Els treballadors de la Generalitat es rebel·len contra l’ocupació de les institucions catalanes

  • Proliferen les accions de protesta de treballadors i funcionaris de diversos departaments

VilaWeb
Redacció
15.11.2017 - 12:23
Actualització: 15.11.2017 - 23:04

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Aquestes últimes setmanes s’ha anat fent efectiva l’ocupació de l’administració de la Generalitat per part de funcionaris del govern espanyol, en aplicació de les mesures aprovades pel senat espanyol invocant l’article 155 de la constitució. Es va veure, per exemple, amb l’arribada de personal enviat per Madrid als despatxos del Departament d’Afers Exteriors, amb la voluntat d’imposar les comunicacions en castellà perquè les pugui entendre l’administració de l’estat espanyol… El delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, deia aquesta setmana que els funcionaris ‘prestaven serveis’ amb ‘normalitat’ i que tenien ‘la llibertat d’expressió garantida’. Però el cas és que s’han fet accions de protesta contra l’ocupació, com la d’avui a la Rambla, amb una cadena humana de treballadors del Departament de Cultura.

Sever Salvador, treballador del departament, diu que l’aplicació de l’article 155 és ‘un atac directe’ als treballadors de la Generalitat: ‘Trenca el comandament, ens deixa en incertesa legal i bloca l’activitat ordinària de la Generalitat’, explica. Salvador assenyala que hi ha projectes del departament afectats, com ara exposicions itinerants d’arts visuals, recursos econòmics destinats a la promoció del català i l’occità, la xarxa de biblioteques i la consolidació de jaciments arqueològics, entre més.

Quant als empresonaments i a la persecució judicial, diu que els treballadors demanen la llibertat de tots els presos polítics i la retirada de les ordres internacionals de recerca contra els membres del govern a Brussel·les i els procediments judicials contra els membres de la mesa del parlament.

Fotografia: Oriol Bäbler
Fotografia: Oriol Bäbler.
Fotografia: Oriol Bäbler.

No és pas la primera vegada que es manifesten. Aquesta setmana també ho van fer, a la Rambla mateix. Ho explicava un dels treballadors a Twitter, que interpel·lava Enric Millo:

En alguns altres departaments han fet sentir la veu contra l’ocupació de les institucions catalanes, i han donat suport als seus representants legítims. N’és exemple un grup de treballadors de Vice-presidència que van enviar una carta de suport a Oriol Junqueras.

Assemblees de defensa de les institucions
I una mostra més clara d’això és l’organització i coordinació de diverses assemblees en defensa de les institucions catalanes. La primera, de treballadors del Departament d’Ensenyament, es va constituir a començament de mes, amb un manifest que diu que el 155 és ‘un atac directe’, refusa la repressió de l’estat espanyol i exigeix l’alliberament dels presos polítics:

Divendres es publicarà un manifest conjunt de les assemblees de treballadors de tots els departaments, amb la voluntat de coordinar-se amb la iniciativa Docents per la República. L’assemblea d’Ensenyament ja ha acordat de dur a terme un seguit d’accions de protesta, com ara fer concentracions setmanals a les escales del departament a migdia, de dilluns a divendres, sense tallar el carrer, però amb una pancarta.

La Intersindical-CSC i la sectorial d’administració de l’ANC han comptat una vintena d’assemblees de treballadors públics, i han posat a disposició dels funcionaris aquesta web i un formulari de contacte.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes