Els departaments d’Educació de la Generalitat Valenciana i el Govern de les Illes i el de Cultura de la Generalitat de Catalunya han mostrat públicament la complicitat mútua després de la sentència del Tribunal Suprem espanyol que obliga les institucions a comunicar-se en castellà. I ho han fet amb un simple gest: desitjar-se bon dia a Twitter. El departament valencià ha fet un piulet dient ‘bon dia’, al qual les institucions catalana i balear han respost amb un altre ‘bon dia’. Un gest que recorda la cita atribuïda a Josep Pla: ‘El meu país és aquell on, quan dic “Bon dia”, em responen “Sí, sembla que fa bon dia”‘. Vegeu-ho:

A més de la salutació entre els comptes oficials dels tres departaments, moltes altres persones, entitats i institucions s’han afegit al ‘bon dia’, de manera que s’ha creat una cadena.

El Suprem espanyol va sentenciar que la decisió sobre la llengua amb què les institucions del País Valencià s’han d’adreçar a les del Principat i les Illes era competència de l’estat espanyol, fet que ha despertat una gran indignació en les institucions i el món de la cultura. Segons que argumenta el Suprem, la Generalitat pot regular la cooficialitat de la llengua pròpia, però això no l’autoritza a ‘alterar el marc que deriva de la constitució i dels estatuts d’autonomia’. D’aquesta manera, el tribunal espanyol menysté el fet que el País Valencià, el Principat i les Illes pertanyen al mateix àmbit lingüístic, i se centra exclusivament en el fet que cada llengua és oficial només dins del territori de la comunitat. Per tant, estableix que la regulació de l’ús de la llengua en què una comunitat s’adreça a una altra ‘és atribuïda exclusivament a l’estat’.

Acció Cultural, Òmnium i Obra indignats amb l’obligació que els governs dels Països Catalans es comuniquin en castellà

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.