ERC proposa el vot telemàtic transitori per a Lluís Puig perquè pugui votar de l’exili estant

  • Esquerra Republicana de Catalunya proposa aquest mecanisme a fi d'evitar el veto del Tribunal Constitucional espanyol

VilaWeb
Redacció
18.04.2023 - 16:20
Actualització: 18.04.2023 - 18:40

El grup parlamentari d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) ha proposat d’aplicar el vot telemàtic transitori per al diputat Lluís Puig perquè pugui votar de l’exili estant. Seria un mecanisme nou per garantir el dret a vot del diputat Lluís Puig tal com diu l’article 4.2 del reglament del parlament, davant la impossibilitat de fer-ho de cap altra manera efectiva, després de la sentència del TC de la setmana passada, segons que ha explicat ERC en un comunicat.

El sistema és similar al procediment que es va emprar durant els mesos més durs de la pandèmia de covid-19. En aquest període els diputats podien votar a distància mitjançant una aplicació, mentre que ara es farà per correu electrònic, i la mesa comprovarà la veracitat del vot i la identitat del diputat mentre s’estudia si recuperar aquest aplicatiu. És un sistema que s’ha fet servir, asseguren les citades fonts, al Parlament Europeu. Abans, però, caldrà que el diputat interessat sol·liciti abans de cada ple aquest vot a distància i exposi les raons per les quals es vol acollir.

La setmana passada, ERC també va registrar una proposta amb la CUP per a reformar parcialment el reglament del parlament, i hi incorporaven el vot telemàtic i nous supòsits de delegació. La modificació de llei es va registrar per lectura única, però Junts va decidir tombar-ho a la junta de portaveus, alentint així una eina útil d’ERC i la CUP per garantir els drets del diputat”, explica ERC en un comunicat.

El TC va tornar a deixar en l’aire la delegació de vot de Puig en una sentència que data del 27 de març, que fou comunicada la setmana passada a la mesa del parlament. El TC va estimar un curs d’empara del PSC i va declarar la nul·litat dels acords del 5 i 6 de juliol de l’any passat de la mesa, aleshores presidida per Laura Borràs. Llavors, la majoria independentista va acordar un sistema pel qual el vot de Puig era comptabilitzat i sumat verbalment al còmput total, malgrat que no apareixia en el plafó electrònic per no posar en risc els funcionaris de la cambra. Aquest sistema s’ha mantingut mentre la vice-presidenta Alba Vergés ha assumit les funcions de la presidència després de la suspensió dels drets i deures de Borràs.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any