assemblea Constituyent.

Què us sembla?

Lluís Cabot Ardil
Lluís Cabot Ardil
01.12.2023  ·  10:17

Avui el Sr. Partal fa una denúncia del que fan els partits polítics, mentre segons ell s’està perpetrant en cop d’Estat del poder judicial contra el poder legislatiu.
Bé d’entrada NO són tots els membres del Poder Judicial els que hi estan actuant.
Tampoc sabem si realment és un cop d’estat o bé unes estratègies per aconseguir unes eleccions noves i que la dreta i la ultra tinguin possibilitat d’assumir el Govern.
Tampoc el Sr. Partal (encara que no tingui l’obligació) dona unes estratègies que els partits independentistes (…..?) haurien de seguir per minimitzar en tant que sigui possible aquest “cop d’estat”.
Resumint; de moment segons el Sr. Bolaños, Europa diu que està tranquil·la amb l’Amnistia, causa principal del referit “cop”.
Sense oblidar que el PPE forma part d’aquesta UE, amb la qual cosa sembla que seguim alimentant el: Quant pitjor; millor.

Aleix Gaus
Aleix Gaus
01.12.2023  ·  10:21

El tren espanyol a punt de descarrila i nosaltres anant fent el papallona amb debats estèrils. Necessitem una llista cívica unitaria per desconectar d´espanya

Antoni Cuadrench
Antoni Cuadrench
01.12.2023  ·  10:29

És claríssim que som els testimonis presencials d’un cop d’Estat dels hereus involucionistes del franquisme.
Els nostres polítics i la societat civil catalana hauriem de reaccionar…
Cal aturar un nou 18 de juliol amb els més de 40 any de dictadura fascista que sabem.

Pura Serena
Pura Serena
01.12.2023  ·  10:43

Com va dir el president Tarradellas, en política es pot fer tot, menys el ridícul. Parlament i Govern estan fent molt més que el ridícul, estan enfonsant les nostres institucions. Batelletes que s’haurien de “rentar a casa” (Madaula i Junts), i no al faristol del Parlament, Governet que no sap on cal ser-hi, i no és a Corea, i hauria de donar suport a Israel, i no alinear-se amb terroristes. No parlo ja de l’abocador de la plaça de Sant Jaume. Vergonya aliena per tot plegat.
“Però no he de seguir mai el meu somni
i em quedaré aquí fins a la mort.
Car sóc també molt covard i salvatge
i estimo a més amb un
desesperat dolor
aquesta meva pobra,
bruta, trista, dissortada pàtria.”

Victor Serra
Victor Serra
01.12.2023  ·  10:47

Totalment d’acord. Som els reis de l’autoderrota. Només aguanta, amb encerts i errors el President Puigdemont i un sector de Junts, no sé si gran o petit. Amb això no n’hi ha prou.

Francesc Gaspar
Francesc Gaspar
01.12.2023  ·  10:55

No entenc què té d’estrany que aquí a Catalunya, el Govern estigui fent turisme i guarnint el Palau de la Generalitat. Tenim un govern en mans d’un partit que s’autodenomina “independentista” i que és titella d’un altre partit perfectament espanyolista. Esperar que facin alguna cosa per impulsar la llibertat del país és de minvats. El més normal és que facin el que estan fent. I la suposada “oposició independentista” s’està “barallant” per por que algú els vulgui recordar quina hauria de ser la seva FEINA. Si algú encara no té clar que els partits ens han traït i abandonat és que té un grau bastant elevat de tanoquisme.

David Roca
David Roca
01.12.2023  ·  10:59

Ha ha ha, mira que gastar diners amb un traductor Coreà, o era un xinès de per aquí? La gent busca líders, com si fos complicat, a França amb un que sabia de trigonometria ja van tenir prou (ara que fan una pel·lícula molt pitjor que la del 1956, Guerra i Pau). No els hi va donar per acabar amb totes les monarquies, però va estar a prop, haguéssim estalviat molt (com diuen els americans, dos bombes atòmiques van estalviar moltes morts futures, ho diuen ells que són més llestos). La idea de l’Estudi que amb 4 enginyers maldestres (com els de submarins i tal) la cosa caurà tota sola, potser, però podem ajudar-los una mica enviant a l’excurdionista a voltar per Mad, no?

Jordi Roy
Jordi Roy
01.12.2023  ·  11:28

“Violència Masclista Silènciosa”, es el que la Sra Madaula diu que ha patit. Cada vegada la cosa es complica mes. Jo crec que s’ha d’anar molt en compte a l’hora d’emetre judicis i en aquest cas crec que el meu admirat Sr Partal s’ha precipitat una mica en emetre un judici tan contundent. Les persones de JUNTS que valorin el cas hauran de tenir el cap molt clar per treure l’aigua clara de tot aixó.

Joan Andreu Juan
Joan Andreu Juan
01.12.2023  ·  11:36

Molt d’acord amb les paraules d’Enric Viver.

Albert Miret
Albert Miret
01.12.2023  ·  11:45

És definitiu. Espanya està demostrant a la UE que la seva democràcia completa española no ha estat mai ni serà mai real. Ha estat una burla completa al que és -pels espanyols- la “Unión Europea”. Quan jo era petit, la política espanyola amb els afers dels països europeus, era de pura mofa contra els que ells qualificaven rabiosament de masells, perquè la ràbia que els feia l’immens fracàs del assassí seu Hitler, no la podien amagar de cap altra manera. Quan la misèria de la postguerra va estar interrompuda per la compra de terres dels Estats Units per a situar-hi les famoses bases, el “pam i pipa” dels espanyols cap a Europa ja va ser descarat: Espanya era “diferente”, no necessitava res d’Europa i tots els pobles castellans cantaven a ple pulmó la cançó dels “americanos, os saludamos con alegria” i treien a passejar el sancristo gros. El famós “Que inventen ellos”, referint-se a la pecaminosa Europa, era la seva bandera juntament amb el “viva la muerte” de la Legión capruna, cosa que ens porta més misèria fins la Tractat de Maastricht, on els espanyols ganuts hi veuen la possibilitat de que algú se la cregui i deixi anar unes quantes almoines a canvi daquells somriures forçats de rictus idiota que veiem obligatòriament als Nodos. Però és amb la creació de la Unió Europea, quan a Espanya s’oblida els seu passat odi contra Europa, i decideix que se l’estima tant, que els anirà robant la cartera a mans plenes durant anys, mentre presentaven Catalunya com a la gran rebutjadora de la Unió. Fins avui, que el seu odi els torna a obnubilar, fins el punt que prefereixen tornar a la misèria -o, més ben dit que hi tornem tots-, abans d’haver de prescindir de la seva supremacia d’estrenyiment messetàri tramposa per sobre del que pugui dir Europa i la mare que la va parir. Ara, per a reblar el clau, faran un cop d’estat cutre com tots els anteriors amb rei o sense, tal com diu en Partal. I es que es nota a l’ambient, perquè els petimetres castellans surten per la tele picant-se el pit i tots els pseudopolítics catalans van plegant i van comprant bitllets d’avió cap a llocs exòtics. Mentrestant, els catalans ens ho mirarem per la tele des del sofà, això sí, sense comprometrens en res i xiulant el virulai no gaire fort, perquè el veí castellà no ens senti i es pensi que és una tonada revolucionaria i ens caiguin tres-cents vint-i-cinc anys i un dia de presó, no pas per ser catalans, no, sinó per xiular massa fort.

Rosa Gispert
Rosa Gispert
01.12.2023  ·  11:59

Aquest cop d’estat serà el “cop de gràcia” que donaran els polítics que van començar amb una catxa, que ens van enganyar i no tenien res preparat, que han deixat el país a la deriva per interessos de partit i que ara provoquen una crisis d’estat a Espanya sense tenir cap alternativa preparada.
Uns ineptes, tots ells.

MIQUEL MILLAN
MIQUEL MILLAN
01.12.2023  ·  12:31

Malhauradament mentres tinguem els polítics cat que tenim, del primer a l’últim, l’estat ñ gaudirà d’una mala salut de ferro.

javier velasco
javier velasco
01.12.2023  ·  13:05

‘…un colp d’estat s’esta produint a l’e.e.’
… “i això perquè ens ha d’importar a nosaltres?”
Déu meu, quines afirmacions.
Si hi hagués un colp militar …es que no estem dins d’eixe estat?
No afectaria francesos, italians o els de Burundi però a tots els ciutadans de l’estat ens afonaria.
Sr. Partal, quin article tan barat per acabar com sempre: atacant tots els partits catalanistes, moviments socials, llistes cíviques alternatives….
I tothom pegant-li més voltes a la nòria, tots barallant-se amb tots.
I deixant de banda que l’exèrcit espanyol està con.nectat amb l’otan i no s’hi podría donar eixe colp
( o es rectificaria ràpidament).
Per als que diuen que així s’afebleix més espanya i d’això se n’aprofitem.
Que si la mala imatge d’espanya a europa …
M’expliqueu com, m’expliqueu els avantages per a Catalunya i la seua independència?
Per favor…
El ridícul de què parlava en Tarradellas fa temps que hi plana.

Josep Soler
Josep Soler
01.12.2023  ·  13:39

Quanta raó tens Vicent.
Estem dins d’un serau terrible i tothom mira cap a un altra cantó.
Malgrat això, si la societat del carrer ignora el que està passant –i del que pot passar– diguem que no si pot fer gran cosa. La gent té els problemes quotidians que te i amb això s’acaba tot.
El que jo no acabo d’entendre és l’actitud que tu Vicent tan bé descrius, que la gent ficada a política no plegui res del que està passant.
Perquè es dona aquest espectacle que fins s’arriba a convertir la Generalitat en un mercat de barri?. Que està passant?
Queda clar que amb aquesta gent que mana, anem tots directament a la m…..

Josep M. Burgués
Josep M. Burgués
01.12.2023  ·  13:53

Us felicito Sr. Partal. Veig que el vostre editorial d’avui ha eixecat força polseguera…
Això és bo, al meu parer…

joan grau
joan grau
01.12.2023  ·  14:43

I tant que no desconectarem!!
Com sempre una molt bona analissi Vicent
Que si ben cert l’estat espanyol
TRONTOLLA
A la avançada el MOT-LI. d’ahir era premonitori

Carles Viñals
Carles Viñals
01.12.2023  ·  15:11

Carles Serra (22:33).
Jaume Vall (23:00).
M. Carme Serrat (23:49)
Gerber Van (23:51).
Berta Carulla (00:07).
Lluís Castillo (06:20).
Edgard D’Andrea (07:50)
Danilo Pelucchi (07:57).
Francisco Sánchex (08:32).
Ramon Vilella (09:05).
Victor Serra (10:47).

Tots ells l’encerten en poques paraules. La meva opinió personal és que el primer pas hauria de ser foragitar del Govern en Junqueres i el seu partit que considero l’obstacle principal a remoure, com aliats que són de l’Estat espanyol. Malauradament, també això és irrealitzable, perquè aquest partit compta amb el suport incondicional de bona part de l’electorat. Queda doncs demostrat que no són només “els polítics” els responsables, sinó els electors mateixos els qui amb el seu vot contribueixen a la insolubilitat del problema.

L’ocasió última i millor fou el 1-O del 2017, malbaratada per la classe política quan érem a un pas de fer el cim. No crec que aquella oportunitat única pugui tornar a presentar-se ni que siguem capaços de reinventar-la.
No crec en cap “llista cívica” perquè no puc imaginar quí pot promoure-la i fer-la realitat i, per la mateixa divisió de les electors abans esmentada, no crec tampoc en la unitat entorn del MHP Carles Puigdemont.
Si això arriba a una solució mínimament digna, començaré a creure en miracles.

Daniel Mir
Daniel Mir
01.12.2023  ·  17:37

Si no els pots vèncer uneix-te a ells. ERC és un bon actiu per la independència. És un partit amb molta història i al que molta gent hi està vinculada de moltes maneres. El que cal és canviar la actual cúpula autonomista a independentista. Suposo que, a dins d’esquerra, hi ha d’haver corrents crítiques en aquest sentit però no son suficients. Només caldria reforçar-les posant gent dintre el partit i fer fora del poder als botiflers actuals de la cúpula. Crec que seria més fàcil que fer un altre partit que encara ens dividiria més.

Josep Maria Boixareu
Josep Maria Boixareu
01.12.2023  ·  18:15

Serà el primer colp d’estat de la història fet per jutges

Jordi Parera
Jordi Parera
01.12.2023  ·  20:35

La paradoxa d’això es que el que ha generat aquest moment son els minsos 7 diputats de junts (aquest cop que shi ha posat al capdavant Puigdemont). Segons els sants apostols del independentisme la millor opcio era abstenirse. Doncs mira sort que no tothom els hi va fer cas. De moment la llista civica continua sense cap pressa.

Jaume Figa
Jaume Figa
01.12.2023  ·  23:13

Algú sap com ressucitar el tsunami?

Alfons Collado
Alfons Collado
02.12.2023  ·  00:22

Crec que la primera part del vostre article, on parleu de la batalla desfermada pel Poder Judicial, es encertada. És un moment molt crític, i crec que els nostres partits sí que son conscients i es preocupen.

La segona part on dieu ” … els nostres polítics es dediquen a perdre el temps ….” en la meva opinió és molt desencertada, parleu sense coneixement. Les qüestions que mencioneu dels tres partits son menors, anecdòtiques, ..

Al meu entendre qüestions importants son aquestes:
– Estan treballant per coordinar estratègies?.
– Els que han signat Acords recents, estan treballant perquè es compleixin?.
– Els que governen gestionen bé els mitjans que tenen?
– El Parlament es preocupa de les inquietuds de la ciutadania?

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any