Es veu que no es pot fer broma amb els jutges ni quan dius la veritat…

  • L'estament judicial ha obligat a retirar una vinyeta a Palma que criticava el tarannà masclista d'alguns jutges

Vicent Partal
30.03.2022 - 19:51
Actualització: 30.03.2022 - 21:06
VilaWeb

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Supose que n’esteu al cas. L’Institut Balear de la Dona ha organitzat una exposició sobre micromasclismes a l’Estació Intermodal de Palma, que consisteix bàsicament en una sèrie de vinyetes més o menys humorístiques dissenyades per l’artista Diana Raznovich. Una de les vinyetes presenta una dona, dibuixada amb el braç trencat i amb tot de colps a la cara que està tota astorada davant un jutge que li diu: “Com vol que em crega que el seu marit la maltracta si vostè és viva?”

A mi em fa la impressió que, en vista de la quantitat de vegades que hem llegit notícies que s’assemblen massa a l’acudit, deu haver-hi molt poca gent que puga considerar aquesta vinyeta especialment ofensiva. No diu que tots els jutges siguen tan insensibles, però denuncia una realitat que no es pot amagar: hi ha jutges, si passem per alt l’exageració de l’humor, que són així. Només cal recordar aquell de la Manada, per dir-ne un i prou –Ricardo González, crec que es deia.

El cas és que l’exposició en qüestió fa tres anys que volta i havia estat exposada sense suscitar cap problema, per exemple, a la seu de la delegació del govern espanyol a València. Però ara resulta que el president del Tribunal Superior de Justícia de les Illes, el senyor Carlos Gómez, s’ha enfadat i ha exigit explicacions a la Molt Honorable Presidenta Francina Armengol. I ha mogut fils perquè la ministra espanyola de Justícia, Pilar Llop, també en demane. I l’infame Consell General del Poder Judicial s’hi ha afegit a cor què vols, és clar que sí. I, efectivament, de resultes d’aquestes pressions la vinyeta ha estat retirada. I, efectivament, el govern balear i l’Institut Balear de la Dona s’han disculpat davant el senyor jutge president.

Tal com explica molt bé l’autora de l’exposició, una dona argentina que va haver de fugir del seu país perseguida per la dictadura, l’humor sempre qüestiona la realitat i requereix, també sempre, llibertat. Llibertat per part del qui el practica i per part de qui l’entoma. Però –ai, caram– ara es veu que no es pot fer broma dels jutges espanyols ni quan tens raó i dius la veritat. Ni broma, ni crítica, que en definitiva és això, veure’s retratats, que els cou…

PS. Avui presentaré Fronteres a Tarragona, als Serveis Territorials de Cultura, carrer Major, 14. Dilluns seré a Lleida i els subscriptors de VilaWeb ja podeu anar marcant a l’agenda el dimarts 19 d’abril, perquè farem una presentació molt especial, la setmana de Sant Jordi, amb música en directe, grans periodistes de diverses generacions i més sorpreses. Serà un acte espectacular…

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
30.03.2022  ·  22:23

Bo és que els coga veure’s reflectits. Senyal que no son tan forts com es creuen. Quan s’han d’ofendre per una vinyeta, queda clar que no donaran l’abast. No la difondrem, per suposat que no.

Enric Roca
Enric Roca
30.03.2022  ·  22:50

Curiós, aixó no ès llibertat d’expresió?O potser el Señores Jueces són una mena de sers priviligiats? Qué en diría el Sagrado Tribunal Constitucional…..o potser millor el TEDH?

Jaume Riu
Jaume Riu
30.03.2022  ·  23:07

JUTGES INSEGURS
Des del judici al TS que vam veure en directe i el vam seguir cada dia durant moltes setmanes, estic convençut d’una realitat inesperada que vaig descobrir aleshores:
Els jutges d’aquest regne d’Espanya, en general pateixen un complex d’inferioritat.
Es comprova això només de veure el seu comportament propi de qui està insegur i tem perdre els privilegis si els altres se n’adonen.
És un del principals problemes del regne d’Espanya perquè tenir el jutges insegurs és un indicador precis de la debilitat de l’Estat i porta a l’esfondrament tard o d’hora.

ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
30.03.2022  ·  23:32

Posats que des de molts comentaristes demanen solucions i accions, servidor, ve fent açò des de fa dècades. No ve a tomb d’açò, però crec que sí:

aquesta vesprada m’han trucat des del CSI Sociológicas español per a fer un test.

He respost q no col·labore amb el seu estat colonial i que volia la seua españa fora dels Països Catalans.
Que no els volia donar informació sobre la meua nació. Ens cal col·lapsar el seu estat. Cal blocar-los d’antuvi.”

El pujolisme, el puigisme, el baldovinisme, l’armengolisme, etc. els encisa mostrar que som diferents a “la resta d’españols”.

Cosa que nosaltres ja sabem. Crec que cal no donar-los-hi informació sobre nosaltres.

Si algun dia volem sorprendre’ls i agafar-los amb els pantalons abaixats.

S’imagineu donant informació als uceaïnesos al centre superior d’investifggacions sociològiques de Moscou?

Idò, nosaltres per què els en donem?

Pense que l’estat español no funcione gaire bé, és perquè molts colonitzats anem destarotant eixe estat de manera silent malgrat no fer propaganda del fet.

No, només per l’estultícia pròpia dels españols, que també.

I açò és descolonitzar-nos i tombar-los l’estat de mica en mica.

Josep Blesa (València)

Josep Vicent Sala
Josep Vicent Sala
31.03.2022  ·  00:10

Doncs hui Vicent vaig a ser la nota discordant. He tingut ocasió d’escoltar l’opinió dels jutges i la seua visió com és natural és bastant diferent. El tema del disgust ve no per la opinió de la il·lustradora (que és molt lliure d’expressar el que vulga) sinó pel promotor de l’exposició que ha sigut el ministeri. De fet, la primera notícia del tema que m’ha arribat era una foto de la vinyeta “ofensiva” amb un cercle marcant clarament el logo del ministeri.

Actualment els temes de violència de gènere van habitualment a jutjats especialitzats que hi ha a la majoria de demarcacions judicials. A causa de les continues campanyes de sensibilització i a tota la normativa generada al respecte, actualment aquest jutjats es troben al límit de les seues capacitats i molts jutges (que en les noves promocions són jutgesses molt majoritàriament) es deixen la pell durant llargues hores per tractar exquisidament a les denunciants que moltes vegades acudeixen amb casos molt més lleugers que els apareguts a la vinyeta (de vegades denuncien simplement perquè les han insultat).

Òbviament a la judicatura continua havent masclisme i segurament hi ha jutges als quals quadrarà molt bé la vinyeta, però un sector molt gran de la judicatura que es pot tirar 14 hores al dia treballant en casos d’aquests s’han sentit ferits que el ministeri que en certa manera podrien considerar el seu patró els retrate d’aquesta manera després de tot l’esforç que realitzen dia sí, dia també.

Potser tenen la pell molt fina, però recordem que hui en dia sembla haver hipersensibilització amb l’humor i molts col·lectius diferents demanen respecte i no accepten segons quines bromes que ja no es consideren políticament correctes.

Mònica Vidal
Mònica Vidal
31.03.2022  ·  00:15

Jo em desespero. Tot depen dels jutges en aquest país? I si el jutge és un cretí, també li hem de fer cas? Què dic fer-li cas: li hem d’atorgar el poder de dir el que està bé i el que està malament? Però no havíem quedat que era un cretí?

Per què un estat democràtic té potencialment la posibilitat de triar els politics i no aquells que, tal i com es va demostrant, acaben imposant els criteris personals més enllà de raó i logica? Mentre permetem això, no hi ha res a pelar.

Ara bé, a sobre demanar perdó? Bé, si això segueix així hauré de demanar perdó per existir.

Lluis Lopez
Lluis Lopez
31.03.2022  ·  00:50

Quan rebs algun tipus d’agressio verbal o psicologica (per exemple la vinyeta en questio), entre el moment que ets conscient del fet i el moment que actues, si actues, alli rau la teva llibertat. En aquest espai (potser temps) que decideixes que fer, alli tens la teva llibertat. Sembla que el senyor jutge no es gaire lliure, o be no sap d’aquest espai.

Raül Pasqual Adell
Raül Pasqual Adell
31.03.2022  ·  01:00

Eixe dibuix jo ja l’he fet foto de perfil del Facebook

Carles Blas
Carles Blas
31.03.2022  ·  06:08

El problema no són els jutges, sinó el govern balear que no sap dir-les que es llibertat d’expressió i per tant no s’ha de fer res encara que no els hi agradi.

Carme Perello
Carme Perello
31.03.2022  ·  06:34

En aquests moments que un dels comentaris, amb tot respecte, no trobi correcte una vinyeta perquè degrada la imatge de la justícia ezpañola….doncs, què vol que li digui….la veritat??
La veritat,
és dura, cruel i la veritat en un país,
on l’imatge, el postureig, és la màxima rendibilitat professional que en aquests moments la joventut d’aquesta dècada veu pel seu futur, ho trobo més que preocupant.
No em vull allargar, però senyors de la Justícia, l’autocrítica, el sentit de la dignitat i el què ha passat i està passant en aquest catòlic país, fa que el més sensat desde la Justícia i, com a mínim…..és callar i abaixar el cap.

Jordi Torres
Jordi Torres
31.03.2022  ·  07:10

Justícia espanyola: Per defensar-se d’una crítica al seu masclisme sistèmic, ataquen la llibertat d’expressió.

Albert Miret
Albert Miret
31.03.2022  ·  07:56

Gràcies a un “Lawfer”, sistema no pas inventat (mai han inventat res) sinó importat dels EEUU, els jutges són els que manen protegits pel poder feixista, és a dir pel rei, els governs i per tots els cossos repressius. Els ha agradat tant aquesta aberració política, perquè donat que els jutges d’aquest país no els ha de votar ningú excepte el rei, poden fer totes les injustícies i barbaritats que els passin pel cap, perquè no tenen mai cap conseqüència ni cap càstig i així, els governs dels “polítics” poden ser reelegits “at eternum”, perquè no s’han hagut d’empastifar tant les mans com els dels països democràtics. Gràcies al “Lawfer”, els Jutges manen en vers tot, com els aiatol·làs dels països menys desenvolupats i menys democràtics del món. Manen tant, que dicten fins i tot les mesures sanitàries que ha de prendre la població no havent-n’hi cap que hi entengui, sobre el que es pot pensar i el que es pot dir, sobretot si és públicament, perquè des de sempre els fa molta por i vergonya l’opinió del poble. És el règim on acaben les dictadures més troglodítiques, i espanya no podia ser menys. Per això cada dia es fan públics informes de les institucions més prestigioses del món sobre les vergonyes i ridiculeses d’aquest territori mantingut -des de l’espoli total de Catalunya-, per una Unió Europea ja actualment cansada, tipa i cuita de fer sobreviure aquesta relíquia de la inquisició.

PAU BOLDU
PAU BOLDU
31.03.2022  ·  08:05

Pecat i penitencia es la justicia OPUS.DEI quecontrola tots els jutjats i tribunals. Extrema dreta COPE por la gracia del Omella.cope

Francisco Sánchez
Francisco Sánchez
31.03.2022  ·  08:35

Sr. Josep Vicent Sala: els humoristes sempre han criticat el poder. Pot ser qüestió de gustos, però mai no s’hauria d’aplicar la censura (l’autocensura tampoc), i molt menys amb arguments tan febles com la “correcció política”. L’autoparòdia és molt més pràctica que la intolerància: si t’en rius de tú mateix desincentives els altres. La reacció de les autoritats judicials davant d’aquest innocent acudit de Diana Raznovich no és gaire diferent de la intolerància del clergat musulmà davant els acudits sobre el Profeta. I tothom coneix les conseqüències a Charlie Hebdo.

Annamanu Ràfols
Annamanu Ràfols
31.03.2022  ·  09:03

Subscric el comentari del Sr. Albert Miret (7:56)

També com el Sr. Jaume Riu (23:07) vaig seguir al complet el judici a la seu de las Salesas ( coneixer l’història de l’edifici ja il.lustra). Una performance decrèpita presidida per l’ ombra d’un crucifix a la pared verda sobre el cap dels jutjes. De l’impressió de l’actuació dels jutjes em reservo l’opinió.

Els limits a la crítica i l’humor i de la manera en que es fa ,fan palès , exhibeixen explicitament, posan a la llum la psique (individual o col.lectiva) de la resposta ,
sobretot de qui ho rebutja .

David Cortés
David Cortés
31.03.2022  ·  09:14

España ja ens té acostumats a aquestes barbaritats. Per començar al dibuix no especifica si es parla d’un jutge espanyol o d’altre indret (tenint en compte que l’autora es argentina, podria ser qualsevol jutge hispanoamericà).

Per continuar, sembla que si l’ofesa és la muller d’en Will Smith tothom li recrimina que es salti la llibertat humorística, però ay! si és un jutge, llavors “tothom” troba “normal” que s’hagi de limitar aquesta llibertat (presidentes d’autonomíes, ministres, l’Institut Balear de la Dona (que trobo molt malament que s’hagi disculpat, que no calia)…

I el pitjor de tot, es que tots hem entés l’acudit. Per què serà?

España fa molts i molts anys que “simula” una democràcia, però està clar, un cop més, que no sap ben bé què coi és això.

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
31.03.2022  ·  09:25

Sr. Josep Vicent Salas, no nego que hi ha jutges treballadors, i que intenten ser justos i humans aplicant la llei que han creat els polítics (malauradament cap d’ells te opcions d’arribar a llocs decisoris, ocupats pels hereus de la dictadura franquista).
Però a espanya la IN-justicia porta anys mostrant amb quin tarannà es comporta majoritàriament: filo-franquista i filo-colonialista.
Interpreten la llei amb les essències de la dictadura franquista i el naZionalisme espanyol.

Per tant estic més amb el que diu el Sr. Francisco Sánchez.

Aquí qui ha fallat totalment ha estat el govern “socialista” Balear de la Francina Armengol no defensant la llibertat d’expressió quan, com esmenta el titular de la editorial, no s’està dient cap mentida (la referència al masclisme del jutge de “la manada” és tot un exemple).

Crec també, com diuen altres subscriptors, que s’ha atorgat als jutges, per la deixadesa o biaix ultradretà dels polítics, un poder final que està fora de control democràtic.
Els jutges són persones com nosaltres, amb les seves dèries, i com no passen cap filtre psicològic per a assolir el càrrec, suposo que pot passar que fins i tot arribem a tenir jutges psicòpates.
Crec, que per a vetllar que un jutge està capacitat, haurien de passar un profund examen psiquiàtric per un tribunal mèdic (tres doctors com a mínim). Seria una forma de millorar que qui arriba a jutge sigui una persona equilibrada.

Cada cop que parlem de la judicatura em ve també al cap el Gran Mentider, Felipe González, autoanomenat socialista, com el partit al qual pertany, que quan va tenir tenir una majoria absoluta aplastant de més de 200 diputats, no va voler fer un Nuremberg amb la dictadura franquista, amb la Judicatura, la Administració, l’exèrcit i les policies. És un franquista declarat.

Josep Gualló
Josep Gualló
31.03.2022  ·  09:56

NO UN JUTGE SI NO SETZE

Setze jutges d’un jutat.
Mengen fetge d’un penjat.
El penjat s’ha despenjat.
I s’ha menjat els setze fetges
Dels setze jutges del jutges del jutjat.

Si parlessim del poder judicial espanyol, ni tots els penjatats que històricament han penjat, serien suficients per menjar-se tants fetges de tants jutges del jutjat actual, corrupte per descomptat.

Aleix Gaus
Aleix Gaus
31.03.2022  ·  09:59

Espanya no ja llibertat d´expressio i crec que per aixo els ofen tant.Sembla que el món judicial és intocapla i crec que d´aqui és l´arrel de molts problemes

Gerard Palacín
Gerard Palacín
31.03.2022  ·  10:09

Per a mi tot aquest desgavell dels jutges i altres executors de la justícia em recorden el llibre d’Albert Sánchez Piñol: Pallassos i monstres. Allí hi tindrien cabuda més d’un d’ells. Això sí, sempre que sortissin amb els seus collarins tipus Carmen Polo o la Faraona i les seves togues carregades de punyetes.

esteve prats
esteve prats
31.03.2022  ·  10:37

Res de nou, quan un “col.lectiu” se sent OFES sempre intenta cancel.lar a l’humorista, en aquest cas el col.lectiu es dels jutges, pero es aplicable a molts d’altres, diguem-ne col.lectiu dels professors, de LGBT, de partits politics, marits (Will Smith)etc.
Vivim en una societat on el passatemps preferit es el de sentir-se ofesos, culpabilitzant als demes dels nostres propis fantasmes, una societat infatilitzada on tot es blanc o negre.

Antoni Riera
Antoni Riera
31.03.2022  ·  11:46

Benvolgut Josep Vicent Sala, el que vostè expresa és que el que realmente ha molestat és que el promotor sigui el Ministeri. O sigui demanen que la censura l’exerceisi al Ministeri per tal de no embrutar-se les mans. que és de que és tracta. Imagineu que en la vinyeta el personatge fos un polític, del legislatiu no del judicial com seria el cas, que hauria passat? No res
Això vol dir que la judicatura utilitza el seu poder per evitar ser criticada donant una imatge poc democràtic siguent aquest el problema real.
Els poders han de ser controlats i els de l’Estat el judicial, en les seves altes instàncies, és el més descontrolat donant lloc a actuacions prepotents, perilloses i poc democràtiques.
L’estrès, la sobrecàrrega no és un motiu que excusi del compliment dels deures i ser mesurat en les seves decisions.
La llibertat d’expressió és un pilar de la democràcia per a tots nosaltres, però també per la judicatura

Gaspar Coll
Gaspar Coll
31.03.2022  ·  13:16

Franz Kafka a “El Procés” es quedava curt.

Josep Maria Casals
Josep Maria Casals
31.03.2022  ·  15:50

Qui sigui confrare que prengui candela.

Oriol Ribera
Oriol Ribera
31.03.2022  ·  16:25

DUI ja lluny de aquesta Ñ casposa

Salvador Molins
Salvador Molins
31.03.2022  ·  16:38

Són una colla de venjatius, són mals pallassos bruts i indignes, ni fan cap gràcia, fan fàstic.

Un estat i una gent venjatius.
I els pitjors culpables. Milions d’espanyols que callen davant de l’odi i la injustícia.

La nostra millor resposta és complir el Mandat del 1r d’octubre de 2017:

1 – Edificar moment a moment la ja incipient República Catalana Independent.

2 – Comprometem-nos en completar la DUI catalana del 27 d’octubre de 2017.

3 – Censar-nos ja al CxR. Formar part d’algun Consell de o per la República. Enxarxar-nos al territori.

4 – Viure i no baixar de la Llengua.

5 – No abandonar de cap manera la Independència, ans viure-la.

Lluis Molist
Lluis Molist
31.03.2022  ·  17:28

es senten aludits aquests poquevergonyes

Jesús Albiol
Jesús Albiol
31.03.2022  ·  18:45

Els Srs Jutjes, especialment els que formen part d eles cúpules judicials, no és que no tinguin sentit de l’humor, sinó que són hereus entusiastes d’una justícia d’origen franquista, reforçada amb principis feixistes, que detesten la llibertat … dels altres.
Només ells es senten lliures per fer valdre, toqui o no, la seua ideologia per sobre de les voluntats derivades de processos democràtics, en relació als quals, per cert, no tenen sentit del ridícul (p.e. Llarena o Marchena).

ENRIC ROIG
ENRIC ROIG
01.04.2022  ·  00:23

Habitualment les estructures sanitaries dels habitacles standard dels països desenvolupats, per recollir els excrements de la població conduexien la merda a les anomenades clavegueres que la dirigeixen a llocs on eliminar-la.
Curiosament, a Ñ hi han institucions obsoletes, delictives i podrides que acaparen els poders estatals putrefactes, tòxics i letals en les cùpules dels seus santuaris (poders polític, judicial, econòmic, armat, religiós, mediàtic..), que quan en superen la capacitat, la merda estatal regalima d’acord a la llei de la gravetat, cau i envaeix tot allò que troba al seu pas.
Cal no oblidar aquesta realitat si volem poder, algún día, tornar a respirar aire pur i recuperar l’alegrìa de viure feliços i en pau i llibertat.

araceli royo
araceli royo
01.04.2022  ·  00:43

Home, Vicent, si dilluns ets a Lleida, podries passar-te de les 20:00 a les 21:00 per la plaça Paeria per a que el Cor de la Paeria que canta pels exiliats i represaliats, et puguem fer un fort aplaudiment?
Ah! I moltes moltes gràcies pel teu coratge proclamant la desvergonya de l’estat espanyol

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes