Escola Valenciana i ACPV demanen la dimissió de Rovira arran del fracàs de la consulta

  • El català s'ha imposat al castellà en el conjunt del País Valencià, amb un 50,53% dels vots

VilaWeb
06.03.2025 - 14:28
Actualització: 06.03.2025 - 17:35

Escola Valenciana celebra els resultats favorables per al català en la consulta sobre la llengua base als centres educatius, però denuncia “la irresponsabilitat de la Conselleria d’Educació per haver forçat un procés innecessari i perjudicial per a la cohesió educativa i social.” Segons que ha informat el conseller José Antonio Rovira, el català s’ha imposat al castellà en el conjunt del País Valencià, amb un 50,53% dels vots.

“Aquest resultat és fruit de la implicació i mobilització de milers de persones que han defensat la nostra llengua i cultura enfront d’aquest nou atac de la dreta i la ultradreta, i per això volem felicitar a tota la comunitat educativa, famílies, alumnat i personal docent que han fet possible aquest èxit”, han dit.

No obstant això, Escola Valenciana considera que aquesta consulta mai s’hauria d’haver fet. “La defensa del valencià i la seua presència als centres educatius ha estat un objectiu ja consolidat durant dècades i aquest procés ha generat divisió i tensió innecessària en la societat”, han dit. És per això que insisteixen a demanar la dimissió del conseller Rovira, “per la seua incapacitat i ineptitud en la gestió d’aquest afer, així com per la seua manca de sensibilitat cap a la comunitat educativa.”

Per a Alexandra Usó, presidenta de l’entitat, aquesta consulta i els seus resultats evidencien la necessitat de polítiques urgents de protecció de la llengua minoritzada i no lleis que pretenen arraconar el català. A més, ha recordat que el procés de votació ha estat ple d’errades i problemes, sense garanties democràtiques ni de transparència.

L’entitat considera que la consulta ha evidenciat la forta oposició de les comunitats educatives a les mesures impulsades per la Conselleria d’Educació. En aquest sentit, han assegurat que continuaran treballant per a garantir els drets lingüístics de l’alumnat i recorden la possibilitat de fer ús del recurs d’alçada que han posat a disposició de les famílies davant les possibles incidències provocades per la consulta. Tanmateix, l’entitat continuarà donant suport legal als equips directius, claustres de docents, AFES i consells escolars que ho necessiten.

“Era absolutament innecessària”

Per part seua, Acció Cultural del País Valencià també demana la dimissió del conseller. “Assenyalem que l’únic que demostra aquesta consulta és que no hi havia una demanda social per fer-la. En totes les comarques valencianoparlants, que era on es corria el risc de perdre l’educació en valencià, les famílies han votat majoritàriament a favor de la nostra llengua. En canvi, els pocs resultats a favor del castellà no impliquen més que disrupcions i problemes a l’escola”, han dit.

A més a més, assenyalen la tardança en fer públics els resultats de la consulta. “Si en unes eleccions generals o autonòmiques, fetes amb papereta física, els resultats es saben amb immediatesa; en una consulta telemàtica que va finalitzar dimarts a migdia no es poden rebre quasi dos dies després. Aquesta situació evidencia que totes les mancances i tots els problemes que s’han produït durant la consulta s’han allargat per aconseguir els resultats. A més a més, s’han emprat molts recursos de la comunitat educativa i dels centres en una qüestió que era absolutament innecessària”, han dit.

Així, reiteren que aquests recursos s’haurien de destinar als centres afectats per la gota freda, que encara no han pogut recuperar la normalitat. “En contraposició, ha tractat de crear un conflicte on no existia i l’assimilació espanyolista que es pretenia ha sigut un fracàs”, han conclòs.

Les famílies celebren l’èxit

D’una altra banda, Famílies pel Valencià ha celebrat l’èxit del català en la consulta sobre la llengua base i ho atribueixen a la mobilització popular dels darrers mesos. “Considerem que aquests resultats demostren que la societat valenciana s’estima la seua llengua malgrat els intents per part del govern valencià d’arraconar-la”, han dit. Amb tot, exigeixen més presència del català a les aules i li demanen al conseller que canvie la seua política lingüística, que considera el català com una imposició. “Considerem aquest resultat com una esmena a la totalitat a les polítiques contra el valencià de la conselleria i creiem que aquestes dades els haurien de fer reflexionar”, han conclòs. Per a acabar, han felicitat tota la comunitat educativa i, especialment, les famílies, pels resultats i per la campanya en defensa de la llengua.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor