Així seran el debat d’investidura d’Aragonès i la formació de govern

  • Quan hi haurà la votació? Qui parlarà en nom de cada partit? Quan se sabran els noms del consellers? Tota la informació

VilaWeb
Redacció
19.05.2021 - 21:50

La presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs, ha ordenat que avui a les quatre de la tarda comenci el ple d’investidura de Pere Aragonès com a 132è president de la Generalitat de Catalunya. La primera sessió del ple sol acabar-se amb el discurs del candidat, i prosseguir l’endemà amb les intervencions dels grups parlamentaris. Aquesta vegada es preveu que les rèpliques comencin demà mateix, i no és clar en quin moment se suspendrà la sessió. En tot cas, el ple es reprendrà divendres a les nou del matí. S’espera que llavors mateix, acabats tots els torns, Aragonès serà investit, atès que té segellat el suport de Junts per Catalunya i el de la CUP, i no li caldrà pas esperar una segona tanda.

Segons que han explicat a VilaWeb fonts acostades a Aragonès, el discurs del candidat serà més breu que els dos que féu en la primera sessió d’investidura, al març. Farà una repassada més ràpida de les qüestions programàtiques i, en canvi, se centrarà més aviat en el tarannà amb què voldrà dirigir el govern, amb els envits polítics immediats i a llarg termini. Una volta acabi el discurs, cada grup tindrà trenta minuts per a intervenir, i el candidat els respondrà un per un, sense límit de temps. Després de cada rèplica d’Aragonès, cada portaveu podrà respondre-li durant la mateixa estona que s’hi hagi estat ell. Si Aragonès torna a replicar, els grups podran fer una intervenció final de cinc minuts.

L’ordre de les intervencions dels membres dels altres partits té relació amb el nombre de vots obtinguts. Començarà, doncs, Salvador Illa, pel PSC; Albert Batet, per Junts; Ignacio Garriga, per Vox; Dolors Sabater, per la CUP, tot i que la rèplica la farà Carles Riera; Jéssica Albiach, per Catalunya en Comú; Carlos Carrizosa, per Ciutadans; Alejandro Fernández, pel PP; i, en darrera instància, Marta Vilalta –i Josep Maria Jové, que farà la rèplica–, per ERC. Una volta enllestits tots els torns, la votació es farà, com sempre, en veu alta: cada diputat haurà de dir si el seu vot és “sí”, “no” o “abstenció”. La votació seguirà l’ordre alfabètic dels cognoms, començant per un diputat triat a l’atzar, i s’acabarà amb el vot dels membres del govern en funcions que són diputats, incloent-hi Aragonès.

Aragonès esdevindrà president amb 74 vots a favor, una majoria que no s’assolia d’ençà de la investidura del president Pasqual Maragall, l’any 2003, que també en va rebre 74. A banda d’ells dos, solament el president Jordi Pujol va superar aquesta xifra, amb 75 vots el 1980 i 87 el 1984. En la resta d’investidures, Pujol va rebre 69 vots a favor el 1988; 70 el 1992; 60 el 1995; i 68 el 1999. El president José Montilla en va rebre 70 el 2006; el president Artur Mas, 62 el 2010 i 71 el 2012; el president Carles Puigdemont, 70 el 2016; i el president Quim Torra, 66 el 2018.

La presa de possessió

Una volta hagi estat investit, Aragonès haurà de prendre possessió del càrrec. Segons que han explicat a VilaWeb fonts del govern, la previsió és que l’acte es faci dilluns. Les preses de possessió s’han fet tradicionalment al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat, una tradició que va trencar el president Quim Torra, que va optar per un acte més auster per reivindicar la legitimitat dels membres del govern a l’exili i a la presó i per protestar contra la repressió. És una incògnita si serà Torra, inhabilitat en exercici del càrrec, qui li penjarà la medalla presidencial, un gest que tradicionalment fa el president precedent en el càrrec. La previsió és que els noms dels consellers siguin anunciats dimarts i que prenguin possessió del càrrec dimecres.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor