Martxelo, Vicent, finalment coincidim en persona, gràcies a Diari de Balears, que, amb motiu del vint-i-cinquè aniversari, ens ajunta tots tres avui en una conferència a Palma per compartir la nostra visió sobre els mitjans de comunicació en llengües minoritzades. Vull fer constar la nostra enhorabona al diari balear pel seu quart de segle. Això és gairebé tant com VilaWeb, que en va fer vint-i-cinc l’any passat.

La importància del sistema de mitjans en llengües minoritzades s’ha d’emmarcar en el context del paper dels mitjans en la societat, tenint en compte el paper a l’hora de reforçar la identitat nacional, de desenvolupar els idiomes propis i de teixir una xarxa de relacions. Entre les tasques que exerceixen, es destaca l’establiment d’un espai públic en la llengua pròpia i la promoció de la cultura, l’idioma i la identitat.

En el cas de Galícia, els mitjans impresos, majoritàriament, no tenien el compromís amb la llengua pròpia. La irrupció de Nós Diario, gràcies la determinació de les tres mil persones que van donar suport al projecte amb les seves subscripcions, va trencar una anormalitat recollida en totes les investigacions acadèmiques: l’absència d’un diari en paper en l’idioma propi de Galícia.

El cas gallec és encara més preocupant que el de l’èuscar i el català. Segons un estudi del professor Nicolás Xamardo, les llengües minoritzades europees tenen un mitjà en idioma propi per cada 12.000 habitants. Però a Galícia la xifra es duplica i hi ha un mitjà per cada 24.600 habitants. La política d’ajuts de la Junta de Galícia a mitjans de comunicació aguditza més la situació de discriminació del gallec respecte de l’espanyol. Continua injectant xifres milionàries a la premsa en espanyol que s’edita ací i discrimina qui empra la llengua pròpia com a vehicular.

Si mitjans com Nós Diari són una realitat és gràcies a l’esforç de qui acredita que un diari en paper i digital en gallec és necessari. I no tan sols pel fet d’emprar l’idioma com a canal, sinó per practicar un periodisme amb òptica gallega, sense reproduir l’agenda temàtica imposada des de fora. Gràcies a tots els lectors que contribuïu amb nosaltres! Ajudeu-nos ara a créixer!

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.