L’església de Sant Romà de Sau, a Osona, submergida al pantà de Sau, és la més antiga del món que es conserva dreta sota l’aigua. A més, també és la més profunda, vint-i-tres metres. Així ho corrobora un estudi de l’entitat Official World Record amb la col·laboració del Grup de Recerca de Didàctica del Patrimoni de la Universitat de Barcelona. L’església, que data del 1061 i és d’estil romànic llombard, fa més de cinquanta anys que està submergida després de la construcció del pantà, el 1962. El seu campanar icònic, que mai no és sobrepassat per l’aigua, s’ha convertit en un símbol i un punt d’atracció turística.

Fa un any, l’entitat sense ànim de lucre Official World Record, que es dedica a registrar rècords mundials, va engegar una investigació sobre l’església de Sant Romà de Sau. “Vam demanar-nos quantes ermites romàniques hi podien haver sota l’aigua, però després vam obrir-ho a totes les esglésies; aleshores vam veure que érem davant un fet únic a tot el món i que ningú no ho havia comprovat fins ara”, explica a l’ACN el seu president, David Ventura. Arran de la recerca, van aparèixer unes altres esglésies antigues submergides. L’únic candidat que podia fer-li la competència era a Turquia, un temple bizantí de l’any 303. Però, en aquest cas, és a tres metres de profunditat i tan sols se’n conserven els fonaments.

Per comprovar la profunditat de Sant Romà de Sau, van organitzar una immersió l’estiu passat per a fer-ne el registre i van veure que era a vint-i-tres metres. Prèviament, s’havien documentat per conèixer la distribució del monument i com recórrer-lo per dins. Ventura mateix va fer la immersió i admet que va ser tota una experiència: “El pantà té l’aigua molt verdosa. A més d’un metre, ja no es veu res i passes al negre a mesura que vas baixant.” Va entrar per la porta i va sortir per una finestra de darrere. Durant la inspecció, va constatar que la major part de l’església es conserva bé envers la fonamentació.

El següent pas va ser publicar aquest rècord al web. “Són dos rècords en un”, remarca Ventura, perquè a més de ser la més antiga del món sota l’aigua i dreta també és la de més profunditat.

L’antiga població de Sau es va originar cap a l’any 917 i l’església parroquial va ser consagrada el 1062. Nou-cents anys després, el 1962, es va construir el pantà que va cobrir tota la població, inclosa l’església. D’aleshores ençà, el monument continua submergit i el nivell de l’aigua varia d’acord amb la pluja. La Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona demanava fa uns dies que els visitants del pantà no s’enfilessin al campanar de l’església, que és fora de l’aigua, per motius de seguretat i de conservació del patrimoni.

Un llibre de rècords en català

Aquesta tardor Official World Record publicarà el seu primer llibre en què, a part del de Sau, apareixeran més rècords mundials significatius. A més, el llibre, escrit en català i traduït a més de cent llengües, posarà la llengua catalana per primera vegada a la història en el “top 20” dels texts més traduïts.

Official World Record és un registre de rècords mundials fundat a Vic l’any 2010. Funciona com una ONG i és reconeguda pel Consell dels Notariats de la Unió Europea. Qualsevol rècord del món, per a ser-ho oficialment, ha de passar per un Comitè d’Acceptació Internacional i complir amb les normatives de cada rècord concret per ser acceptat, validat i registrat oficialment.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.