Els rius europeus aboquen cada any entre 307 i 925 milions de residus al mar, segons que revela un estudi amb la participació de l’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA). L’estudi, en què han participat vint-i-una institucions més de dotze països, ha fet el monitoratge de quaranta-dos rius en onze països. Una altra conclusió és que vuit de cada deu objectes que acaben al mar són plàstics com ara ampolles o envasos i bosses. El 40% dels residus que floten (que mesuren menys de 2,5 cm) són trossos de plàstic. Pel que fa a les conques catalanes, els rius Besós i Llobregat aboquen entre 0,4 i 0,6 tones de plàstic a l’any al mar.

La mala gestió dels residus en els rius provoca que acabin desembocant al mar, contaminant-lo amb plàstic i més tipus de deixalles. Per primera vegada en un estudi europeu s’han fet servir dades monitorades dels rius, en lloc de previsions i estimacions de residus. Això implica que els resultats són més fidels a la realitat. L’estudi, doncs, suposa la base de dades més gran de residus que van a raure als oceans. Ara, a causa de la covid-19 i l’augment d’objectes de plàstic d’un sol ús, l’ICRA estima que el volum de deixalles als rius Besòs i Llobregat podria haver augmentat un 30%.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.