Més del 40% d’empreses catalanes vol contractar al segon semestre

  • El 14% de les companyies preveu d'incorporar empleats temporals per a l'estiu, mentre que un 29% addicional farà créixer la plantilla permanentment

Jordi Goula
08.07.2021 - 19:50
VilaWeb

El baròmetre més clar per a indicar com va la recuperació és, sense cap mena de dubte, l’evolució del mercat laboral. Les dades més recents d’afiliació a la Seguretat Social del juny ens diuen que encara no hem arribat al nivell que registraven el febrer del 2020, últim mes abans de l’inici oficial de la pandèmia. A l’estat espanyol hi ha una diferència de més de 200.000 persones, si bé caldria afegir-hi una part dels 440.000 que consten com a afiliats, però que estan afectats per un ERTO i no saben com es resoldrà. Pertanyen fonamentalment als serveis perquè l’agricultura, la indústria i la construcció ja hi han arribat o els hi manca molt poc. En síntesi, globalment la xifra real és entre un 1% i un 3% per sota del nivell pre-pandèmia. A Catalunya no disposem de dades sectorials, però fent el mateix càlcul dels afectats per ERTO i les diferències d’afiliats, ens falta una mica menys, concretament entre un 0% i un 1,5% i, cal suposar, que també són del sector dels serveis.

Sembla, doncs, que si no s’espatllen les coses amb la cinquena onada de covid, que comença a treure el cap, a l’estiu arribarem a Catalunya al nivell d’afiliats que hi havia el febrer de l’any passat. Falten les dades de l’EPA del segon trimestre, que sabrem a final d’aquest mes, i que l’Eurostat fa servir de referència en totes les comparacions amb Europa, per a fer afirmacions més contundents.

Si hem de fer cas a l’enquesta que avui ha publicat la consultora Hays, feta durant el mes de juny, sembla que la recuperació està assegurada els mesos vinents perquè estima que gairebé la meitat de les empreses enquestades a tot l’estat espanyol (49%) està disposada a contractar personal durant el segon semestre, un 33% de les quals permanentment. He parlat amb la consultora i m’han passat els resultats de l’enquesta per a Catalunya, que no són gaire diferents dels de l’estat, però és interessant de veure’ls.

Resulta que a casa nostra els percentatges d’empreses futures contractadores són una mica inferiors, 43% i 29%, respectivament. Però em continua semblant una bona notícia perquè vol dir que l’augment clar que hi ha a l’activitat industrial i les expectatives millors en el món dels serveis finalment cristal·litzen en un canvi de tarannà de les companyies en contractar. El decalatge entre una millora de l’activitat i la contractació és normal i la durada té a veure amb la intensitat de les comandes que arriben i que es preveuen en el futur immediat.

A l’enquesta hi ha dos fets que considero molt rellevants. El primer és el que acabo de comentar. Que gairebé un 30% de les empreses catalanes vulguin contractar professionals indefinidament, em sembla molt important. I el segon és que l’enquesta apunta que el 26% de les companyies pensa contractar més professionals que no preveia a principis d’any. El 43% manté les previsions. Només un 4% diu ara que contractarà menys, mentre que un 25% ja no tenia pensat d’incorporar nous treballadors durant aquest exercici. Aquest 26% que augmenten les expectatives de contractació és encoratjador. Val a dir que la xifra a l’estat espanyol és una mica inferior, cosa que em fa pensar que aquí les perspectives han millorat més de pressa que a la resta de l’estat… o que eren pitjors fa uns mesos.

A l’enquesta també apareixen uns resultats positius en termes de facturació, si bé amb diferències notables entre sectors. El 66% d’empreses ja tenen resultats de negoci per sobre dels nivells de 2020 i pertanyen, probablement, tal com s’apunta a l’informe, a sectors que no han patit tant, com l’agricultura, el comerç en línia, la sanitat, la farmàcia, les assegurances o les telecomunicacions. En canvi, el 19% que manté els nivells de 2020 i el 15% que són per sota, corresponen a sectors que depenen del turisme que han patit molt la crisi, però que, si tot va bé, remuntaran a l’estiu.

Per acabar, l’enquesta de Hays pregunta a les empreses quan esperen de recuperar els nivells de facturació del 2019. Els resultats també van per barris, però no ens diuen quins. El 26% d’empreses catalanes diuen que el 2020 ja van facturar més que l’any anterior. Evidentment, corresponen als sectors gens afectats –o afavorits– per la pandèmia. Un 31% diu que hi arribarà aquest any, un 40% l’any vinent i un 3% el 2023. Les perspectives són millors a Catalunya. A la resta de l’estat espanyol, les que pensen arribar-hi l’any vinent, són un 34% i el 2023, un 9%.

Em semblen, en definitiva, uns resultats positius de cara als mesos vinents. Si les coses van pel camí que marca l’enquesta –i la variant delta de la covid-19 no ho esberla tot– no dubto que després de l’estiu veurem les coses diferents i de manera més positiva. I això ha d’animar als consumidors a repensar la seva estimable prudència amb una part dels estalvis embassats –els qui n’han pogut fer, és clar–, que en aquests moments no els donen cap satisfacció, ni real, ni monetària. El cercle virtuós s’anirà tancant…

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any