Esquerra Republicana s’ha compromès a obrir la porta del grup Verds-ALE del Parlament Europeu als diputats electes de JxCat, Carles Puigdemont i Toni Comín, si la cambra els acaba reconeixent la condició d’eurodiputats. L’eurodiputada Diana Riba ha anunciat que havien començat converses amb la direcció del subgrup de l’Aliança Lliure Europea (ALE) a fi d’emprendre els tràmits per a acceptar Puigdemont i Comín.

Si bé tots dos van demanar-hi l’entrada al juny, ERC considera que ara és el moment ‘més oportú’ per a facilitar-los la integració en veure l’opinió de l’advocat general de la Unió Europea sobre el cas de la immunitat d’Oriol Junqueras. ‘La setmana entrant esperem una sentència positiva, però no solament per a Junqueras, sinó també per a Puigdemont i Comín’, ha dit Riba.

ERC ha anunciat aquesta decisió una setmana abans que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea resolgui el cas sobre la condició d’eurodiputat de Junqueras i la seva immunitat. La sentència del 19 de desembre afectarà potencialment Puigdemont i Comín, que també reclamen de ser reconeguts com a eurodiputats. ‘Ara se’ns obre una finestra’, ha afegit Riba.

ERC confia que acceptaran Puigdemont i Comín i que el subgrup serà ‘un paraigua de tots els represaliats’ de Catalunya. Al juny, provisionalment, l’ALE va deixar fora Puigdemont i Comín, tot esperant que se n’aclarís la seva situació.

Els ecologistes i l’ALE conformen una agrupació parlamentària de coalició al Parlament Europeu, on són la cinquena força política amb 74 eurodiputats. A més d’ERC, el subgrup parlamentari de l’ALE també compta amb membres del BNG i l’SNP.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.