01.03.2025 - 21:40
|
Actualització: 03.03.2025 - 01:01
L’enfonsament del Partit Socialdemòcrata d’Alemanya –que diumenge va obtenir el resultat més baix de la seva història– i la previsible sortida d’Olaf Scholz del capdavant el govern, no solament és un entrebanc per a l’SPD, sinó que evidencia també un moment baix per a aquest espai polític a tot Europa.
Avui hi ha pocs governs a la Unió Europea dirigits per caps socialdemòcrates; de fet, es poden comptar amb els dits d’una mà. I no pas perquè hagi aparegut una alternativa més a l’esquerra, com fou el cas, fa anys, de Syriza i Alexis Tsipras a Grècia, sinó que el suport electoral ha tombat, a grans trets, cap a la dreta.
Dels vint-i-set estats de la Unió Europea, el partit socialista solament governa tot sol a Malta, amb Robert Abela al capdavant, en un sistema polític que té un bipartidisme molt accentuat. La danesa Mette Frederiksen capitaneja un govern de coalició amb el centre-dreta, i l’espanyol Pedro Sánchez té Sumar de soci de govern.
Enguany el govern de Frederiksen s’ha trobat abocat a una crisi política amb el president nord-americà Donald Trump, que els exigeix que els vengui Grenlàndia, i que els ha amenaçats amb aranzels i sancions econòmiques.
També a Lituània hi ha, d’ençà del desembre, un primer ministre socialdemòcrata, Gintautas Paluckas, tot i que el president del país és independent. I en el cas de Romania s’ha nomenat un govern encapçalat pels socialistes, amb Ion-Marcel Ciolacu al capdavant, però amb un president conservador i enmig d’una crisi política forta per l’anul·lació de les eleccions que havia guanyat el candidat pro-rus per ingerència russa.
En comparació, l’any 1999, els socialistes governaven en tretze estats membres dels quinze que hi havia en aquell moment a la Unió Europea. Els resultats al Parlament Europeu no són pas gaire més bons, i en un parlament que ha anat canviat el nombre de diputats, hi trobem que els socialdemòcrates tenen el percentatge d’escons més baix d’ençà de la creació de la institució, del 18,8%.
Tot amb tot, han continuat formant part dels òrgans de govern de les institucions europees. Però, si bé abans eren una de les dues cares del bipartidisme imperfecte que hi havia en bona part de les democràcies europees, ara aquests dos partits sovint acaben pactant per a mantenir el sistema polític actual. Per exemple, la demòcrata-cristiana Ursula von der Leyen és presidenta de la Comissió Europea, i el socialdemòcrata Charles Michel és president del Consell Europeu. En el cas d’Alemanya, tot i la victòria de la CDU, tots dos partits, plegats, han aconseguit solament el 44,8% dels vots, el percentatge més baix obtingut mai per aquestes dues grans formacions.
Els partits socialdemòcrates que trontollen
En alguns estats de la Unió Europea, els socialdemòcrates han deixat de ser un dels principals partits. Això passa a França, on, malgrat retenir algunes institucions importants, com la batllia de París, amb Anne Hidalgo, a les eleccions presidencials del 2022 Hidalgo mateix va ser desena, amb l’1,74% dels vots. Fa pocs anys el president era el socialista François Hollande, però amb l’arribada d’Emmanuel Macron el Partit Socialista ha passat de ser una opció de govern a un soci minoritari de la coalició d’esquerres.
A Grècia, el partit socialdemocràcia de referència, el PASOK, es va enfonsar i va ser substituït per Syriza, de l’esquerra alternativa. El PASOK, després d’un procés de refundació, sembla que pot tornar a superar el partit que encapçalava Alexis Tsipras, però ha deixat de formar part d’un model bipartidista amb els conservadors de Nova Democràcia. De la mateixa manera, a Polònia, Aliança de l’Esquerra Democràtica, ara dita Nova Esquerra després d’un procés de refundació, va arribar a tenir majoria absoluta l’any 2001, però en les darreres eleccions no va passar del 8% els vots.
Finalment, també trobem partits que, en certa manera, han deixat de ser considerats socialdemòcrates. Més enllà de les polítiques econòmiques, o de més fractures clàssiques com ara la religió o el nacionalisme, cal afegir nous aspectes de la política que ara tenen una gran força en el debat diari, com el feminisme, el moviment LGBTI, l’ecologisme i l’entrada dels partits verds, els animalistes, la democratització i transparència de l’estat i les polítiques envers la immigració. Aquestes noves qüestions, que no formaven part de la base ideològica dels partits socialdemòcrates, també els han dut divisions. Això els ha forçats sovint a prendre posicions ambigües, que encara han allunyat més una part dels electors.
És el cas de Direcció – Socialdemocràcia, el partit del primer ministre eslovac Robert Fico, contrari a donar suport a Ucraïna en la guerra i amb un discurs molt dur contra la immigració i les organitzacions de la societat civil de defensa dels drets humans.
Partits sense rumb
La reconstrucció d’Europa va permetre un llarg període de creixement econòmic i una modernització, juntament amb una millora de l’ocupació i dels salaris. Aquest sistema va ser dirigit pels estats, que van mantenir la propietat però van intervenir en l’economia de mercat, és a dir, van nacionalitzar serveis i indústries clau, allà on calia fer prevaler el benestar social. Entre més serveis, es van nacionalitzar les elèctriques, l’aigua, les fonts d’energia (carbó, acer, gas, etc.) i també el transport (ferrocarrils, construcció d’avions i automòbils, etc.).
Alhora esdevenien pilars d’aquest sistema la universalització de serveis socials i laborals, com ara la sanitat, l’educació pública, les pensions i el subsidi als desocupats. Per finançar aquests serveis es va establir un sistema d’imposts, que també permetia de redistribuir la riquesa per a crear més igualtat. És, en definitiva, allò que anomenem estat del benestar.
Aquest sistema va obtenir un consens ampli, de l’esquerra als conservadors. Les polítiques socialdemòcrates es van imposar, per bé que moltes en realitat van ser desenvolupades per polítics de dretes, com ara l’alemany Konrad Adenauer (1949-1963), el francès Charles de Gaulle (1959-1974) i els demòcrata-cristians italians, que van governar ininterrompudament del 1945 al 1981. Amb el fre del creixement econòmic es va perdre el consens gràcies a l’entrada del neoliberalisme amb Thatcher (1979-1990) i Reagan (1981-1989). La crítica de tots dos anava contra la intervenció estatal en l’economia i feien una defensa del lliure mercat. Deien que calia privatitzar serveis, perquè consideraven que les empreses públiques eren ineficaces, una visió que es va accentuar amb l’esfondrament de l’URSS. Per ells, com més desregulacions hi hagués i menys es restringissin les operacions de les empreses, més podrien créixer i més riquesa i ocupació es crearia.
Això va portar a un primer enfonsament dels socialdemòcrates i la creació d’una tercera via, una posició política que volia ser intermèdia entre el neoliberalisme i l’antiga socialdemocràcia. Aquesta posició, amb el britànic Tony Blair com a cara visible, assumia la visió liberal de l’economia en un món cada vegada més globalitzat, amb una defensa de la desregulació i la reducció d’imposts, a més de la responsabilitat personal davant un estat que consideraven sobreprotector i amb uns ciutadans massa dependents. Però, alhora, volien mantenir els serveis bàsics per a la població i diferenciar-se dels conservadors, sobretot en la defensa de llibertats com ara l’avortament o el matrimoni homosexual. Aquesta opció va donar bons resultats i va atreure nous votants allunyats del discurs més intervencionista. Tony Blair va governar una dècada, del 1997 al 2007, i Gerhard Schröder fou el canceller alemany del 1998 al 2005. Tanmateix, la crisi del 2008 i les discrepàncies que aquesta mena de política creaven entre alguns votants més tradicionals van fer perdre molts vots als partits socialdemòcrates.
Això és a la base dels problemes actuals. La dreta, que va atribuir la crisi a un malbaratament dels recursos de l’estat, ha aplicat mesures com ara privatitzacions o desregulació del mercat laboral. Aquest discurs, portat a l’extrem, és el que ara encapçalen l’extrema dreta de Javier Milei a l’Argentina i de Donald Trump i Elon Musk als EUA. I la ultradreta europea prova de reproduir-lo.
Els socialdemòcrates, sense gaires idees, s’han erigit en l’única alternativa a la ultradreta a l’hora de defensar els serveis de l’estat de benestar i els avenços socials aconseguits, que es podrien perdre si no governen ells. El partit capaç d’evitar un mal major, però sense presentar cap model de societat més enllà de l’status quo, amb propostes com ara augmentar els imposts als més rics.
Els joves, com més va més allunyats
El sistema polític es troba en plena transformació a tot Europa, en un moment d’incertesa màxima, enmig de crisis que s’encadenen, com ara la de la covid, la del canvi climàtic i la de la guerra d’Ucraïna, i amb un augment de la ultradreta, històricament arraconada del poder, que ara encapçala governs com el d’Itàlia, amb la primera ministra Giorgia Meloni.
La falta d’un projecte atractiu ha portat a un distanciament, sobretot, amb els joves. Per exemple, a les eleccions d’Alemanya, les més recents, la majoria de joves van optar per Die Linke, un partit d’esquerra alternativa; i en segon lloc per Alternativa per Alemanya. En canvi, els socialdemòcrates s’han hagut de conformar amb el quart lloc.
Entre els joves, les noies van votar en massa el partit d’esquerra alternativa i els nois es van decantar per l’extrema dreta. En cap dels dos sexes es va prendre de referència l’SPD.
big gender gap among young people in germany. men voting far right (afd),
women far left (der linke) pic.twitter.com/hcJqM0Why4— ian bremmer (@ianbremmer) February 24, 2025
De fet, els joves han impulsat l’extrema dreta en bona part dels estats europeus. De la mateixa manera, a Portugal, el partit d’ultradreta Chega (‘prou’) va ser la tercera força l’any passat, votada per un jove de cada quatre, fins a triplicar el suport en solament dos anys.
També als Països Catalans s’observa aquest fenomen. Fa poques setmanes, el sondatge de l’Institut de Ciències Polítiques i Socials (ICPS) detectava a Catalunya una creixent dretanització dels homes joves i un distanciament ideològic respecte de les dones de la mateixa edat. Entre els homes de 18 anys a 24, sols el 53% considera l’extrema dreta una “amenaça” per a la democràcia; entre les dones del mateix grup d’edat el percentatge arriba al 82,6%.
Els homes joves són els que se situen més a la dreta, i les dones joves són entre les més d’esquerres. Quant al feminisme, el suport dels nois menors de 25 anys ha caigut del 57,7% el 2023 al 40% enguany, una davallada de gairebé divuit punts en poc temps.