Entitats i partits preparen el terreny per fer campanya pel referèndum

  • Demòcrates de Catalunya és l'únic partit que ja ha presentat formalment la campanya, la CUP ho farà el febrer, ERC ha reservat un milió d'euros per a impulsar-la i el PDECAT encara no s'ha pronunciat

VilaWeb
Redacció
05.01.2017 - 22:00

Si no hi ha cap tomb en el guió, d’aquí a nou mesos Catalunya es trobarà a pocs dies d’organitzar el referèndum que posarà xifres vinculants al suport a la independència. La data encara s’ha de fixar, però tots els partits i entitats sobiranistes tenen marcada de color vermell la segona setmana de setembre, que segons va dir el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, serà quan s’organitzi la votació. Però el cert és que amb l’any acabat de començar, són pocs els actors del procés que han informat com defensaran el sí, quan començaran les campanyes i si hi haurà coordinació entre ells.

Entitats sobiranistes
L’última entitat a moure fitxa ha estat l’ANC, que aquesta setmana passada ha presentat la campanya que precedirà la de suport al referèndum. Porta per nom Fem futur i constarà d’un seguit de mobilitzacions per acabar de convèncer aquells votants de formacions que no són independentistes però que s’hi poden sentir propers i que es plantegen què votarien en el referèndum, com els dels comuns. Aquest seguit d’actes duraran fins al mes de juny, quan l’entitat calcula que es convocarà el referèndum. Llavors sí, es posarà en marxa la campanya definitiva per a demanar el vot del sí.

Fonts de l’entitat expliquen a VilaWeb que ja s’ha començat a parlar amb altres entitats, especialment amb Òmnium, per com dur a terme la campanya de suport al sí en el referèndum. ’Serà de tanta envergadura que podria ser conjunta o coordinada d’alguna manera’, precisa aquest membre de l’ANC.

Òmnium, per la seva banda, confirma que hi ha converses amb entitats com l’ANC, però de moment no vol donar a conèixer els detalls de la campanya. A la seva web sí que es pot veure que ha convocat una sessió informativa a la seva seu nacional el pròxim dia 18 i ja ha obert formularis per a sumar voluntaris de cara a la mobilització que prepararan.

Qui té la feina més avançada és la plataforma Esquerres per la Independència ací podeu consultar les entitats que la integren—, nascuda per donar suport al sí en la consulta del 9-N i que fa dues setmanes va engegar la campanya ‘Referèndum, República: Sí!‘. Li donen suport personalitats com Elisenda Paluzie, Antonio Baños, Julià de Jòdar, Arcadi Oliveres, Teresa Forcades, entre de molts altres.

Demanen a tota l’esquerra independentista de treballar transversalment amb l’objectiu d’eixamplar la base social favorable a la ruptura, ‘i establir un nou marc de convivència favorable als interessos de les classes populars’. També diu que el referèndum és la millor eina per a començar a construir una ‘societat justa i solidària’ i assegurar un repartiment de la riquesa.

Partits polítics
Quant als partits el terreny és gairebé erm. Només Demòcrates de Catalunya ha fet un pas endavant. La campanya es diu Demòcrates pel Sí i ja ha engegat motors. De moment han difós material audiovisual i a la seva web tenen un formulari per a reclutar voluntaris. En la presentació, fet el 13 de desembre, el partit liderat per Antoni Castellà va llançar un clar missatge de voluntat de col·laboració amb les altres formacions amb l’objectiu de fer una campanya transversal. Per això en la presentació hi van assistir representants d’ERC, la CUP, Reagrupament i Solidaritat Catalana, deixant el PDECAT com a única formació absent, tot i que Castellà va confirmar que estaven convidats.

La CUP, per la seva banda, la campanya pel sí al referèndum del setembre del 2017 la llançarà el mes de febrer. De moment es coneix quin serà el logo: un ‘sí’ amb signe d’exclamació i un fons de color variable, groc, verd, vermell i lila.

‘Hem començat a treballar la campanya i volem llançar-la com més aviat millor per mobilitzar a la població pel sí’, va explicar en la presentació de la imatge el portaveu del secretariat nacional de la CUP, Quim Arrufat, que va recordar que també cal assegurar que la celebració del referèndum sigui indiscutible. L’equip de campanya reuneix experts de la CUP en molts àmbits, entre els quals hi ha especialistes que han treballat en les recents campanyes independentistes de les últimes mobilitzacions.

Per la seva banda ERC i PDECAT no volen avançar moviments i prefereixen esperar abans de donar detalls de pes. Els republicans sí que han donat alguns detalls. En el Consell Nacional de setembre el partit va anunciar que havia reservat una partida d’un milió d’euros del pressupost intern per finançar la campanya del sí pel referèndum. I ahir, el diputat al congrés, Gabriel Rufián, va dir que entre els partits cercaran una coordinació per a defensar el sí conjuntament.

La part institucional
Enmig dels partidaris del sí i del no, hi haurà la part institucional, que serà interpretada per la comissió de l’executiva del Pacte pel Referèndum. La seva missió serà impulsar una campanya en favor d’un referèndum pactat amb l’estat; una campanya que vagi més enllà de Catalunya, que inclogui actes a l’estat espanyol i fins i tot en més estats.

Puigdemont va dir que caldria elaborar ‘un manifest integrador que servís per a explicar, aquí i a fora, el sentit de la campanya d’adhesions a la sol·licitud de la celebració d’un referèndum’. És una manera d’exhaurir explícitament, una vegada més, la via de referèndum pactat, per a poder legitimar la convocatòria d’un referèndum sense permís de l’estat.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any