Xarxa de Llibres abandona Entredós amb un regust amarg i una crítica a les institucions

  • Primers moviments d’editorials contra l’empresa que ha creat el caos en la distribució de llibres en català

VilaWeb
Esperança Camps Barber
05.01.2023 - 21:40
Actualització: 06.01.2023 - 19:12

Les editorials agrupades en la comercial Xarxa de Llibres han acabat la paciència i han optat per sortir de la distribuïdora Entredós. Fugen d’una mala gestió que els ha ocasionat grans pèrdues de setembre ençà. No es poden permetre, diuen, de continuar sense donar servei a les llibreries, als lectors i als autors. I encara menys es poden permetre de posar en risc la campanya de Sant Jordi. El calendari corre i calia prendre una decisió. A partir d’ara, els llibres dels vint-i-quatre segells agrupats a la Xarxa els distribuirà la basca ACL, del grup Elkar.

Enric Faura, director de la comercial, explica a VilaWeb que la decisió no ha estat fàcil i que s’ha pres després d’un procés de reflexió molt profund. “L’últim trimestre del 2022 ha estat molt i molt difícil per a tot el sector, per a les llibreries, per als editors i per als comercials, i nosaltres no volíem plantejar una campanya de Sant Jordi en unes condicions similars.”

Salvar Sant Jordi

Sant Jordi és la clau. És sagrat. Els editors ara tanquen la campanya de Nadal i deixen passar uns dies fins que a mitjan febrer ja comencen els preparatius de Sant Jordi i tota la logística. Els mesos de març i abril es treballa de valent per desembocar en la diada del 23 d’abril amb tots els llibres distribuïts pel país. Les novetats que signaran els autors, però també llibres de fons.

Bernat Bataller, director comercial de Bromera, una de les editorials de Xarxa de Llibres, i que té vora mig milió de llibres al magatzem d’Entredós, diu que fan ara el canvi per salvar Sant Jordi. “Esperem que tindrem temps de preparar-ho tot. Anem a una distribuïdora que no és un experiment, que està consolidada, i si per part d’Entredós hi ha col·laboració a l’hora de fer el canvi, sí que hauríem de tenir temps de fer un Sant Jordi normal.”

Un fracàs

Entredós és l’empresa logística de distribució de llibres en català nascuda de la unió de les distribuïdores Àgora i les Punxes. L’anunci d’unió es va fer a final del 2021 i la intenció era que començàs a caminar el mes de setembre. Una sèrie de problemes logístics i organitzatius han fet que les novetats de setembre i de Nadal amb prou feines hagen arribat a les llibreries. Tampoc no hi han arribat ni les reposicions ni els llibres de fons. Amb el pas dels dies, la distribuïdora ha aconseguit de lliurar les novetats quan tocava, però no la resta de comandes fetes per les llibreries, que, al seu torn, no les podien facilitar als clients. Tot i la millora experimentada, la proposta de servir els llibres en vint-i-quatre hores no s’ha complert encara, ni de bon tros. Aquesta dinàmica fa entreveure que el redreçament absolut del projecte encara és lluny.

És per això que Bataller no dubta a qualificar-ho de fracàs empresarial. “És un fracàs del punt de vista social i cultural, perquè no podem oblidar que Catalunya és el principal motor editorial de l’estat i no disposa d’un model de distribució a l’alçada d’eixe sector.” També és un fracàs institucional, diu: “Pensem que les institucions han actuat d’una manera molt lleu, amb unes línies de finançament. S’han rescatat bancs i s’intervé quan una empresa automobilística té problemes. Es rescaten sectors, però la cultura no. Crec que es pot parlar del fracàs d’un projecte que havia de ser una alternativa per al futur del sector editorial.”

Enric Faura, que ha reconegut que prendre la decisió de cercar una alternativa ha estat trista i dolorosa, diu que la gestió feta per Entredós ha estat dolenta. “No ha anat bé, i és una situació que fa molt de temps que dura i no sé si s’hauria pogut trobar una solució més ràpida.”

“Àgora i les Punxes eren dues empreses distribuïdores importants i de qualitat al mercat de Catalunya i d’Espanya. Les expectatives sobre aquest projecte eren molt altes. Va néixer amb vocació d’excel·lència i, per tant, el xoc ha estat fort. Però també per a Catalunya. Era crucial tenir un projecte d’èxit que ajudava a apuntalar la potència editorial de Catalunya, i la deficiència d’aquest projecte no és una bona notícia”, diu Faura, que confia que la situació es puga reconduir. “Les institucions han tingut un perfil baix, fins ara, però estan perfectament informades de la situació. Ha fet un gest important amb els ajuts financers. Afecta moltes editorials i, per tant, és un tema industrial, però també té una afectació clarament cultural. Crec que no hem vist l’última paraula de l’administració, encara”, afirma.

