Escola Valenciana ha condemnat amb força, en un comunicat, l’anunci del cop d’estat del govern espanyol contra les institucions catalanes amb l’aplicació de l’article 155 de la constitució espanyola. ‘El govern espanyol ha despertat el vell fantasma del feixisme i ha tornat a nodrir l’espanyolitat més retrògrada i franquista per ocultar que ni el model territorial ni el de finançament, nascuts en l’anomenada transició espanyola, ofereixen un bon model de creixement i de governança a les comunitats autònomes’, diu l’entitat.

Considera que la decisió del govern espanyol és ‘una mesura repressora’ que no pretén obrir vies de diàleg per a ajudar a solucionar l’actual situació política, sinó que és una ‘revenja política que vulnera els drets ciutadans més bàsics’.

Escola Valenciana també diu que el cop d’estat del govern espanyol contra les institucions catalanes ‘pretén minar la diversitat lingüística i cultural’ dels territoris de l’estat espanyol. Així mateix, denuncia les retallades ‘dràstiques i irreversibles’ que el PP i els partits que li donen suport volen aplicar a la utilització de les llengües pròpies a l’ensenyament i a la dinamització del seu ús social.

Escola Valenciana creu fermament que l’aplicació de l’article 155 de la constitució espanyola fa impossible qualsevol acostament al diàleg entre institucions representatives i assenyala que es perdrà l’oportunitat de debatre l’evolució política cap a models d’encaix territorial i de finançament, i de representació política, amb la participació directa dels ciutadans.

Finalment, apunta que continuarà donant suport al dret de decidir en qualsevol aspecte polític transcendental, per mitjà de consultes amb garanties i vinculants.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb