03.06.2025 - 21:40
|
Actualització: 04.06.2025 - 11:31
L’activista Enric Duran (Vilanova i la Geltrú, Garraf, 1976) ha passat gairebé un any a la presó d’Onsy, a la rodalia de París. L’acusen d’haver emblanquit capitals per a una banda d’estafadors en intercanvis de criptomonedes. Duran, que atén VilaWeb per telèfon, ho nega tot i assegura que ha estat víctima d’un engany: “La policia era plenament conscient que jo no sabia res.”
En aquesta entrevista repassa les irregularitats del seu cas i deixa clar que tot plegat és una venjança després de la prescripció, la primavera del 2023, de la seva acció contra els bancs, en què va sol·licitar crèdits per valor de gairebé mig milió d’euros. “L’única conclusió que se m’acut és que em detenen pel meu historial com a activista”, diu.
—Com esteu?
—Molt content de ser lliure. Tinc molta feina, reorganitzant-me. Intentant de saber què ha passat una mica al meu entorn, en la vida personal i professional, durant aquest any. També em preparo per a aquesta nova etapa per continuar la lluita. Això no s’ha acabat. Encara hi ha molt per fer per ser totalment lliure i poder tornar a Catalunya.
—Entre les mesures preventives que us han imposat hi ha la prohibició de sortir de l’estat francès i l’obligació de presentar-se mensualment a la policia. Què fareu?
—No ho sé. Analitzo una mica la situació i avaluo com actuar. Intentaré ser tan coherent com pugui amb la meva manera de pensar. Vull fer una campanya forta perquè s’acabin les mesures de control judicial i aconseguir l’absolució com més aviat millor.
—Com ha estat aquest any d’empresonament? Heu denunciat que us tenien vint-i-dues hores tancat a la cel·la.
—El problema de les presons franceses és que són superpoblades. Hi ha massa gent i hi falta personal. Ets sempre a la mateixa cel·la i amb una persona amb qui no tens res en comú. La convivència és una de les coses més dures de la presó. A més, qualsevol activitat que vulguis fer implica un procés lentíssim. Passen mesos i mesos fins que no reps el vist-i-plau. Com a anècdota, ja de bon començament vaig demanar de poder anar a la biblioteca i fins al febrer no hi vaig poder anar per primer cop. Em va passar igual amb l’aula d’informàtica. Els primers sis o set mesos en una presó francesa no pots fer pràcticament res.
—Podíeu sortir al pati?
—Sí, però tampoc no és l’entorn en què em trobava més còmode. Quan sortia al pati, jugava a escacs. Vaig recuperar vells interessos i una manera de passar l’estona.
—Entenc que menjar era una de les poques coses que podíeu fer fora de la cel·la, no?
—No. Els àpats eren dins de la cel·la. Les condicions són més dures que a les presons espanyoles. No hi ha socialització entaulada. L’únic moment és quan surts a caminar al pati. On no hi ha ni cadires, ni taules. Res.
—Com ho heu fet per aguantar?
—L’única cosa que funcionava des de la cel·la de la presó era la cabina telefònica. Podia trucar a una llista de gent que havia escollit abans. D’allà estant podia trucar a la meva filla Alice, a la meva mare i a la meva advocada.
—Amb limitacions?
—No hi ha limitació temporal, com la que hi havia a la presó de Brians, quan el 2009 hi vaig passar dos mesos. Allà només podies fer trucades de vuit minuts. A França, no. Pagant, la cabina funciona, però això és tot el contacte que es permet amb l’exterior. Llavors, per a qualsevol cosa que hagués de fer arribar a altres persones, però també comunicats, l’Alice i la meva mare m’hi ajudaven.
—Com va afectar la vostra intimitat el fet d’haver de compartir cel·la?
—És molt dur. He estat onze mesos en una cel·la amb una persona analfabeta. El van condemnar per haver robat a gent gran. Imagina’t quins valors pot tenir una persona que s’ha dedicat professionalment a robar a avis. Persones especialment vulnerables. Com que no sabia llegir i escriure, em demanava que li escrigués totes les comunicacions amb l’exterior.
—Com va ser el vostre alliberament?
—Deu dies abans de sortir de la presó em van canviar de cel·la…
—Per què?
—Es van tornar més estrictes i van considerar que un condemnat no podia compartir cel·la amb un detingut en presó preventiva. Em van recol·locar en una altra cel·la de la mateixa àrea, però tenia la cabina espatllada. Només podia fer trucades a l’exterior des de la cabina comuna. Quan em van avisar que m’alliberaven eren les deu del vespre. No vaig poder trucar a ningú. Una hora més tard, em van portar al registre i em van tornar les coses que tenia en el moment de la detenció… Hi havia una mica de diners en efectiu, però els mòbils no tenien bateria. Tampoc no tenia els documents per a poder anar a un hotel.
—No us van deixar fer una trucada?
—Ho vaig demanar, però no em van deixar. Em van fer marxar.
—I què va passar?
—Aquella mateixa nit van alliberar una altra persona que tenia cotxe. Em va deixar en una estació perquè pogués agafar un taxi. Quan en vaig trobar un, li vaig dir l’adreça d’una amiga, pensant-me que encara vivia allà, però no hi vaig trobar ningú. Això encara era bastant als afores de París. Vaig provar d’agafar un altre taxi, però gairebé no n’hi havia o no es paraven. No vaig tenir més remei que caminar fins que vaig arribar a la zona de Saint-Denis, em sembla. Eren quarts de set del matí. Allà vaig aconseguir un taxi que em va deixar en una zona més cèntrica i vaig poder entrar en un lloc que a les set del matí era obert.
—És normal que s’alliberi la gent a les deu del vespre?
—Sí, a França tenen aquests hàbits [riu]. Ells van rebre l’ordre de la jutgessa, que la devia fer cap a les dues o les tres del migdia. Tampoc no sé per quina raó la meva advocada no la va rebre. Ella, com la meva mare i la meva filla, se’n van assabentar l’endemà, que havia estat alliberat.
—Per què us van alliberar aquella nit?
—Els motius exactes no el sé. El 19 de maig vaig fer una demanda de llibertat. Aquesta demanda de llibertat s’havia ajornat unes quantes vegades perquè l’estratègia era fer-la immediatament després de l’acarament amb el cap dels estafadors [la confrontació dels dos testimonis en seu judicial]. Això s’havia de fer el 23 d’abril, però es va ajornar perquè m’havien posat en el nivell més perillós com a pres. Van argumentar a la jutgessa que no tenien l’estructura per a organitzar l’acarament. D’aquesta manera, es va ajornar gairebé dos mesos, fins al 13 de juny.
—…
—En aquell moment vaig dir a l’advocada que no podíem continuar esperant perquè el 13 de juny era la vista per a prorrogar quatre mesos més la presó. Vaig preparar tots els arguments i la meva advocada va fer la demanda de llibertat.
—Per què era tan important aquest acarament?
—El 27 de setembre vaig declarar davant la jutgessa i em va dir que no em deixava en llibertat perquè la investigació encara havia d’avançar i era important de fer un acarament amb el cap dels estafadors. Però van passar els mesos i utilitzaven els mateixos arguments per no deixar-me en llibertat. En aquell punt, al febrer, va ser quan la meva defensa va demanar de fer d’una vegada per totes l’acarament.
—Reculem una mica. Com va ser la vostra detenció el juny passat?
—Em van detenir el dia 10 i vaig passar dos dies detingut. Em va venir a buscar la policia financera en un pis que havia llogat a París. Jo m’havia organitzat per residir a la ciutat una temporada, per raons de feina. Van venir i em van demanar que els acompanyés perquè em volien fer unes preguntes. No em va semblar que fos amenaçador, ni res em va fer sospitar que fos una detenció. Anaven vestits de paisà i no em van voler explicar de què es tractava.
—On us van portar?
—A la seu de la policia financera, a Nanterre. No tenia ni idea de què volien. Em van començar a interrogar i a preguntar per una de les meves empreses angleses i les transaccions que havia fet amb una empresa francesa. Jo vaig explicar que era un client i que em dedicava a l’intercanvi de criptomonedes. Ho vaig explicar directament perquè, del meu punt de vista, en la meva experiència com a activista, la meva activitat d’intercanvi de criptomoneda és la cosa més normal i més legal que he fet a la meva vida [riu]. No tenia res a amagar.
—Us van explicar per què us interrogaven?
—Els va costar molt. Al final, els vaig demanar quin problema hi havia i em van dir que rere la transacció no hi havia una empresa, sinó un estafador anomenat Mohàmmed Gara. Una persona que suposadament es dedicava al comerç electrònic, però després no enviava els articles de mobiliari que comparaven els clients. La policia era plenament conscient que jo no sabia res de tot això.
—En quin moment vau saber l’acusació?
—En cap moment no em van dir de què m’acusaven. No vaig demanar advocat perquè entenia que no el necessitava, tampoc no en coneixia cap a París. Creia que responia preguntes com a testimoni. En això es fonamenta el recurs de nul·litat contra la causa, que es resoldrà el 19 de juliol. La policia no va ser capaç en cap moment de dir-me: has fet això o sospitem que això que has fet és il·legal.
—I qui us va explicar l’acusació d’emblanquiment de capitals?
—Després de dos dies retingut em van dir que la jutgessa em volia veure. Deu minuts abans d’entrar, l’advocada d’ofici em va explicar que tenia un document que deia que m’acusaven d’això. No tan sols de blanqueig de capitals. Blanqueig de capitals agreujats perquè m’acusen de formar part de la banda d’estafadors. Havien fet un muntatge per dir que les transaccions demostraven que estava organitzat amb els estafadors per blanquejar diners. Però amb un error molt important…
—Quin?
—Les empreses havien començat a operar en el comerç electrònic, és a dir, a acceptar peticions de clients, el novembre del 2023. En canvi, les transaccions amb mi eren del primer semestre del 2023. És impossible de vincular-me en l’origen de tot plegat. A la plataforma d’intercanvi de criptomonedes, Mohàmmed Gara es va posar en contacte amb mi fent-se passar per un empresari anomenat Alexander Bravian. Tota la comunicació va ser per escrit: a la plataforma i després per Telegram. Tot el xat l’he posat a disposició judicial. Des del primer moment em vaig relacionar amb aquesta persona creient que era un empresari de comerç electrònic.
—Quina pena té l’emblanquiment de capitals agreujat?
—Això té una pena màxima de deu anys. Aquí hi ha un fet important. Si només m’haguessin acusat de blanqueig, la pena és d’un màxim de cinc anys. I no haurien pogut estirar la presó preventiva més enllà dels quatre mesos perquè no tinc antecedents. Ara, amb l’afegit de la banda organitzada la pena pot arribar fins a deu anys i un màxim de dos en preventiva.
—Abans de continuar. Podeu explicar què hi feu, amb les criptomonedes?
—En plataformes d’igual a igual, qualsevol persona es pot registrar i anunciar la seva activitat. Qualsevol persona es pot posar en contacte amb mi per comprar criptomonedes o vendre-me’n. Aquesta activitat la faig tant a la zona euro com a Anglaterra i als Estats Units.
—Recordo que fa molts anys ja estàveu vinculat amb criptomonedes com el faircoin.
—Sí. Crec que tecnològicament les criptomonedes són anticontrol estatal. Aquesta és la principal virtut. Si són anticapitalistes o no, això depèn de la cultura de qui les fa servir. En tot cas, donen les bases, donen la llibertat per poder construir models alternatius sense que l’estat els pugui controlar.
—Què ha passat amb els estafadors?
—Operaven des d’un pis a París i els van detenir in fraganti. Els van detenir tots tres a l’apartament. Una cosa curiosa és que si es pensen que sóc part de la banda, per què no em van detenir en la mateixa operació? El mateix dia? A mi em van detenir una setmana després. Sabien que no tenia un contacte real amb ells. De fet, quan va passar tot plegat jo era a Anglaterra. Si realment estigués implicat en això no hauria anat a París. Si feia vida normal és perquè no hi tenia res a veure.
—Continuen empresonats?
—El cap és un estafador amb experiència que ja té un historial amb aquesta mena d’activitats. Ja hi havia estat, a la presó. Les dues persones que l’ajudaven, que van ser detingudes amb ell, l’una va ser alliberada al novembre i l’altra al febrer. És molt fort que persones directament implicades en l’estafa fossin alliberades, mentre jo continuava a la presó. Em va xocar molt quan ho vaig saber. A Mohàmmed Gara li han allargat la presó preventiva quatre mesos més.
—Aquest grup va fer més contactes i intercanvis amb criptomonedes. Vós sou l’únic empresonat?
—Sí. Van operar amb altres traders [negociadors]. Un d’ells és un trader polonès que conec, perquè té una reputació. A ell, el van interrogar a Polònia i el van deixar marxar.
—Per què?
—L’única conclusió que se m’acut és que a mi em detenen pel meu historial com a activista.
—Us considereu víctima de les clavegueres?
—De les clavegueres espanyoles només en tinc sospites. No en tinc cap prova. Però ja em diràs quin interès pot tenir la justícia francesa o les clavegueres de l’estat francès a castigar-me. No els he pas afectat directament. Em vaig escapar de la justícia espanyola. He estat deu anys a l’exili, deu anys fora de l’estat espanyol, fins que la primavera del 2023 va prescriure el cas dels bancs. Vaig recuperar els meus documents i vaig començar a fer una vida més normal. És a dir, vaig deixar de prendre mesures de precaució per no ser detingut. Era molt més fàcil seguir-me la pista.
—En un comunicat dèieu que no us volien detenir pel cas dels bancs.
—Tenia aquesta sensació. Semblava que no em volguessin detenir. El 2008, quan vaig fer pública l’acció, me’n vaig anar uns quants mesos a l’Amèrica Llatina. Quan era allà, el jutge va dir al meu advocat que si no tornava no em passaria res.
—…
—Em convidaven a no tornar i, així, poder-se oblidar de mi. Com se sap, vaig tornar i el 2009 em van detenir perquè feia pressió, perquè no em podien deixar passar que muntés un moviment anticapitalista que podia tenir molta força. El 2013 no em vaig presentar al judici i me’n vaig anar a l’exili. Durant dos o tres anys no sabia si hi havia una ordre de detenció europea. Però movent-me, i passant controls policíacs, m’adono que no n’hi ha cap. Si et persegueixen per un delicte que pot implicar vuit anys de presó, com era el cas, és normal activar una ordre de detenció europea. I més si no et presentes al judici… Hi va haver una política expressa de fer el mínim de recerca. Hi havia la intencionalitat de no donar més promoció al cas amb una extradició a Espanya.
—Us tenien por?
—No sé si és por o que els mateixos bancs no volien que passés això. En tot cas, la causa d’ara vol embrutar el meu historial d’activista.
—A què us heu dedicat tots aquests anys?
—He estat a França, a Grècia, a Itàlia, a Anglaterra. Per exemple, en el documental que es va fer sobre mi, Robin Bank, surto al final en un vaixell. En aquell moment encara no tenia documents i havia de viatjar d’aquella manera. Vaig anar a Anglaterra per muntar una estructura d’activitat professional i poder reorganitzar els darrers anys del meu exili. Tot plegat va coincidir amb la covid. En aquell moment, els moviments cooperativistes i de desobediència, que implicaven un activisme molt organitzat en termes d’economia, es van enfonsar. Com que estava exiliat i no tenia una base social local, em vaig haver de guanyar la vida com vaig poder.
—Heu pogut tornar al país?
—Sí, hi he tornat unes quantes vegades, però privadament. Només privadament. A veure la família i fer alguns papers.
—Gairebé vint anys després, què en penseu del vostre sobrenom, el Robin Hood dels bancs?
—Crec que és útil per a recordar l’acció i recordar la persona que va fer l’acció. Però hi ha molt més, perquè en realitat no sóc una persona que s’hagi dedicat a fer això i prou. La meva principal motivació ha estat construir alternatives i el sobrenom no parla d’aquestes alternatives. Per això, experiències com la de la Cooperativa Integral Catalana són de les més importants per a mi.
—En una entrevista a Catalunya Ràdio vau explicar que havíeu col·laborat amb els exiliats de l’1-O per construir una economia al marge de l’estat espanyol.
—Amb motiu del Primer d’Octubre, quan va haver-hi tot el procés de repressió, vaig fer un escrit privat a l’Assemblea Nacional Catalana i a Òmnium Cultural. Vaig oferir els meus coneixements per a construir una alternativa econòmica sense el consentiment de l’estat. Òmnium va respondre i va enviar una persona. Al cap d’un mes, després del 27 d’octubre, va començar l’exili i aquesta persona va estar implicada en la formació de l’oficina dels exiliats. A partir del primer dia va estar en contacte amb mi. Vam debatre des de formes jurídiques que es podien utilitzar per rebre donacions fins als detalls de la logística, que els primers mesos era molt limitada. Hi havia molt poca gent a Brussel·les, i la meva experiència a l’exili es considerava útil.
—La cosa no va acabar de tirar endavant.
—Hi havia un seguit de possibilitats sobre la taula. Hi havia el debat sobre una moneda digital catalana, una estructura de suport a l’activitat de les petites i mitjanes empreses dintre aquesta economia fora de l’estat. Hi havia tot de propostes i discussions, que van implicar també persones amb experiències professionals diferents. I en un moment concret, recordo que tot això va deixar de continuar i l’exili es va centrar en el Parlament Europeu. La meva implicació va ser entre l’octubre del 2017 i el 2019, quan encara la confrontació amb l’estat era forta, sobretot amb el Tsunami Democràtic. Hi havia un ambient que feia pensar que encara hi havia possibilitats de desobediència en molts àmbits. En el moment en què l’exili i el carrer es van deixar de moure en aquest sentit, jo ja no hi tenia res a fer.
—Ho vau viure com una frustració?
—Bé, jo no crec en cap estat, però si un estat pot ser diferent, crec que aquest pot ser un de català amb tota la cultura pròpia de Catalunya, com ara la cultura llibertària. Un experiment de contraestat des de baix, amb una participació molt forta dels municipis, de les organitzacions polítiques locals i de les alternatives econòmiques, evidentment m’interessava. Ara, la part de dalt s’ha frenat, perquè la situació política dels partits és prou complicada i diferent de fa set anys… De totes maneres, si es va arribar al Primer d’Octubre va ser per la força dels moviments socials i de la societat civil. Perquè pugui sorgir una nova època en el futur potser cal no dependre dels polítics i construir-ho des de baix, del principi al final.
—El 2015, en una altra entrevista a Catalunya Ràdio, ja preveieu que el procés acabaria en una amnistia, tot i que no us ha beneficiat.
—Hi havia una situació política que era clar que podia explotar i l’amnistia és una via de recuperació. En tot cas, vaig estar atent a les possibilitats d’amnistia, però sempre hi ha hagut un element: l’independentisme. Les associacions polítiques mai no m’han considerat part de l’exili, perquè la meva sortida té unes raons més anticapitalistes que no pas independentistes. I, tot i això, vaig conèixer les persones de l’exili social, com en Valtònyc i l’Adrià, que em consideraven part de l’exili, perquè em veien com un d’ells.
—En l’àmbit dels moviments antisistema i cooperatius encara us tenen present. Considereu que el corrent central català s’ha oblidat de vós?
—Bé, com es va veure en aquest cas, han considerat les meves aptituds en l’àmbit de l’economia, però no m’han donat mai suport en l’àmbit antirepressiu. En aquest sentit, sí que m’ha deixat a banda.
—No us han temptat mai per fer política tradicional?
—Ja saben la resposta. Sí que ho van fer temps enrere, però potser parlo de fa més de vint anys. Crec que era Iniciativa. Era quan encara no tenia consolidada la meva experiència antisistema. Als anys 2002 i 2003, quan hi havia les mobilitzacions contra la guerra, els meus col·legues eren l’Ada Colau, la Gemma Ubasart, el Jaume Asens i alguns altres que no han fet el pas. Els que van fer el pas cap a la política en aquell moment, tots eren antipartits com jo [riu].
—En quin moment es van separar aquests camins?
—Crec que el 2011. En el moment que hi ha el 15-M i hi ha una discussió molt forta entre els qui volen aprofitar tota la força creada per a anar a les eleccions, crear un partit polític, i els qui no. D’aquí és on sorgeixen Podem, Barcelona en Comú… Tot això passa i creix quan me’n vaig a l’exili i tampoc no em puc implicar directament en les discussions del darrer moment. Però sí que és significatiu, no sé si us n’heu adonat, que vaig crear la marca Podem [una publicació sobre la crisi financera], quan vaig fer l’acció contra els bancs i després, curiosament, se la va apropiar el partit.
—Manteniu algun contacte amb alguns d’aquells dirigents polítics?
—En molts casos no hi ha relació. No sé si has llegit el llibre d’en Jaume Asens, que me’l van portar a la presó. Els anys irrecuperables, es diu. Ell explica moltes parts de tot això. La meva mare va anar a una xerrada que feia a Ribes i li va demanar disculpes per no haver fet aparèixer el meu nom al llibre. En Jaume ara mateix és a Brussel·les i dijous organitza un acte per a donar-me suport.