El director de Xarxa de Llibres diu que tenen poca informació sobre què passa realment, encara que li consta que s’hi posen ganes i recursos, per revertir i millorar la situació. “No vull parlar de deixadesa. Segurament, el volum d’Entredós, el volum de llibres, el volum d’editorials, el volum de catàlegs, fa que qualsevol solució siga necessàriament lenta. I això té afectacions perquè es dóna un mal servei a les llibreries, als autors, a les editorials i causa pèrdues de facturació.” Xarxa de Llibres és part de l’aportació d’Àgora a la societat. Faura calcula que el grup que presideix potser no arriba ni al 10% d’Entredós.

Un precedent?

Sobre si, a partir de la decisió de Xarxa, altres segells seguiran el mateix camí, Enric Faura no vol aventurar cap pronòstic. “Nosaltres hem fet aquest pas amb una reflexió interna molt detallada i profunda. I també molt adolorida i trista. El projecte d’Entredós era un projecte important. Nosaltres només podem parlar per nosaltres, però sí que ens arriba la inquietud i la preocupació de moltes editorials. Les pròximes setmanes, veurem el camí que pren cadascuna.”

Pèrdues difícils d’assumir

Quant a la qüestió econòmica, Faura diu que encara és prompte per a posar xifres damunt la taula, perquè el procés del llibre és molt llarg, però parla de dos dígits. “Això és molt important i molt dur d’afrontar.” Bataller tampoc té els comptes tancats, però esmenta una baixada d’un 50% en les vendes. A això s’han d’afegir les despeses logístiques que l’editorial d’Alzira ha hagut d’assumir. Amb tot, els ha afavorit que al País Valencià el seu distribuïdor és GEA, i també que a les seues instal·lacions tenen un magatzem. “Hem hagut de fer enviaments directes a les llibreries per fer arribar els nostres llibres. Diàriament, hem enviat desenes de paquets per a suplir les mancances que hem patit. Tot això s’ha de comptabilitzar, també. Per no parlar de les factures pendents de cobrar de la distribuïdora. Caldrà calcular-ho i demanar les compensacions oportunes.”

ACL-Elkar

La crisi d’Entredós ha fet que altres empreses dedicades a la logística i a la distribució editorial hagen ofert els seus serveis als editors. Xarxa de Llibres les ha estudiades i n’ha valorat les característiques. Les variants que s’han de tenir en compte són diverses. A banda de l’econòmica, s’han de considerar altres combinacions d’elements tant operatius com de servei. “Treballar amb Elkar permet a les llibreries de competir amb Amazon per servei, perquè servirà els llibres en vint-i-quatre hores. Abans, amb Àgora, el termini era de setanta-dues hores i ara, amb Entredós, també. És un distribuïdor molt consolidat, amb molta experiència i amb una capacitat tecnològica d’avantguarda”, diu Bernat Bataller.

El procés logístic de traslladar els centenars de milers de llibres del magatzem d’Entredós de la Granada del Penedès al d’Elkar a Aduna, al País Basc, començarà dilluns. Serà complicat i costós. Tant Faura com Bataller esperen que estaran tots localitzables, i si hi ha materials que no es localitzen, confien que siguen pocs. “El procés no serà ràpid, hi ha una certa atomització i potser palets pendents d’ubicar i localitzar”, diu Faura, encara que ressalta la bona voluntat de la distribuïdora per a facilitar les coses.

El grup Elkar inclou editorials, empreses de distribució, llibreries i serveis d’impressió. Acaba de fer cinquanta anys i la primavera passada va inaugurar la nova seu a Aduna. La inversió va ser de dotze milions d’euros. L’any 2021 va facturar 110,3 milions d’euros, el 78% dels quals de la secció de distribució.

Els vint-i-quatre segells de Xarxa de Llibres

A Xarxa Llibres s’agrupen Angle Editorial, Eumo Editorial, les Hores, Amat Editorial, Edicions Sidillà, Bindi Books, Més Llibres, Símbol Editors, Publicacions de l’Abadia de Montserrat, Peu de Mosca, Editorial Base, Albertí Editor, Editorial Barcino, Babulinka Books, Tàndem Edicions, Quorum Llibres, Lectio, Bromera, Cossetània, Profit, Algar, Animallibres, Edicions Poncianes, Voliana Edicions i la Finestra Lectora.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor