Endesa: una insultant exhibició del capitalisme d’amics

«L'anunci, pagat en ocasió de la cimera sobre el clima de les Nacions Unides, diu que Endesa encapçala 'el canvi cap a una societat lliure d'emissions'. Cosa que és simplement mentida, per més que figure a la portada.»

Vicent Partal
03.12.2019 - 08:05
Actualització: 03.12.2019 - 09:05
VilaWeb

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Ahir tots els diaris en paper de Madrid i uns quants dels Països Catalans van coincidir, un a un, en els titulars i les fotografies de la portada. Cadascun amb la seua tipografia i estil i sota el seu logotip tradicional. El fenomen sorprenent tenia una explicació: la portada no era cap portada periodística sinó un anunci disfressat de portada. D’Endesa.

Alguna vegada ja havia passat que les portades dels diaris en paper –cada dia més moribunds– havien estat substituïdes per anuncis. Me’n ve al cap un cas recent amb anuncis del Banc Santander. Però aquesta és la primera vegada, que jo recorde, en què els anuncis han adoptat la forma i la maquetació de notícies, a la portada. Alguns van mirar de suavitzar-ho posant la paraula ‘Publicitat’ en algun racó, però l’impacte al quiosc era demolidor. Després aquests mitjans faran estudis demanant-se per quin motiu la premsa tradicional és moribunda i clamaran contra les fake news, reclamant el periodisme de sempre. La venda de l’ànima té aquestes coses: que has de fer veure que no existeix.

L’anunci, pagat en ocasió de la cimera sobre el clima de les Nacions Unides, diu que Endesa encapçala ‘el canvi cap a una societat lliure d’emissions’. Cosa que és simplement mentida, per més que figure a la portada. Justament la setmana passada, l’Observatorio de la Sostenibilidad, una associació privada amb un prestigi científic important, publicava l’informe ‘Emergencia Climática en España’, on quedava clar que és precisament Endesa l’empresa que més emissions va generar a l’estat espanyol durant el 2018. Exactament és responsable de l’expulsió a l’atmosfera de trenta milions de tones de diòxid de carboni, que equivalen al 23% de les emissions industrials i –alerta amb la dada– el 9,3% de totes les emissions. El seu competidor immediat en aquesta terrible classificació, Repsol-Petronor, n’emet deu milions, és a dir, una tercera part.

I no és tan solament qüestió dels diaris o de la utilització que se’n faça. És que la cimera del clima es finança amb diners d’Endesa i algunes empreses semblants, tot i que després –el capitalisme d’amics espanyol té aquestes coses– podran deduir fiscalment fins un 90% de la despesa, tal com explica aquest report de la Directa.

Tot plegat és una perversió insultant, però una perversió que cal situar bé al seu lloc. A l’estat espanyol el cercle infernal per a la població creat entre el BOE, l’Íbex i els mitjans forja una versió particular d’allò que en la ciència política s’anomena ‘crony capitalism’ o ‘capitalisme d’amics’.

El model espanyol, com el d’alguns altres països, consisteix en la utilització de les capacitats del govern per un conjunt de grans empreses per a limitar la lliure competència i enriquir-se molt més enllà del que seria raonable. A costa d’esprémer la població per la via de decisions polítiques, mitjançant el BOE. Altrament, no hi ha cap raó que puga explicar, per exemple, com és que l’estat espanyol té pràcticament la llum més cara d’Europa mentre es posen totes les traves del món a la generació d’energia solar. Un informe recent de l’Agència Europea de Cooperació de Reguladors Energètics explica que aquesta darrera dècada els consumidors de l’estat espanyol som els qui hem tingut la pujada de preu més gran: un 66,8% entre el 2008 i 2018.

Tanmateix, la peculiaritat del cas espanyol està en el fet que aquestes empreses són, pràcticament totes, les antigues empreses estatals creades durant el franquisme, privatitzades en l’època d’Aznar i controlades gràcies a les famoses portes giratòries entre la política i els negocis. Rodolfo Martín Villa, el sinistre ex-governador franquista de Barcelona, responsable dels assassinats del 3 de març de 1976 a Vitòria, va ser l’arquitecte de l’expansió de l’empresa. I hi han passat o hi són encara, cobrant sous magnífics, polítics com ara Miquel Roca i Junyent, Luís de Guindos, Elena Salgado i fins i tot José Maria Aznar.

Aquesta ‘peculiaritat’ del capitalisme d’amics espanyol enllaça el poder real d’avui amb el del règim de Franco i explica algunes, per no dir totes, les anomalies de l’anèmica democràcia espanyola. Cosa que ha posat en relleu amb una contundència difícil de contestar l’historiador Paul Preston, que aquest dies publica la versió en català del seu llibre Un poble traït. Hi retrata com la corrupció i la incompetència política, amb la conseqüència de la divisió social, s’arrosseguen d’ençà del 1873 fins avui. És un retrat esbalaïdor, especialment quan llegeixes el darrer capítol i t’adones fins a quin a punt això de la transició ha estat una maniobra per a mantenir viu el negoci. Entre més raons per a poder continuar mentint impunement, si cal comprant directament les portades dels diaris.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
02.12.2019  ·  22:10

En realitat, tot funciona com un “cortijo”. Hi ha un amo que té uns quants subalterns que es reparteixen diferents sectors de producció. I els treballadors, el jornalers, han de treballar per a la major glòria i lluïment dels qui els manen i els escorren. Si hi ha visites, com ara és el cas, es procura donar una imatge de modernitat i cosmopolitisme. El resultat, ja ho veurem en pocs dies, sempre és que es veu el llautó. Pel que fa a la premsa escrita, el problema està clar. Si cedeixes una vegada, has de cedir sempre. En tot cas, es diaris sempre serveixen per a posar baix del paelló els diumenges que es fa paella a casa.

Carles Farre
Carles Farre
02.12.2019  ·  22:41

Aquests d’Endesa de que van?, Es pensen que tots som tan estúpids per creure’ns la seva implicació amb l’ecologisme?….colla de voltors i farsants

Sebastià Batlle
Sebastià Batlle
02.12.2019  ·  22:48

Una empresa que havia sigut estatal ( de TOTS ), i ara resulta que se l’ han venuda a 4 amics, i el què és més greu, a un altre estat- ENEL és italiana,
i cap client n’ ha rebut ni 5 cèntims. Recordeu ” antes Alemana que Catalana ??; doncs ni això, Italiana !!. S’ estan polint els drets socials que havíen guanyat en el temps; no fan inversions, únicament just el mantenir el subministrament al client. Tot això a canvi de 4 portes giratòries. Per cert, Telefònica-recordeu les famoses ” Stoc-opcions ” ?? ; Campsa igual, de tots, i ara ???.

Rosa Gispert
Rosa Gispert
02.12.2019  ·  23:04

Com diuen alguns grups ecologistes de veritat, aquesta cimera del ‘ONU només serveix per a rentar la cara a les institucions i a les grans empreses més contaminants i culpables del canvi climàtic. Propaganda i mentides per amagar que no fan res per evitar-ho. I la premsa treient-ne profit.

Tasio Llerena
Tasio Llerena
02.12.2019  ·  23:45

La millor manera d’evitar que ens ensarronin més és impedir que facin negoci amb nosaltres: no els comprem electricitat, comprem-la a qui la ven de fonts renovables -cada vegada n’hi ha més-, o generem-la nosaltres,, que també és possible. El dia que només usem electricitat neta, se’ls acabaran els negocis bruts i contaminants.

Josep-Anton Monfort
Josep-Anton Monfort
02.12.2019  ·  23:45

Però què espera la gent a fotre el camp de les empreses de l’Ibex?. És un simple tràmit que moltes organitzacion han ajudat a fer per barris i pobles. Marxeu d’una vegada d’Endesa, Repsol, Telefónica, la Caixa, etc. Hi ha alternatives i no costa res.

Joan Lluís Dalmau
Joan Lluís Dalmau
03.12.2019  ·  01:11

Per si fos poc alguns historiadors diuen que FECSA a ser rescatada per Endesa desprès de la mala gestió dels seus dirigents, quan la veritat és que Madrid va anar soscavant els seus recursos a base de prendre’ls clients amb els recolzaments de l’erari públic. Oferien portar la corrent a la porta dels nous peticionaris a cost cero, Endesa comptava amb que l’estat eixugaria els seus dèficits, Fecsa depenia només dels ingresos dels clients. Amb això fan despullar Catalunya de la seva principal empresa eléctrica, per posar-la més tard en mans dels Italians amb l’excusa de que Endesa era deficitària, és clar que ho era… degut a les seves males pràctiques comercials per desposseir-nos d’una empresa cabdal per la independència energètica.

ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
03.12.2019  ·  01:12

Llegir i escoltar entre línies. Els informatius espanyols s’han atipat a explicar les xifres de la Cimera del Clima:

1. Cost per a l’estat español i el xilè…………………………………………………………………………………….. -120 milions.
2. Guanys per turisme entre pernoctacions i despesa diària de 25.000 persones anades……… +160 milions.
3. Guanys que es queden a la metrópoli colonial………………………………………………………………….. + 40 milions.

PS: això és EspaÑa. O com diría l’humorista Xavi Castillo… ” Això ho pagues TU “,…lector colonitzat !

Li (Linus) Fontrodona
Li (Linus) Fontrodona
03.12.2019  ·  01:13

Francament, ara que començo a passar fred i, no podent pagar totes les terribles factures que m’arriben, aviat em faran fora de casa, només els desitjo un gran daltabaix i molt de mal a tots els responsables. N’estic retip de tot això que ens fan sofrir en nom d’un país –i, de fet un món– insofrible. No-Puc-Més.

Maria Cinta Comet
Maria Cinta Comet
03.12.2019  ·  05:16

Una gran empresa que contamina, vol emblanquir la seva mala acció vers el clima i el planeta, gastant-se una millonada en un anunci que promou l’efecte contrari .
“diners per cinisme”
Tot molt normal a la Ñ de sempre.
Ufff….!!!

Carles Serra
Carles Serra
03.12.2019  ·  06:36

Gràcies Vicent per la teva portada.
Crec que els comentaris fets pels lectors ho diuen tot.
I pensar que la revolucionària de Colauuu obligarà a una majoria d’autònoms ofegats, així com jubilats a canviar el cotxe.
Eu sentit dir alguna cosa del gran defensor del medi ambient que el PSO€ li va montar un departament del medi ambient l’ Herrera? de la desapareguda ICV i ara dintre dels Comuns per seguir vivint del sistema
Quin fàstic i cinisme

Pepita Carlos
Pepita Carlos
03.12.2019  ·  06:56

I ha dins de tota aquesta corrupció i privatització i tenim gent nostre que s’han venut cobran sous mil’lionaris, com Roca Junyent.
Quina vergonya de gent

Jordi Torruella
Jordi Torruella
03.12.2019  ·  07:07

Som Energia.

Jaume Riu
Jaume Riu
03.12.2019  ·  08:31

Veiem quines portades NO van fer el joc a Endesa i tindrem un perfil de premsa lliure.

josep soler
josep soler
03.12.2019  ·  09:03

I on està el gremi de periodistes?

En la primera setmana de la carrera de periodisme, s’explica que la professió és la més corrupta de totes les professions?

Per qué el diccionari, en el mot prostitució, no hi inclou el col·lectiu de periodistes de la caverna espanyola?

jaume vall
jaume vall
03.12.2019  ·  09:04

De tot això, només són importants dues coses:

1- com es fa arribar aquest missatge als equidistants, i als espanyolistes, per minar la seva complaença.
2- com es fa per assegurar al màxim que aquesta mal governança no sigui present en la república catalana.

La resta, ja no ens hauria de preocupar gaire, si desconnectem mentalment del país veí. Que els bombin.

Agnès Buscart
Agnès Buscart
03.12.2019  ·  09:09

I amb el nostre consum la fem més gran, ben fàcilment ens deixem enredar.
Gràcies pels detalls.
LLIBERTAT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Eduard Samarra
Eduard Samarra
03.12.2019  ·  09:19

Precisament per això que dius benvolgut director, el puatespanyisme (entès com l’odi cap a l’estat profund i no pas com xenofòbia) segueix sent avui dia el moviment social més tranversal que hi ha a Catalunya.

Josep Salart
Josep Salart
03.12.2019  ·  09:47

…. i m’han dit que aquests del crony capitalism demanaran un “uiski” de més perquè saben de partits polítics catalans que volen ajudar a formar govern a espanya.

A l’editorial hi posem quatre noms franquistes i en Roca. Sempre he somiat trobar-me’l de cares per fotrel.li una bofetada i no dir rés. Com si no hagués passat rés, plantufada i continuar caminant sense girar-te..
Ara be, trobo que hi podiem haver possat algún socialista i algú del PNV. O és que no vàren parar el cul els anys i anys governant espanya?.

Be, doncs amb el nostre seny, només queda felicitar-los de lo be que ho fan.

Felicitats ERC i els seus votants.

Ignasi Mora
Ignasi Mora
03.12.2019  ·  09:48

¿I per que no ENDESA MENTEIX com a titular principal? Perquè d’una altra manera, la mentida en aquest Estat esdevindrà veritat i haurem entrat finalment en l’òrbita del feixisme pur i dur.

Muntsa Navarro
Muntsa Navarro
03.12.2019  ·  10:15

Quin fàstic tan gran tot plegat. I només falta veure’ls una pila de dies a la megacimera tapadora passant-nos pels morros el que aconsegueixen amb la nostra complicitat. Tots hauríem de baixar al carrer i canviar els hàbits que alimenten aquest capitalisme desfermat.

Umberto Ciotti
Umberto Ciotti
03.12.2019  ·  10:15

Esto charco de fetida basura podrida que se llama España cada día da más asco

La Independencia de Catalunya será el salfumant para acabar con esta suciedad inmunda

Adelante con la desobediencia civil… Empezamos con abatir este asqueroso delincuente de Sánchez

Gerard Palacín
Gerard Palacín
03.12.2019  ·  10:39

Quedo esmaperdut amb les informacions que m’arriben d’aquest diari. I no entenc com no s’ha fet una campanya dura contra els mitjans que s’han avingut a fer publicitat de fake news en la portada.Fa pocs dies que encara des de Endesa em trucaven perquè m’havia canviatg de companyia (ara estic en una cooperativa del país), amb insistència fins a la mala educació. Li vaig dir que no m’interesava estar a Endesa i que nlo em tornés a trucar més.
Ara, li diria unes quàntes cose més i no pas agradables.
Jo demano que els ciutadans ens canviem de companyia i deixem a monopolis privilegiats com els d’Endesa al descobert.

Albert Estruch
Albert Estruch
03.12.2019  ·  11:53

Se el que em dic. Endesa ha estat des de els temps gloriosos del franquisme, la empresa nacional de l’estat espanyol. Privilegis, expansió pagada per l’estat, monopoli dur, sense competència. Des de la nacionalització per part del PP de Aznar, s’ha anat menjant sense pietat i en pocs diners totes les empreses elèctriques catalanes de distribució i comercialització d’energia elèctrica, Hecsa, Enher, Fecsa i altres petites empreses locals. Es a dir, el control i els recursos van passar a Endesa Madrid, i tots els seus alts cargues foren i són encara del PP. La gestió a Catalunya nefasta, tant és així que el forat de Fecsa-Endesa es va incrementar per 10, i l’OPA de Enel, la elèctrica italiana, els va salvar de fer la primera suspensió de pagaments d’una empresa elèctrica a Espanya. Això va ser, una venda fraudulenta, en la que no es volia vendre per res del món a Gas Natural, empresa “catalana” dominada ençà per la Caixa. Molts directius i sobre tot el President de la empresa aleshores, es varen fer molt rics en aquesta operació financera i bursàtil. Tot segueix igual, la oligarquia “elèctrica” espanyola i catalana, malgrat la “lliure competència” legislativa, és en mans dels mateixos que ja fa molts anys varen decidir que el negoci elèctric era un gran negoci per uns pocs, per una elit que ho controla TOT.

Rafael Morera
Rafael Morera
03.12.2019  ·  12:11

QUINA COSA MÉS EXTRENYA NO SR VIÇENS????

Albert Miret
Albert Miret
03.12.2019  ·  12:44

Si un té l’oportunitat de sentir una conversació entre persones pertanyents al crony capitalism, es donarà compte de l’exquisit cinisme amb què tracten els temes polítics. Parlen entre ells en una contínua simulació de llenguatge que tothom sap que és fals altament coneixedor de tot el que passa al país i amb un desvergonyiment increïble davant les flagrants contradiccions i les omissions a què es veuen obligats perquè es notin poc les mentides. Quan noten que un d’ells l’ha dit massa grossa, es fa un silenci i tots miren a racons diferents de la sala on són, per dissimular. Llavors un s’afanya a dir una cosa absolutament diferent del que estaven parlant, generalment amb intenció humorística, cosa que permet somriure als que l’havien detectat i dissimular als que no saben què passa perquè pensaven quan s’acabaria allò, i tots s’hi afegeixen ràpidament com per tapar la conversació anterior que saben que fa massa pudor. És d’un cinisme corporatiu que fa pena, acordat implícitament per amagar els pecats de tots, pecats que si parles d’un en un, tots t’admeten saber que es cometen, però que “ells no han comès mai, almenys directament”. En realitat, són d’una pobresa mental i d’una covardia que et deixa perplex. Et creies que no eren tan diferents ni tan mancats del mínim sentit ètic. Si li confesses a algun d’ells la teva dificultat per a baixar tan avall de la claveguera, et dirà ràpidament que vas amb el lliri a la mà i que “com et penses que van les coses en aquest país”. És culpa del país i no d’ells… que no ho entens? Però passa que com els senglars, n’hi ha molts, i quan te’n trobes uns quants junts és probable que t’ataquin si oloren que no ets igual que ells. I si no t’ataquen, encara és pitjor, perquè segurament et faran destruir a distància.
Aquesta lepra són els que decideixen que podem i que no podem fer. Ho pensem suportar molt més temps? No se’ns esgota mai la paciència als catalans, encara que contemplem cada dia el nostre cos ple de sangoneres?

Josep Ramon Alonso
Josep Ramon Alonso
03.12.2019  ·  12:49

Jordi Torruella: SOM ENERGIA

Som Energia fa inversions en hortes solars principalment a Andalusia i a altres províncies espanyoles, diuen per que son més rendibles allà que aquí, i ens ven una energia que diuen que és “verda” per que la injecten a la xarxa allà on la generen, però que com és xarxa única els arriba “envasada” per vendre-nos-la a nosaltres, però la realitat és que a Catalunya consumim majoritàriament la produïda per les nuclears, per que no és possible separar les energies produïdes i enviar-les per la xarxa allà on vulguis.

És un engany com una casa de pagès.

Francesc Subiràs
Francesc Subiràs
03.12.2019  ·  12:56

Vicent: tota la cúpula europea que s’ha anunciat, per a treballar en el tema canvi climàtic, hi és i ha estat escollida precisament pq res canviï. El capital no pot ni vol assumir un món sens emissions. No es forrarien. I està clar que posar a Lagarde al BCE i a la foto d’ahir em dóna la raó. Endesa es només un braç més d’aquest capital multinacional que reventa el planeta. Si voleu canvi, haureu de canviar el sistema productiu, la base, els pilars del mont capitalista, O be derrocar-lo, com a l’octubre rus…. Avolir-lo. I no sé si és pot derrocar un sistema econòmic mundial amb una declaració d’intencions, penso q cal quelcom més, una mica més de mala llet… La història em donarà la raó!

Josep Pasqual Gil
Josep Pasqual Gil
03.12.2019  ·  13:54

Llegint l’editorial, apareix a la columna de la dreta l’anunci i invitació a passar-te’n a Endesa. No sé com funciona això però em sembla surrealista i una burla al lector-consumidor.

Josep Planas
Josep Planas
03.12.2019  ·  14:39

Cal que considereu alternatives. Jo m’he donat de baixa d’Endesa fent-me soci de Som Energia (https://www.somenergia.coop)

JOAN VILAGELIU
JOAN VILAGELIU
03.12.2019  ·  15:44

Fa dos anys que tinc plaques fotovoltaiques a la teulada, regalo una pila de kilovats cada dia a la companyia, m’ho recompensen fent que salti el comptador cada vegada que consumeixo una mica mes, (a la nit o quan les plaques no prosueixen prou). Aixi anem…
Soc soci de SOM ENERGIA des-de fa anys. Pero la clau de l’aixeta, segueix en mans dels mateixos

Núria Monje
Núria Monje
03.12.2019  ·  16:48

Fa anys que tinc la fastigosa sensació que quasi tothom ha oblidat que va ser Asnar qui va “privatitzar” Endesa (l’antiga Fecsa), el monopoli elèctric espanyol construït en l’època franquista i mantingut durant la “transició”, i la va pràcticament regalar als seus amics, parents i coneguts, que van passar a ser-ne els accionistes… Una jugada mestra només possible gràcies a la xarxa de favors entre els seus…

Bonifacia Córdoba
Bonifacia Córdoba
03.12.2019  ·  17:32

Jo soc una pobre usuaria que no tinc drets front les grans multinacionals… no senyors fins que entre tots no enfonsem el sistema i estem disposats a renunciar a les comoditats… per cert, parlant de lasnar i seves idees de terror profondes… del grup de las ozores què s’en anat fet?… de veritat s’ha donat carpetazo als crimens de guerra i als actors principals de provocar-los amb la gran mentida de les armes massives quand unicament mataven per a apropiar-se del petroli?… es que pot dormir tan tranquil junt a la botella, que no es de uisky precisament? Vaja par de criminals sommian en ser els salvadors de paña i de pas del planeta amb tants fraudes i enganys a la esquena… xeperuts de merdes es poc i no vull insultar més, vaja ser que rebra amenaçes d’un subscriptor….

Josep Pujol
Josep Pujol
03.12.2019  ·  18:48

Fa dos mesos que m’he passat d’Endesa a una empresa catalana de Consum Estratègic recomanada per Òmnium Cultural (o potser l’ANC).

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes