Entitats socials, sobiranistes, sindicals i culturals de Catalunya, juntament amb l’adhesió d’alguns partits polítics –ERC, CUP, ICV i PSC–, han anunciat la convocatòria d’una manifestació unitària el dia 29 de maig per a protestar contra les accions del Tribunal Constitucional espanyol (TC) en les lleis aprovades pel Parlament de Catalunya. La suspensió de les lleis d’emergència residencial i energètica i la llei d’igualtat o el buidatge de competències de la cambra catalana són algunes de les raons que motiven l’acció.

Sota el lema ‘Els drets no se suspenen: treball digne, drets socials, democràcia real’, la marxa sortirà a les 12.00 des de la plaça d’Urquinaona i arribarà davant la delegació del govern espanyol, al Pla de Palau.

Els convocants afegeixen als arguments per a convocar la manifestació els recursos d’inconstitucionalitat del govern del PP i les lleis que han implicat la pèrdua de drets polítics, socials i laborals, a més de la retallada de serveis públics.

També destaquen un augment de la pobresa i les desigualtats socials i la manca d’instruments per a combatre-les. En aquest context, es considera urgent d’aprovar la ILP de la renda garantida de ciutadania.

Es reclama també el dret d’habitatge i d’educació pública de qualitat, a més de la retirada de la LOMCE. També el dret d’una sanitat pública per a tothom i el dret de les persones consumidores. A més, es reclama una societat inclusiva, el dret d’una feina digna, aturar les retallades començant per la darrera reforma laboral, lluitat per la igualtat de sexes, com a pas per a assolir la qualitat democràtica i, finalment, la necessitat d’un contracte polític amb la ciutadania per l’ocupació digna, els drets socials i la democràcia real.

Les entitats que s’hi han adherit són: CONFAVC, FAVB, FAPAC, CCOO, UGT, Òmnium Cultural, ANC, Assat.50, AICEC-ADICAE, Comissió Promotora de la ILP Renda Garantida de Ciutadania, Taula d’Entitats del Tercer Sector, Súmate, AMI, Avalot, Acció Jove, AJEC, CNJC, Intersindical-CSC.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb