El TC torna a anul·lar la delegació de vot de Lluís Puig des de l’exili

  • Estima un recurs del PSC, que espera que Puig no pugui tornar a votar al parlament

VilaWeb
Odei A.-Etxearte
11.04.2023 - 14:23
Actualització: 11.04.2023 - 17:50

El Tribunal Constitucional ha tornat a deixar en l’aire la delegació de vot del diputat de JxCat Lluís Puig des de l’exili. El tribunal ha tornat a anul·lar la delegació del seu vot en una sentència del 27 de març. La mesa del Parlament de Catalunya n’ha estat informada avui i caldrà veure si Puig podrà continuar exercint aquest dret com a diputat. El TC ha estimat un curs d’empara del PSC i ha declarat la nul·litat dels acords del 5 i 6 de juliol de l’any passat de la mesa, aleshores presidida per Laura Borràs. La majoria independentista va acordar llavors un sistema pel qual el vot de Puig era comptabilitzat i sumat verbalment al còmput total, malgrat que no apareixia en el plafó electrònic per no posar en risc els funcionaris de la cambra, i que es fonamentava en una petició de delegació de vot del 19 d’octubre del 2021 que no havia estat formalment anul·lada. Aquest sistema s’ha mantingut mentre la vice-presidenta Alba Vergés ha assumit les funcions de la presidència després de la suspensió dels drets i deures de Borràs. Caldrà veure què passarà a partir d’ara i si JxCat torna a formalitzar una nova petició de delegació de vot.

El PSC espera que la mesa ja no compti el vot de Puig en el ple de la setmana que ve. La portaveu parlamentària del PSC, Alícia Romero, ha recordat que el PSC ja s’ha adreçat dues vegades al Constitucional perquè considera que el vot “no hauria de ser possible” perquè no és previst en els supòsits del reglament del parlament. I és que el PSC ja va instar el Constitucional a anul·lar les primeres peticions de delegació de vot de Puig en considerar que es vulnerava el dret dels diputats a exercir funcions representatives i el dels ciutadans a participar en els afers públics per mitjà dels seus representants. En concret, va anul·lar l’acord que va prendre la presidenta del parlament el 16 de març de 2021 i el que va prendre la mesa el 26 de març de 2021, però la majoria independentista va mantenir el vot de Puig amb l’argument que s’aplicava una delegació de vot posterior que no havia estat anul·lada. Ara es torna a repetir, per tant, el mateix que va passar l’estiu passat, amb la incògnita de si Puig podrà continuar votant.

ERC i la CUP volen regular el vot telemàtic

ERC i la CUP han registrat una proposta de reforma del reglament del parlament que regula el vot telemàtic i amplia els supòsits de delegació de vot. Puig podria acollir-s’hi per a continuar votant però no s’aprovarà de manera immediata, encara que la mesa hagi aprovat avui tramitar-la per urgència extraordinària. Així que, si no hi ha un acord polític dels partits independentistes, Puig no podria votar en el pròxim ple i fins que no tiri endavant la reforma, si és que la iniciativa compta amb prou suport polític. El text pactat per ERC i la CUP estableix que puguin delegar el vot els diputats que es trobin en “situacions d’especial gravetat” en què es consideri suficientment justificat, i atribueix a la mesa la potestat de delimitar-ne els supòsits. També inclou que la mesa pugui autoritzar en un escrit motivat que es pugui emetre el vot per procediment telemàtic. Es tracta d’un sistema que ja s’aplica al congrés espanyol i que el parlament va permetre durant les restriccions per la pandèmia del coronavirus.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor