Enginyeria comptable

  • El "progressista" Feijoo és un veritable expert a maquillar els comptes

VilaWeb

Martxelo, Vicent, hi ha autèntics experts a maquillar els comptes. I el president de la Junta de Galícia, Alberto Núñez Feijoo, n’és un veritable campió. El govern gallec acaba de presentar el pressupost per al 2022. “Els més alts de la història”, diu, però les matemàtiques desmunten el lema i evidencien que, aplicant-li la pujada de l’índex de preus de consum (IPC), el pressupost del 2009 –el darrer del govern bipartit PSOE-BNG– equivaldria avui a 13.322.000, és a dir, 1.695 milions més que els comptes del 2022.

Del pressupost de l’any que ve hi ha unes quantes qüestions que resulten sorprenents i que despullen un home benvist pels mitjans progressistes espanyols. Comencem per la sanitat. Com sabeu, l’atenció primària és objecte d’un desmantellament brutal a Galícia. Hi ha esperes de setmanes i fins aquest mes les consultes eren, majoritàriament, telemàtiques. Els professionals viuen amb la soga al coll, amb agendes d’una seixantena de pacients per dia. El govern gallec ha arribat a admetre el col·lapse de la primera porta d’entrada de les persones al servei públic de sanitat. Doncs bé, malgrat aquest context, l’atenció primària rep 1.389 milions d’euros, una xifra més baixa que el 2021. Si ho comparem amb el 2009 i tenint en compte l’IPC, l’atenció primària de l’any vinent seria de 230 milions d’euros menys que no ara fa dotze anys. Això sí, Feijoo manté els concerts amb la sanitat privada a 127 milions. Aquest és el progressisme del president de la Junta.

També podem referir-nos a la llengua gallega. És tan progressista el cap de l’executiu que hi dedica 3 milions d’euros menys que el 2021. Els nous comptes preveuen 10 milions en compte dels 13 de l’exercici actual. Si ho comparem amb les xifres del 2009 (tenint en compte l’IPC), el gallec tindria 14,4 milions menys. I ni tan sols es molesta a maquillar-la, aquesta partida. És una mostra més de l’autoodi que practica el govern de Feijoo, a desgrat que totes les dades, es mirin per on es mirin, adverteixen de la pèrdua significativa de parlants de l’idioma propi de Galícia.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes