
Per: ACN


Aquesta funcionalitat és per als membres de la comunitat de VilaWeb. Si encara no en sou subscriptors, cliqueu en aquesta pàgina per veure'n els avantatges.


Aquesta funcionalitat és per als membres de la comunitat de VilaWeb. Si encara no en sou subscriptors, cliqueu en aquesta pàgina per veure'n els avantatges.

Fes-te subscriptor de VilaWeb
Entitats, sindicats i partits del País Valencià han signat avui un manifest davant les dues sentències del Tribunal Suprem espanyol contra el Decret 61/2017 de la Generalitat. Més enllà de denunciar el que consideren un greu atac contra l’autogovern i menysteniment del català, els signants demanen una resposta en positiu i interpel·len tant el Consell com la societat civil.
Al govern li demanen de continuar ‘avançant cap a la igualtat lingüística’ i cooperació amb els governs de la resta de l’àmbit lingüístic. Entre els signants hi ha el partit de govern Compromís, el PSPV de Castelló i Esquerra Unida del País Valencià (EUPV), Acció Cultural del País Valencià (ACPV), Escola Valenciana, Intersindical Valenciana, CCOO del País Valencià i la COS.
El manifest conjunt és una primera resposta a la sentència del TSJ del País Valencià, que ara ha confirmat el Suprem, i que anul·la onze articles i una disposició final del decret valencià que regula l’ús de les llengües oficials al País Valencià. ‘Considerem que la millor resposta per a la millora de la situació social de la llengua és continuar treballant en positiu, des del respecte a l’autogovern com a expressió de la democràcia i de la igualtat lingüística com un dret civil fonamental, i continuar sumant majories socials i polítiques a un projecte de més democràcia, més autogovern i més drets’, afirma la trenta llarga de signants, entre els quals, entitats socials i de defensa de la llengua, organitzacions sindicals i diverses formacions polítiques.
El manifest es dirigeix principalment al Consell. Particularment, demana que executi l’acord de les Corts que va aprovar la reciprocitat dels senyals de les ràdios i televisions públiques valencianes, catalana i de les Illes; que entri de forma plena en l’Institut Ramon Llull; que aprovi una Llei d’Igualtat Lingüística que ‘superi la limitació’ de l’actual Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià; que desenvolupi un pla de cooperació efectiva en els àmbits de la llengua i la cultura amb els governs del mateix àmbit lingüístic; i finalment, que insti el govern espanyol i els organismes i institucions de l’estat espanyol, a ‘respectar els dictàmens de les autoritats universitàries i acadèmiques sobre la unitat de la llengua, i a aplicar-ho a totes les institucions, webs, serveis, els ens, les polítiques públiques o els contractes públics de l’estat’.
No obstant això, aquesta resposta interpel·la els mateixos signants i el conjunt de la societat civil: ‘Les institucions han d’assumir la seua responsabilitat, i exercir les seues facultats de govern, però les organitzacions ciutadanes (entitats, sindicats i partits) hi tenim, també, la nostra part de responsabilitat’, exposen. En aquest sentit, es conjuren a continuar ‘respectant i fent respectar el dret a la igualtat lingüística’, impulsar accions de cooperació amb les entitats, sindicats i partits de la resta de l’àmbit lingüístic, treballar amb les entitats, sindicats i partits de la resta de territoris amb llengua pròpia de l’estat espanyol ‘per a garantir de forma efectiva la igualtat lingüística’, i denunciar en les instàncies espanyoles i europees oportunes ‘la tendència regressiva que amenaça l’autogovern’.
Comentaris
Els subscriptors de VilaWeb poden comentar aquesta notícia, o bé llegir els comentaris que hi han fet els altres subscriptors i debatre-la amb ells , clicant ací.
Si encara no sou subscriptors, us en podeu fer clicant ací.
S'ha afegit la noticia a Favorits