Els seixanta municipis on a partir d’avui es limitarà el preu del lloguer

  • La norma obligarà els propietaris a rebaixar els preus que estan per sobre de l'índex i congelarà els que s'hi situen per sota

VilaWeb

Redacció

21.09.2020 - 21:50
Actualització: 22.09.2020 - 17:37

Després de molt d’estira-i-arronsa, el Parlament de Catalunya va aprovar una proposició de llei que regularà el preu del lloguer d’habitatges i que avui entra en vigor. Aquesta iniciativa, nascuda del Sindicat de Llogaters, regularà tots els contractes nous que es trobin en zones declarades com a ‘mercat d’habitatge tens‘. Obligarà els propietaris a rebaixar els preus que estan per sobre de l’índex de referència de preus de lloguer fixat per la Generalitat i congelarà els que s’hi situen per sota. La norma es pot aplicar immediatament a seixanta municipis, entre els quals Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona.

Les àrees afectades per la nova legislació són, de moment, les seixanta ciutats de més de 20.000 habitants –s’hi podran afegir més ajuntaments. I són les següents: Badalona, Barberà del Vallès, Barcelona, Blanes, Calafell, Castellar del Vallès, Castelldefels, Cerdanyola del Vallès, Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Figueres, Gavà, Girona, Granollers, l’Hospitalet de Llobregat, Igualada, Lleida, Manlleu, Manresa, Martorell, el Masnou, Mataró, Molins de Rei, Montcada i Reixac, Montgat, Olesa de Montserrat, Olot, Palafrugell, Pallejà, Pineda, el Prat de Llobregat, Premià de Mar, Reus, Ripollet, Rubí, Sabadell, Salou, Salt, Sant Adrià de Besòs, Sant Andreu de la Barca, Sant Boi de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Sant Feliu de Guíxols, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Pere de Ribes, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Gramenet, Santa Perpètua de Mogoda, Sitges, Tarragona, Terrassa, Tortosa, el Vendrell, Vic, Viladecans, Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú i Vilassar de Mar.

Concretament, 42 dels 60 municipis estan situats a l’àmbit metropolità barceloní; set, a les comarques nord-orientals; cinc, al Camp de Tarragona; quatre, a les comarques centrals; un, a Ponent; i, finalment, un més a les Terres de l’Ebre. El Baix Llobregat, amb setze municipis, és la comarca amb més municipis declarats zones amb mercat tens de tot el Principat.

A tots els pobles i ciutats inclosos a la llista, el preu del lloguer ha crescut més d’un 20% en el període comprès entre els anys 2014 i 2019. Aquesta disposició addicional, d’un any de vigència, assegura la rebaixa i la congelació automàtica del preu dels nous contractes de lloguer en els municipis més poblats. D’aquesta manera, el lloguer quedarà limitat sense esperar el mínim de nou mesos per als tràmits administratius necessaris per a la declaració ordinària de les zones amb mercat tens.

La declaració d’àrea amb mercat d’habitatge tens correspondrà al departament de la Generalitat competent en matèria d’habitatge, a l’Ajuntament de Barcelona, mitjançant un acord, o a l’Àrea Metropolitana de Barcelona, si el municipi hi pertany.

Els municipis que vulguin ser considerats àrea de mercat dhabitatge tens caldrà que compleixin algun dels requisits següents: que el preu del lloguer hagi tingut un creixement sostingut clarament superior al de la mitjana de Catalunya; que la càrrega mitjana del cost del lloguer en el pressupost personal o familiar superi el 30% dels ingressos habituals de les famílies o de la renda mitjana dels menors de trenta-cinc anys; o que el preu del lloguer d’habitatge hagi tingut, els cinc anys anteriors a la declaració d’àrea amb mercat d’habitatge tens, un creixement interanual acumulat, pel cap baix, d’un 3% superior a la taxa interanual de l’índex de preus al consum de Catalunya.

Al Principat, el preu mitjà del lloguer ha crescut d’un 36% aquests darrers sis anys. Això significa que ja ha arribat als 735,36 euros, que són 197,36 euros més que el 2013. És a dir, que el preu del lloguer ha superat el nivell previ a l’esclat de la crisi. L’increment general s’ha accentuat especialment a Barcelona, on el preu mitjà d’un pis de lloguer de 74 metres quadrats és, actualment, de 978,81 euros, segons l’Incasòl. És un 43% més que fa sis anys. És a dir, que hi ha hagut un increment mitjà de 297,25 euros per pis. Aquest fenomen també s’ha traslladat als municipis de l’àmbit metropolità i el seu entorn.

Índex de referència de preus de lloguer

La proposició de llei estableix l’existència d’un índex de referència de preus de lloguerconsulteu ací líndex de preus de la vostra zona. Els preus dels nous contractes de lloguer no podran ultrapassar el de referència per al lloguer dun habitatge de característiques anàlogues en el mateix entorn urbà. Tampoc no es podrà ultrapassar la renda consignada al darrer contracte si l’habitatge ha estat arrendat dins els cinc anys anteriors a l’entrada en vigor de la llei, és a dir, que el preu quedarà congelat.

Des del Sindicat de Llogaters han elaborat una guia on s’explica didàcticament com accedir a la nova llei.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem