ERC i la CUP guanyen temps amb vista a la possible suspensió de Borràs

  • Volen esperar almenys que la fiscalia mogui fitxa · Tanmateix, s'oposen a una reforma del reglament del parlament per a protegir la presidenta

VilaWeb

ERC i la CUP no han aclarit si demanaran que la presidenta del parlament, Laura Borràs, sigui suspesa dels seus drets i deures com a diputada en cas que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya decreti l’obertura de judici oral. Una decisió que haurà de prendre la mesa en aplicació de l’article 25.4 del reglament, que ho estableix per als diputats que siguin acusats d’haver comès delictes de corrupció. Els dos grups independentistes guanyen temps tot esperant que la fiscalia anunciï si formula acusació contra la presidenta de la cambra o demana l’arxivament del cas, dins el termini de deu dies que li va donar el tribunal. D’aquesta manera esquiven, temporalment, que s’obri una altra crisi independentista després de la retirada de l’escó de Pau Juvillà. La decisió del TSJC de tancar la instrucció acosta una mica més el moment clau en què Borràs pot perdre la presidència de la cambra, almenys fins que no hi hagi sentència. Tanmateix, segons la defensa de Borràs l’obertura de judici oral no serà immediata. Compta que encara pot trigar mesos, però en realitat tot és a les mans del TSJC.

Els comuns, el PSC i Cs ja han demanat que Borràs dimiteixi. En tenen prou amb les conclusions de la instrucció per a considerar que no hauria de mantenir-se en el càrrec. En canvi, ERC i la CUP volen avançar pas a pas. Segons fonts d’ERC, estudien quins passos s’han de seguir, tenint en compte que no se saben les acusacions ni s’ha obert judici oral. El diputat de la CUP Xavi Pellicer tampoc no ha aclarit la posició de la CUP. “No tenim prou els elements ni som en el moment adequat per a valorar la situació”, ha dit. Sí que ha assenyalat que es guiaran per dues premisses: l’existència d’una operació d’estat i l’aplicació del dret penal de l’enemic que consideren que pateix l’independentisme i el compromís “absolut” contra la corrupció. Cap dels dos grups no és partidari de reformar l’article 25.4 del reglament del parlament, com voldria Junts.

Junts s’ha quedat sola reclamant una modificació del reglament, adduint que és un article que vulnera la presumpció d’innocència. Aquesta tesi també la van deixar per escrit els lletrats del parlament en un informe general sobre una possible reforma del reglament. L’informe havia estat encarregat per la mesa el setembre passat, segons Borràs, tot i que ERC i la CUP ho van negar i, en el redactat, hi veien més consideracions polítiques que no pas tècniques. Segons els lletrats, l’article també s’hauria de suprimir perquè implica una suspensió de l’exercici fonamental de participació política. Aquesta opinió no és compartida ni per ERC ni per la CUP, ni per la resta de grups, i sembla políticament inviable, doncs, que la comissió del reglament, que tot just s’ha constituït i encara no ha començat a entrar en matèria, reformi l’article a temps, sobretot per falta de consens polític.

Aleshores, l’única via reglamentària que podria fer que Borràs no fos suspesa, quan es decreti l’obertura ferma de judici oral, seria que la comissió de l’estatut dels diputats aprovés en un dictamen que Borràs no és acusada per corrupció; en cas de dubte sobre quins delictes ho poden ser considerats o no, és la comissió que s’hi ha de pronunciar i, després, ratificar-ho el ple. Una possibilitat que sembla difícil per a ERC i la CUP si l’acusació de la fiscalia manté el marc de la instrucció, tret que els dos grups assumeixin, com diuen Junts i Borràs, que és un cas de guerra judicial (lawfare). Borràs ha estat investigada pels presumptes delictes de prevaricació, frau, malversació i falsedat documental per haver fraccionat contractes a un col·laborador quan era al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes. En qualsevol cas, fos quina fos la conclusió de la comissió, el fet que la decisió sortís de la mesa seria també una manera d’evitar que el debat romangués a porta tancada. D’aquesta manera, seria públic i amb una votació final dels grups.

Fins ara, ERC i la CUP han mirat de mantenir un difícil equilibri entre el discurs antirepressiu i la tolerància zero amb la corrupció. Ara caldrà veure fins on arriben amb aquest cas, que s’arrossega des que va ser elegida candidata de Junts i va originar algunes de les friccions més fortes entre els partits independentistes durant la campanya electoral. Mentrestant, Junts fa pinya amb la presidenta de la cambra i manté un altre front de discrepàncies obert amb ERC per les declaracions de Gabriel Rufián sobre les connexions russes de l’entorn de Carles Puigdemont, que alguns mitjans han donat per vàlides. El cas Borràs, però, pot ser definitiu per al transcurs de la legislatura.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any