Les empreses demanen d’accelerar el corredor mediterrani per potenciar les exportacions

  • El Departament de Territori i Sostenibilitat ha organitzat la sisena trobada de la taula estratègica del corredor mediterrani

VilaWeb
Redacció
08.06.2022 - 21:03
Actualització: 08.06.2022 - 23:02

Empreses presents a Catalunya com l’automobilística Seat, la química BASF, la productora de cava Freixenet o l’operadora portuària Hutchison han urgit avui d’accelerar les obres del Corredor Mediterrani per a potenciar les exportacions cap a la resta d’Europa.

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha organitzat la sisena trobada de la Taula Estratègica del corredor mediterrani, constituïda el 2016 i que s’ha reunit avui per novena vegada en el recinte modernista de l’Hospital de Sant Pau, a Barcelona.

Els empresaris han destacat la importància del corredor mediterrani, una infrastructura que permetrà de connectar-se sense obstacles amb la resta del continent. S’ha de sumar a la culminació de nodes com els de la Llagosta o Martorell o a accessos com els del Port de Barcelona.

 Proposta del govern: actuacions “estratègiques” i augment de la quota de ferrocarril

Davant l’estat actual de desenvolupament del corredor a Catalunya, l’executiu català demana de prioritzar l’increment de la quota de ferrocarril, amb el propòsit de descarbonitzar la mobilitat i millorar la competitivitat de les empreses, i proposa una trentena d’actuacions “estratègiques” fins al 2030, que emetrien la reducció de més de 600.000 tones d’emissions de CO₂ anuals.

Les actuacions prioritàries per a l’executiu català se centren en quatre eixos: la millora de la capacitat del corredor, la millora de les prestacions, el reforç de la resiliència del sistema i la millora de la intermodalitat en el trànsit de passatgers i també de mercaderies. Concretament, per a la xarxa ferroviària proposa, entre d’altres, una major capacitat del nus de Vila-seca, un nou corredor de mercaderies al Camp de Tarragona, la triplicació de la via entre Martorell i Castellbisbal i la gestió de les terminals ferroviàries del nus logístic de Barcelona.

Quant a la millora de prestacions cita una nova línia d’alta velocitat entre Castelló i Tarragona, dotar de vies d’apartat de 750 metres i adaptar el gàlib de mercaderies, la implantació de l’ample estàndard entre Castelló i el Nus de Vila-seca i la implantació del tercer fil en els trams Vila-seca, Reus i Polígon Nord; entre el Nus del Vila-seca i el Nus de Castellbisbal i al corredor Saragossa/Lleida-Reus/Sant Vicenç de Calders.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any