Entra en vigor la nova llei de trànsit: quins canvis introdueix?

  • S'endureixen les sancions per fer servir el mòbil i s'elimina el marge de 20km/h per a avançar

VilaWeb
Redacció
21.03.2022 - 16:09
Actualització: 21.03.2022 - 17:09

Avui ha entrat en vigor la nova llei de trànsit, que endureix les sancions per distraccions –com ara l’ús del telèfon mòbil– elimina el marge de 20km/h per a avançar i protegeix els ciclistes, entre més qüestions. A continuació us n’expliquem les principals novetats.

Augmenta la sanció per fer servir el telèfon mòbil

A partir d’ara, fer servir el telèfon mòbil o, simplement, subjectar-lo mentre es condueix comportarà la pèrdua del doble de punts. Si per aquesta infracció abans es treien tres punts, ara se’n trauran sis.

Canvis en els avançaments

Un dels punts més polèmics de la nova llei és que elimina la norma que permet a cotxes i motos d’excedir en 20km/h els límits de velocitat en carreteres per tal d’avançar altres vehicles. Així, per exemple, fins ara, en una carretera amb un límit de velocitat de 90km/h es podia arribar als 110km/h en el moment d’avançar un altre vehicle. Quan entri en vigor la llei, ja no es permetrà aquest marge.

A causa de la polèmica ocasionada per aquesta mesura, la Direcció General de Trànsit (DGT) ha dit que la revisarà d’ací a un any: “Som conscients que hi ha debat obert sobre els 20km/h; deixeu-nos un any per veure com evoluciona. Les dades ens donaran la resposta”, va dir el director de Trànsit, Pere Navarro.

Trauran més punts per no portar el cinturó de seguretat

Augmenta de tres punts a quatre la sanció per no portar el cinturó de seguretat o per portar-lo de manera inadequada. També es trauran quatre punts per no dur un sistema de retenció infantil adequat, casc i altres elements de protecció obligatoris.

Més protecció als ciclistes

A partir d’ara, serà obligatori canviar de carril en vies amb més d’un per sentit per avançar ciclistes o ciclomotors. Puja de quatre punts a sis la multa per posar en perill els ciclistes per no deixar la separació mínima obligatòria d’un metre i mig. També es prohibeix d’aturar-se o estacionar en carrils bici o vies ciclistes.

Se sancionarà llençar objectes a la via

Passa de quatre punts a sis la sanció per llançar a la via o als voltants objectes que puguin causar accidents o incendis, com ara cigarretes o deixalles.

Alcoholímetre antiengegada

A partir d’ara, els vehicles de transport de viatgers per carretera, com els autobusos, matriculats a partir del pròxim 6 de juliol hauran de portar un alcoholímetre antiengegada que impedeixi de posar el vehicle en marxa en cas que el conductor es trobi sota els efectes de l’alcohol.

Casc per a patinets

La nova llei també regula els patinets elèctrics. Els usuaris d’aquests vehicles hauran de portar casc obligatòriament i no podran circular per les voreres, igual que les bicicletes.

Se sanciona portar detectors de radars

Fins ara, fer servir detectors de radars estava sancionat. Ara la llei castigarà el fet de portar-los, independentment de si es fan servir o no. Portar un dispositiu d’aquesta mena comportarà la pèrdua de tres punts del carnet i utilitzar-lo augmentarà la sanció a sis punts.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes