Tema en actualització

El vice-president Pere Aragonès s’ha compromès a “impulsar la nova Generalitat republicana” en el seu discurs al ple d’investidura que es fa aquesta tarda al parlament, i que l’ha de convertir en president demà mateix. En un discurs breu, Aragonès ha reivindicat “una transformació social, feminista, verda i democràtica”, i ha dit que el seu executiu treballarà per, “amb una mà, vèncer la covid, i amb l’altra, avançar cap a la República catalana”. El candidat d’ERC ha dit que no en té prou amb el suport de Junts per Catalunya i la CUP, i l’ha demanat a “tots aquells que comparteixin la necessitat d’un canvi de progrés i l’amnistia i l’autodeterminació”, a fi de construir consensos de gran abast.

Aragonès ha demanat a l’estat espanyol que deixi enrere la repressió i presenti una alternativa política a la independència. “Confrontem projectes, democràticament, i que ningú no tingui por de perdre. D’això se’n diu democràcia”, ha dit. “Aquesta és la meva obsessió. Superar d’una vegada per totes el conflicte amb l’estat espanyol. I això passa de manera inevitable per l’amnistia i l’autodeterminació. Vull fer com Escòcia”. El ple continua amb les intervencions dels grups parlamentaris. Els primers a parlar seran Salvador Illa, en nom del PSC, i Albert Batet, en nom de Junts.

Així seran el debat d’investidura d’Aragonès i la formació de govern

Seguiu-lo ací en directe:

3 publicacions novesRecarregar
19.13

Borràs suspèn la sessió fins demà

El ple d'investidura es reprendrà demà a les nou del matí amb la intervenció d'Ignacio Garriga, portaveu del partit ultra Vox. Seguidament parlaran Dolors Sabater, per la CUP, tot i que la rèplica la farà Carles Riera; Jéssica Albiach, per Catalunya en Comú; Carlos Carrizosa, per Ciutadans; Alejandro Fernández, pel PP; i, en darrera instància, Marta Vilalta –i Josep Maria Jové, que farà la rèplica–, per ERC.

Una volta enllestits tots els torns, la votació es farà, com sempre, en veu alta: cada diputat haurà de dir si el seu vot és “sí”, “no” o “abstenció”. La votació seguirà l’ordre alfabètic dels cognoms, començant per un diputat triat a l’atzar, i s’acabarà amb el vot dels membres del govern en funcions que són diputats, incloent-hi Aragonès.

18.58

Aragonès diu a Batet que l'independentisme no és prou fort

Aragonès diu a Batet que "el que nosaltres volem aconseguir, la independència de Catalunya, requereix una acumulació de forces molt més gran". "El nostre projecte de país volem que sigui validat per la ciutadania. Volem que cada pas que fem sigui refrendat per la ciutadania de Catalunya. El nostre procés sempre serà escrupulosament democràtic". Aragonès diu que cal que l'independentisme avanci "amb una estratègia que ha de ser capaç de combinar les aportacions del conjunt" del moviment. "Hem d'aprofitar al màxim una negociació amb l'estat espanyol", ha dit.

18.54

Aragonès diu a Batet que els punts en comú són més forts que les diferències

Aragonès respon a Batet que també hauria preferit "que l'acord arribés més enllà", però que hi ha elements com "la repressió penal, administrativa i econòmica de l'estat" espanyol que condicionen el context en què es poden atènyer acords. "Al final ha quedat clar que allò que ens uneix és molt més fort que les diferències que pugui haver-hi en àmbits programàtics sectorials o en la manera d'arribar a la independència", afirma el candidat. "Avui, encara, malauradament, en l'Europa del 2021 hi ha persones que són empresonades o a l'exili per haver permès l'1 d'octubre, un projecte polític que entronca directament amb la història del catalanisme polític".

18.40

Batet defensa la taula de diàleg amb escepticisme

Batet diu que la confrontació i el diàleg no són contradictòries, sinó dues cares de la mateixa moneda. "Ens uneix el mandat del 52% de l'independentisme, i per tant té tot el sentit del món que conjuguem les dues estratègies", diu. Per això, "donem una oportunitat sincera a la taula de diàleg", tot i les reserves de Junts, tot i que recorda que "ni tan sols un govern amb Podemos no ha obert" un escenari real de diàleg. "Ahir mateix vam veure com el ministre del govern espanyol Miquel Iceta rebutjava parlar de l'amnistia".

18.35

Batet defensa la unitat i la lleialtat entre ERC i Junts

"Si l'estat volia liquidar els partits independentistes, la resposta és aquesta: acord de legislatura i de govern. Volien caldo, doncs dues tasses." El portaveu de Junts demana unitat i lleialtat a Esquerra Republicana. "Ara, els tres partits independentistes tenim, legítimament, plantejaments diferents. [...] Les urnes ens han atorgat la responsabilitat d'entendre'ns. El primer deure era reforçar els punts de partida que compartim i ajuntar les estratègies. Així figura a l'acord de govern".

18.30

Batet reconeix que l'acord amb ERC "és petit, retallat i suat"

Batet diu que el 14-F no hi va haver majoria d'un partit independentista, i recorda que Esquerra Republicana només ha obtingut un escó més que Junts. "Hem trigat més del que ens hauria agradat" a assolir l'acord, diu, i reitera les disculpes que van expressar en aquest sentit el mateix Aragonès i el secretari general de Junts, Jordi Sànchez. "Hem de reconèixer que l'acord és petit, retallat i fins i tot suat. Però és un acord ben forjat, que portarà més solidesa i més estabilitat que qualsevol acord tancat de pressa i corrents en les primeres setmanes de negociació".

18.22

Batet retreu a Illa l'oposició socialista a la llei trans i la gestió a Ceuta

El portaveu de Junts per Catalunya, Albert Batet, respon a Illa: "Sóc catalanista, molt 'puigdemontista'. Vostè ha dit que els valors de l'esquerra són la solidaritat. Aquesta setmana hem vist que el Partit Socialista l'ha poguda expressar oposant-se a una llei trans amb el suport del PP i Vox i ordenant devolucions en calent a Ceuta i Melilla".

18.14

Illa es reivindica com a 'tarradellista'

Illa, a Aragonès: "Catalunya, avui, no està més cohesionada que fa deu anys. No calen tants estudis ni lectures. Cal passejar i escoltar. Vostè ha dit que vol culminar la independència de Catalunya, i això és divisiu, perquè hi ha molta gent a Catalunya que no ho vol. M'és igual si és el 48, el 49 o el 51%. No ho volem. I també som catalans". El candidat socialista nega que sigui nacionalista, "ni català ni espanyol". "Jo no sóc d'etiquetes, però si me'n vol posar una, digui'm tarradellista. Això ens uneix, al seu partit i al meu".

18.08

Illa lamenta la tardança de l'acord

Illa retreu a Aragonès que "serà el primer president que necessitarà tres sessions d'investidura" per arribar a president, però li assegura lleialtat. "Vagi en compte que no li caiguin de les mans alguns suports", l'avisa. "Jo vull una legislatura de quatre anys, però deixi'm dir-li que hi ha molts indicis que no serà així. Vostès porten cinc anys governant amb Junts. Per què han esperat tres mesos, enmig d'una pandèmia? Era vostè que no volia fer eleccions. Per què hem hagut d'esperar tant, amb el desprestigi cap a la seva persona que això comporta?"

18.00

Aragonès respon a Illa que qui ha fracassat és l'estat espanyol

Aragonès respon a Illa: "Sí, aixequem el veto que en aquest parlament es pugui parlar de tot." "Hi estic d'acord, diàleg amb l'estat per parlar de l'autodeterminació, i diàleg aquí per a parlar de les propostes. Vostè parla dels últims deu anys com un fracàs. Però qui ha fracassat és l'estat espanyol, incapaç d'oferir cap proposta per als catalans. [...] Defensin la seva proposta i que s'implementi perquè la gent la vol, i no pas per imposició. Refugiar-se en una petrificació de les normes és un error, perquè mina la legitimitat dels projectes polítics."

17.53

Aragonès demana a Illa que s'atreveixi a participar en un referèndum

Aragonès li agraeix el to a Illa, però li retreu que "ha confós els pronòstics amb els desitjos". "Per què un projecte que representa el 52% dels vots i un que representa el 48% no ho és? Per què quan guanya l'independentisme és divisiu, i quan guanyen els partidaris de la unitat d'Espanya, no? Això s'escapa de tota lògica. El país és plural i divers, i és bo que sigui així", diu, però cal que concreti el projecte que vol, i defensa que un referèndum d'autodeterminació solucionaria aquest problema. "De moment, hem vist que elecció rere elecció, la majoria independentista no només és parlamentària, si no també en vot popular".

17.38

Illa ofereix suport al govern quant a la pandèmia

Illa qüestiona que el nou govern fusioni els departaments d'Empresa i Treball, i el de Territori i Sostenibilitat amb el de Polítiques Digitals, i lamenta que no hi hagi departament d'Indústria. El dirigent socialista també es compromet a donar suport al govern en les qüestions referents a la pandèmia, tot i que diu que no concedirà a Aragonès els cent dies de gràcia abans de començar a fer oposició. "Vostè mateix ho ha reconegut: anem massa tard".

17.33

Illa demana "diàleg entre catalans"

Illa nega que "la barreja de diàleg i de confrontació" sigui diàleg. "Diàleg és respectar-se, és escoltar-se, és treballar per trobar-se conjuntament. Com es dialoga vetant el primer partit de Catalunya? Li demano que comenci la seva presidència aixecant aquest veto. No té sentit que vostè vulgui abanderar el diàleg i veti el primer partit de Catalunya." "Hi haurà d'haver diàleg amb el govern d'Espanya, és clar, i l'haurà d'encapçalar vostè, però també hi haurà d'haver diàleg entre catalans, perquè a Catalunya hi ha pluralitat", recrimina Illa al candidat republicà. "Vostè creu, de debò, que avui Catalunya necessita confrontació? Vostè percep que la societat Catalana vulgui cap embat?"

17.30

Illa acusa Aragonès d'haver danyat les institucions

Illa, a Aragonès: "Vostè ha danyat les institucions de Catalunya i ha rebaixat la seva posició com a president. S'ha perjudicat el país. Els pronòstics sobre la solidesa de l'autoritat de la seva presidència no són gens encoratjadors, però estarem amatents i jutjarem per allò que vostès puguin fer en un futur. I què faran, en un futur?", es demana l'ex-ministre. "Vostè s'ha compromès avui a culminar la independència. Sap que això no passarà. Hauria de matisar aquest compromís, perquè sap que això no passarà".

17.26

Illa critica que l'acord hagi trigat tant

"Vostè ha reclamat un govern estable. Jo hi estic d'acord. Catalunya necessita un govern estable. [...] Que hagi necessitat tres sessions d'investidura per aconseguir la majoria no sembla un bon presagi", diu Illa. "Hem vist diferències airejades sense cap pudor", explica. "Hem vist fins i tot un trencament amb Junts per Catalunya. Vostè va dir: 'Avui anunciem que assumim la responsabilitat de començar la legislatura amb un govern en solitari'. Hem vist, qui ho havia de dir, la CUP fent d'àrbitre. Hem vist l'inici d'unes negociacions amb Catalunya en Comú. I finalment hem vist que en un cap de setmanes, vostè i el senyor Jordi Sànchez es van asseure i van arribar a un pacte de conveniència. Calia, tardar tant?"

17.12

El ple continua amb la intervenció d'Illa

Salvador Illa, en nom del PSC, intervé per a respondre el discurs d'Aragonès. Illa agraeix el paper de la consellera de Salut, Alba Vergés, en el procés de vaccinació, i envia el seu suport "als compatriotes de Ceuta i Melilla".

16.42

Pausa de trenta minuts

La presidenta del parlament, Laura Borràs, suspèn la sessió durant trenta minuts. El ple es reprendrà amb la intervenció de Salvador Illa, pel PSC, que tindrà trenta minuts per a parlar. Després, Aragonès tindrà el temps que vulgui per a replicar-li el discurs.

16.37

Aragonès promet avançar cap a la república

Aragonès demana a l'estat espanyol que deixi enrere la repressió i presenti una alternativa política a la independència. "Confrontem projectes, democràticament, i que ningú no tingui por de perdre. D'això se'n diu democràcia". El govern, diu, treballarà per, "amb una mà, vèncer la covid, i amb l'altra, avançar cap a la República catalana. Governant per a tothom, [...] sense deixar-nos ningú. Catalunya és la seva gent, i el camí l'hem de recórrer amb tothom. Perquè tant important és arribar a lloc com fer-ho sense deixar ningú enrere".

16.34

Aragonès diu que vol "fer com Escòcia"

Aragonès afirma que el seu govern impulsarà un gran pacte nacional per l'amnistia i l'autodeterminació, a fi que els presos puguin sortir de la presó i que els exiliats puguin tornar, i a fi que es pugui celebrar un referèndum d'autodeterminació. El candidat abandera tant la taula de diàleg com "una confrontació cívica i pacífica amb l'estat". "Aquesta és la meva obsessió. Superar d'una vegada per totes el conflicte amb l'estat espanyol. I això passa de manera inevitable per l'amnistia i l'autodeterminació. Vull fer com Escòcia".

16.30

Aragonès diu que cercarà "grans consensos"

Aragonès es compromet a treballar per grans pactes nacionals de país, amb consensos amplis, en qüestions com ara "la salut, la salut mental, la interculturalitat, la discapacitat, l'activitat física i esport i la llengua catalana". "Tindrem molta feina a construir consensos, en sóc ben conscient. Però hi posaré tota la meva energia. Volem governar a partir de grans acords, volem impulsar una sacsejada del país tal com l'hem entès fins ara." "És urgent i és imperatiu canviar la dinàmica. Alçar el cap i tornar-nos a mirar als ulls", diu. "Amb la força que ens ha donat el 52% dels vots, per avançar amb pas ferm cap a l'amnistia i l'autodeterminació. Per avançar amb pas ferm cap a la república catalana."

16.27

Aragonès demana més suports que el de Junts i la CUP

Aragonès reivindica que els acords amb la CUP i Junts no es contradiuen, sinó que es reforcen mútuament, i assegura que "cal destinar tots els esforços a accelerar la transformació econòmica del país, on la principal riquesa que es generi es compti en termes de benestar". "Amb l'acord independentista i de progrés, avançarem en la transformació de les administracions públiques perquè siguin eficaces i al servei de la ciutadania. Hem sabut sumar les complicitats necessàries, però no en tinc prou. No em conformo amb la majoria que en aquest ple em pugui donar confiança. Vull un consens polític i social ampli", afirma.

16.20

Aragonès proposa modernitzar la Generalitat

"Hem de modernitzar la institució, refusant una gestió grisa", diu Aragonès. "Ens cal un govern capaç d'imaginar el futur, més enllà d'una o dues legislatures. Capaç de prendre decisions, si cal, poc populars, però necessàries". Cal governar, diu, tot "oferint a la mal anomenada perifèria l'espai que li pertany a la centralitat del país". "Cal situar la Generalitat com a màxima expressió institucional de Catalunya com a nació, [...] respectant tota la diversitat i la pluralitat ideològica del país. Perquè (no em cansaré de repetir-ho), som un sol poble".

16.17

Aragonès garanteix mà estesa a l'oposició

"Em comprometo a governar donant resposta a l'àmplia majoria de progrés que hi ha en aquest parlament, a l'àmplia majoria que està a favor de l'amnistia i l'autodeterminació". Aragonès diu que governarà pels votants del 52% independentista, però garanteix una "mà estesa a tots aquells a qui més d'hora que tard ens haurem d'entendre, perquè en molts aspectes compartim una mateixa visió de país". Demana el suport a aquells qui no formen part ni de Junts ni de la CUP però que comparteixen la necessitat de l'amnistia i l'autodeterminació i d'un canvi "de progrés".

16.13

Aragonès proposa quatre grans eixos d'acció

El candidat dibuixa "quatre parets mestres de transformació" que vol endegar durant la seva presidència. Un canvi social i econòmic, feminista, verd i "radicalment democràtic". Arribar fins aquí, diu, "no ha estat fàcil. Hi hem esmerçat molt de temps quan la crisi ens demanava un acord ràpid. Ens toca recuperar la confiança de la ciutadania".

16.05

Comença la intervenció d'Aragonès

Aragonès comença la seva intervenció afirmant que vol ser president "per l'amnistia i per l'autodeterminació". "Per impulsar una sortida de la crisi que no deixi ningú enrere i per transformar el sistema econòmic i social del país de manera que no deixi ningú enrere", ha dit. "Vull obrir una nova etapa. Vull impulsar una nova Generalitat republicana".

16.01

Qui intervindrà en nom de cada grup?

L’ordre de les intervencions dels membres dels altres partits té relació amb el nombre de vots obtinguts. Començarà, doncs, Salvador Illa, pel PSC; Albert Batet, per Junts; Ignacio Garriga, per Vox; Dolors Sabater, per la CUP, tot i que la rèplica la farà Carles Riera; Jéssica Albiach, per Catalunya en Comú; Carlos Carrizosa, per Ciutadans; Alejandro Fernández, pel PP; i, en darrera instància, Marta Vilalta –i Josep Maria Jové, que farà la rèplica–, per ERC. Una volta enllestits tots els torns, la votació es farà, com sempre, en veu alta: cada diputat haurà de dir si el seu vot és “sí”, “no” o “abstenció”. La votació seguirà l’ordre alfabètic dels cognoms, començant per un diputat triat a l’atzar, i s’acabarà amb el vot dels membres del govern en funcions que són diputats, incloent-hi Aragonès.

15.58

La dinàmica del ple

Segons que han explicat a VilaWeb fonts acostades a Aragonès, el discurs del candidat serà més breu que els dos que féu en la primera sessió d’investidura, al març. Farà una repassada més ràpida de les qüestions programàtiques i, en canvi, se centrarà més aviat en el tarannà amb què voldrà dirigir el govern, amb els envits polítics immediats i a llarg termini. Una volta acabi el discurs, cada grup tindrà trenta minuts per a intervenir, i el candidat els respondrà un per un, sense límit de temps. Després de cada rèplica d’Aragonès, cada portaveu podrà respondre-li durant la mateixa estona que s’hi hagi estat ell. Si Aragonès torna a replicar, els grups podran fer una intervenció final de cinc minuts.

15.55

Un ple que continuarà demà

La primera sessió del ple sol acabar-se amb el discurs del candidat, i prosseguir l’endemà amb les intervencions dels grups parlamentaris. Aquesta vegada es preveu que les rèpliques comencin demà mateix, i no és clar en quin moment se suspendrà la sessió. En tot cas, el ple es reprendrà divendres a les nou del matí. S’espera que llavors mateix, acabats tots els torns, Aragonès serà investit, atès que té segellat el suport de Junts per Catalunya i el de la CUP, i no li caldrà pas esperar una segona tanda.

15.51

Aragonès arriba al parlament

L'encara vice-president en funcions, Pere Aragonès, arriba al parlament acompanyat de la seva dona, Janina Juli. El ple comença a les quatre en punt.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.