Enric Morera: ‘El cas Gürtel m’obliga a ser més estricte en la demanada de transparència’

  • Entrevista al president de les Corts Valencianes, que es nega a signar la liquidació dels comptes de la cambra si els grups parlamentaris no justifiquen les despeses de les subvencions que reben

VilaWeb
Redacció
09.02.2018 - 22:00

El president de les corts, Enric Morera, es nega a signar la liquidació dels comptes de la cambra si els grups parlamentaris no justifiquen les despeses de les subvencions que reben. Aquesta és la resposta a la poca transparència dels grups, que entre tots reben prop de tres milions i mig d’euros per a sufragar les despeses parlamentàries. Ara per ara, el destí de les subvencions als grups polítics no està fiscalitzat, fet que ja va comportar l’avís de la Sindicatura de Comptes. Per saber exactament què pretén, res millor que demanar-li-ho directament. Aquest és el resultat de la conversa:

Per què enduriu ara el control sobre els comptes dels grups parlamentaris?
—Com a president de les corts reclame més claredat, perquè són subvencions públiques per al funcionament dels grups. I ho faig ara d’acord amb l’informe de la Sindicatura de Comptes, que demana que es verifique amb més detall aquestes subvencions. Alguns grups havien respost que ja estaven auditats pel Tribunal de Comptes espanyol, però la Sindicatura recorda que l’òrgan que ha de verificar l’ús que es fa de les subvencions és el que les lliura, que en aquest cas són les corts.

Espereu trobar alguna irregularitat?
—Com que darrerament han aparegut noves informacions del cas Gürtel, en què l’ex-secretari general del PP valencià Ricardo Costa ha reconegut que el partit va finançar irregularment diverses campanyes electorals, això m’obliga a ser més estricte en la demanda de transparència.

No és una venjança contra el PP per haver-vos acusat de carregar a les corts un viatge a Palma?
—Vaig anar a Palma per declarar com a testimoni pel cas Nóos i em vaig pagar el viatge de la meua butxaca. El PP es va equivocar quan em va acusar de carregar a les corts les despeses del viatge i demanant que tornés els diners. No són gaire coherents, perquè demanen una transparència que no practiquen.

Però no els podeu obligar a justificar les despeses.
—De moment, la setmana que ve reuniré la comissió de govern interior de les corts, i a partir d’aquí, que els grups es posicionen. Tampoc no és obligatori pensar que s’ha fet un ús negatiu d’aquestes subvencions, que representen el 15% del pressupost de les corts.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any