Troben una referència dels Pastorets que data del 1678

  • La més antiga continua essent la dels 'Pastorelles' mallorquins, referenciada en un document del segle XVI del bisbat de Palma

VilaWeb
Redacció
03.01.2017 - 22:00
Actualització: 04.01.2017 - 08:12

L’historiador Hèctor López ha trobat a l’Arxiu Diocesà de Barcelona un decret de prohibició del segle XVII signat pel bisbe de Barcelona, Alonso de Sotomayor, en què es prohibeixen representacions teatrals durant algunes festivitats, entre les quals els Pastorets. El document, que forma part de la sèrie Registrum Communium, data del 24 de març de 1678 i diu:

«[…] havent expressament prohibit les representacions dels Pastorets la nit de Nadal, i els dies de l’Octava de Corpus i per Setmana Santa les representacions tocants a la institució del Santíssim Sagrament i de la Passió Sacrosanta de Crist Redemptor nostre, que en diferents parròquies del nostre Bisbat s’acostumaven a representar, no per això algunes persones de la present ciutat han deixat d’intentar voler fer semblants presentacions.»

Els Registrum Communium són un conjunt d’arxius documentals on quedaven anotades totes aquelles decisions preses pel bisbe que afectessin una parròquia o tot el bisbat. El mateix escrit també recull prohibicions de funcions similars, com ara les Passions o representacions dins l’església durant diverses festivitats. Això fa pensar que aquest decret volia reiterar les disposicions del concili de Trento, que no es complien prou escrupolosament. El concili, que es va fer entre el 1545 i el 1563, va prohibir explícitament les representacions teatrals a l’interior dels temples. I l’origen dels pastorets precisament està en els antics drames medievals que s’interpretaven a les esglésies la nit de Nadal, durant la missa del Gall.

Tanmateix, se sap que en molts indrets les disposicions del concili no es van complir. Un dels casos més destacats del país és el Cant de la Sibil·la, un altre exemple de representació teatral dins l’església. A Mallorca i a l’Alguer no es va deixar d’interpretar mai i per aquest motiu va ser declarat Patrimoni Immaterial de la Humanitat l’any 2010.

Però la referència més antiga dels Pastorets que s’ha trobat fins ara és a les Balears. És un document del bisbe de Palma Diego Arnedo, documentat entre el 1562 i el 1564. Es parla de ‘pastorelles’, un terme que feia referència a un gènere literari, sinònim de comèdia de Nadal. Aquesta troballa apareix recollida al Diccionari del Teatre a les Illes Balears, dirigit per Joan Mas i Vives.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor